15.5.2020 klo 08:57
Uutinen

Sampo Manninen: Korona ja kriisivitutus kuriin

– Olen kolmen laman kovettama kasvatti. Siitä olen ammentanut näkökulmia ja tervehdyttäviä voimia paineiden sietämiseen sekä mielenrauhan löytämiseen myös yrittäjäkollegoille, kuvailee viestintäpalveluyhtiö Pixoi Oy:n yrittäjä ja hyvinvointivalmentaja Sampo Manninen.

Riihimäkeläinen Pixoi Oy on toiminut lähes 20 vuotta video- ja valokuvauksen sekä tapahtumatuotannon parissa. Osakkaat Sampo Manninen ja Jari Kivelä ovat kouliintuneet kotimaisissa ja kansainvälisissä projekteissa. Kuvauskeikoilla on käyty useissa kymmenissä eri maissa. Sampo Manninen on toiminut yrittäjänä jo kolmisenkymmentä vuotta. Hän on kuvallisen viestinnän ohella kasvattanut vuosikausia valmiuksiaan myös hyvinvointi- ja meditaatiovalmentajana.

Monen palveluyrityksen tavoin, myös Pixoin toiminta on ihmiskeskeistä ja kohtaamisiin perustuvaa. Koronan tukahduttamat toimintaedellytykset ovat syöneet normaalitason toimeksiannoista peräti 80-90 prosenttia.

– Hyvin radikaali leikkaus. Lomautukset ovat valitettavasti päällä 4-5 hengen porukassamme. Ei auta kuin toivoa, että asiakkuudet saataisiin taas heräämään. Uusia toimintamalleja kehitämme kiihkeästi.

Tukirahoituksella tulevaisuus haltuun

Pixoi Oy:lle myönnettiin ELY-keskuksen tukirahoitusta 40 000 euroa, joka vastaa normaalisti yrityksen vajaan kuukauden liikevaihtoa. Tällä saadaan kehittämistyö käyntiin, jotta liiketoiminnalle löydettäisiin uusia suuntia ja muotoja.

– Olen tästä tuesta kiitollinen. Se mahdollistaa joidenkin palvelujemme kehittämisen niin, että osa niistä voidaan toteuttaa verkossa. Elokuva- ja valokuvatuotantopalveluidemme lisäksi tuotamme vaativia livetapahtumia.

– Toimeksiantojen kyykkääminen on potkaissut nivusille aika rankasti. Joudumme valmentamaan oman orkesterimme osaamistasoa ja palveluitamme uuteen suuntaan niin teknisesti kuin toiminnallisesti. Asiat ovat menossa uuteen suuntaan, mutta kaikkia palveluitamme se ei mitenkään korvaa.

Manninen uskoo, että kriisi voi tuottaa paljon hyvääkin ja uudenlaisia tapoja ajatella sekä toimia. Se ei vaadi pelkkää tekniikan ja toimintamallien omaksumista, vaan myös omien ajattelutapojen muuntautumista.

– Taatusti monet asiakastoteutukset tulevat pysyvästi muuntumaan toisenlaiseen muotoon, muuttuneen kysynnän vuoksi ja siksi, että ne on todettu toimiviksi ja kustannustehokkaiksi.

– Oma valmennustoimintani on myös kokenut murroksen. Verkkovalmennuksiin on siirrytty ja tämä osaaminen kehittyy koko ajan. AV-puolella opittu tietotaito kuvan ja äänen käsittelystä on ollut merkittävä apu uuden toimintamallin omaksumisessa ja käyttöönotossa. Se on merkittävä osa palvelun laatua, mainitsee Manninen.

Digitaalisesti tunnetasolle

On puhuttu paljon, että verkkokohtaamisissa kommunikaation taso jäisi pinnalliseksi ja etäiseksi. Mannisen mielestä asialle on paljon tehtävissä ja sitä paitsi muuttunut toimintakulttuuri on useimmille uutta ja hämmentävää.

– Väitän, että verkossa tapahtuvassa kommunikoinnissa pystyy pääsemään toisen ihmisen kanssa todella syvälle tasolle. Se vaatii, että asioita tehdään vähän toisella tavalla. Kun asenteemme ja vastaanottokykymme tottuvat uudenlaiseen tapaan toimia, pystytään taas keskittymään olennaiseen jopa aikaisempaa paremmin.

– Uskon, että viestintä yleensä muuntuu herkemmäksi ja koskettavammaksi, koska läsnäolon tunne pitää saada aikaan perinteisestä poikkeavalla tavalla. Voisin sanoa koronan tervehdyttävän meitä enemmän tähän läsnäoloon henkiselläkin tasolla.

Kriisivitutuksen korjaussarja verkossa

Nousevana tähtenä monipuolisessa palvelutarjonnassaan Sampo Mannisella on rakenteilla Kriisivitutuksen verkkovalmennuspaketti yrittäjille.

– Siinä on työkaluja kaaoksen keskellä pärjäämiseen ja selviytymiseen. Jaan yrittäjän kokemuspohjaani kolmesta lamasta ja niistä selviytymisestä. Matkan varrella on syntynyt myös paljon uusia oivalluksia korjata asioita kohti omaa tasapainoa ja selviytymiskykyä. Kun on tilaisuus hetkeksi hidastaa ja jopa pysähtyä, avautuu mahdollisuus nähdä uusia sekä aikaisemmin pimennossa olleita ratkaisupolkuja vaikeisiinkin tilanteisiin, väläyttää Sampo Manninen.

Muita kiinnostavia aiheita