Perheyrityspotretissa Kembek Oy:n Sakari, Marjo ja Eelis Brusin.
29.10.2022 klo 20:00
Uutinen

Tammelan Vuoden Yrittäjät 2022 Sakari ja Marjo Brusin, Kembek Oy: Onnistumisia hyvien kemioiden kohdatessa

Sakari ja Marjo Brusin vetävät Sakarin vuonna 1991 perustamaa perheyritystä yhteistuumin. Heidän poikansa Eelis työskentelee myös perheyrityksessä. Yritysnimi Kembek on Sakari Brusinin mukaan lyhennelmä lausahduksesta ”Kemian Brusin et Kumppanit”.
– Toimitamme siivousalan kemikaaleja ja tarvikkeita suojaimista siivousvälineisiin. Asiakkainamme on siivousalan toimijoita, julkishallinnon organisaatioita, sairaaloita ja yksityisellä sektorilla ravintola-alan toimijoista teollisuuteen. Myynti ja toimitukset hoidetaan suoraan ilman välikäsiä, kuvailee Sakari Brusin yrityksen toimintaa.

Myymäläpalvelut, varastointi ja kuljetukset hoidetaan omassa vuonna 2007 rakennetussa hallissa, mitä on laajennettu muutaman vuoden välein. Marjo Brusin aloitti perheyrityksessä vuonna 2005. Sakari Brusin kiittelee vaimoaan, joka lähti mukaan yritykseen tuoden uusia näkemyksiä ja toimintamalleja.
– Sillä on ollut suuri merkitys yrityksen kehittymisen kannalta. Myös toimitilojemme laajentamishetket ovat olleet kohokohtia. Kun aloimme pärjäämään julkisissa tarjouskilpailuissa, nekin jäävät mieleen pieninä voittoina, muistelevat yrittäjät yhteistuumin.

Kembekin 6 työntekijää toimivat myynnissä, keräilyssä ja logistiikassa ja toimistotöissä. Myyntiin kaivattaisiin lisääkin kapasiteettia.

Kuranttia kulutustavaraa

Yritys on tehnyt tasaista kasvua koko ajan. Sakari Brusin kuvailee, että tuotevalikoima on välttämättömyystarvikkeita, mistä ei huonoinakaan aikoina ihan ensimmäiseksi tingitä.
– Kulutustavarassakin laatu pitää olla aina kunnossa. Tämä on tärkeää esimerkiksi siivouskemikaalien tai hygieniatarvikkeiden suhteen. Jos myyt huonoa tai haitallista, menee maine pitkäksi aikaa, teroittaa Sakari Brusin.

Kembek on vakiinnuttanut itsensä julkisasiakkaiden keskuudessa ja tuotteita on vuosien varrella toimitettu useampaan kymmeneen kuntaan. Yrittäjät kertovat, että kilpailutuksissa on pärjätty varsin hyvin, vaikka hintakilpailu onkin varsin kovaa.
– Uskon, että olemme onnistuneet asiakaspalvelussa. On onneksi tapauksia, missä esimerkiksi kunta on päättänyt jättäytyä isomman hankintarenkaan ulkopuolelle, kun tietää, että kanssamme homma toimii. Yksikään julkinen hankkija ei ole jättänyt käyttämättä kanssamme optiovuosia, iloitsee Marjo Brusin.

Työparina toisiaan täydentäen

Perheyrityksessä täytyy pystyä pitämään koti- ja työasiat erillään, vaikka ne ajatuksissa olisivatkin mukana sijainnista riippumatta. Työparina toimiessa persoonalliset ominaisuudet täydentävät toisiaan.
– Päätöksenteossa erilaiset näkökulmat asioihin täydentävät toisiaan ja auttavat usein saavuttamaan paremman lopputuloksen. Esimerkiksi asiakassuhteissa voi huomata, että jommankumman kanssa kemiat saattavat toimia paremmin. Suuren kiitoksen ansaitsevat työntekijämme, joiden suhteen olemme vuosien varrella olleet onnekkaita. Jokainen on tuonut oman tärkeä panoksensa yrityksen menestymiseen. täsmentää Marjo.

Suuret kaupunkikeskukset ja Kembekin merkittävät asiakkuudet sijaitsevat noin sadan kilometrin säteellä. Tuotteet toimitetaan omilla kahdella pakettiautolla ja yhdellä kuorma-autolla tai pidemmälle rahtipalveluina.
– Koska kotimarkkinat ja kunta-asiakkuudet ihan lähialueella ovat pienet, joudumme näin panostamaan enemmän kuljetuskalustoon esimerkiksi helsinkiläiset tai tamperelaiset kilpailijat.

Pienyrittäjä on heikko lenkki hankintarenkaassa

Yrittäjät toteavat, että pienemmät kunnat saattavat omia kilpailutusresurssejaan säästäen lähteä mukaan hankintarenkaisiin. He kokevat, että pienyrittäjä ei pysty kilpailemaan suurten hankintayhtiöiden kanssa samalla viivalla.
– Tarjouspyynnöissä voi olla kohtuuttoman kovat kriteerit, esimerkiksi liikevaihdon tai asiakasreferenssien mukaan. Käytännön kannalta niillä ei ole juurikaan merkitystä – olemmehan toimittaneet tuotteitamme muun muassa Helsingin ja Tampereen kaupungeille. Jää myös mietityttämään, saako hankintarenkaaseen lähtenyt pieni kunta oikeaa osaamista ja palvelua, saati siten kannattavinta hintaa, teroittavat yrittäjät.

Tammelan palkitut yrittäjät Marjo ja Sakari Brusin näkevät tulevaisuuden tasaisena etenemisenä ilman suurempia loikkia.
– Tämän kokoisena yrityksenä on hyvä toimia. Olemme hiljattain satsanneet verkkokauppaan pienemmille yritysasiakkaillemme ja se on lähtenyt hyvin käyntiin.