Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ravintoloitsija kummastelee Migrin hitautta
Maahanmuuttovirasto Migri on käsitellyt maaliskuusta lähtien turkkilaisen työntekijän oleskelulupahakemusta.
21.6.2023 klo 09:17
Uutinen

Tamperelainen ravintoloitsija on odottanut Migrin päätöstä pian kolme kuukautta: ”En jaksa enää tehdä 15-tuntisia työpäiviä”

Maahanmuuttoviraston hitaus aiheuttaa ongelmia osaajapulasta kärsivälle ravintola-alan yrittäjälle.

Parinkymmenen vuoden ajan Tampereella kebab-ravintola Hevalia pyörittänyt Hamza Deveci on turhautunut.

Maahanmuuttovirasto Migri on käsitellyt maaliskuusta lähtien turkkilaisen työntekijän oleskelulupahakemusta. Deveci haluaisi palkata ravintola-alalla toimivan veljenpoikansa töihin, mutta hakemusmenettelyn hitaus alkaa ottaa koville työvoimapulan keskellä.

– Poika kävi tunnistautumassa ja haastateltavana Suomen suurlähetystössä Ankarassa. Kaikki vaadittavat paperit on laitettu kuntoon, mutta mitään ei tapahdu, Deveci kertoo.

Migri on kertonut pyrkivänsä enintään kahden kuukauden käsittelyaikaan työntekijän tunnistautumisen jälkeen. Deveci on odottanut pian sata päivää.

– Olen monta kertaa soittanut Migriin, mutta aina he vetoavat ruuhkaan. Työntekijäni lähtevät lomalle ja tarvitsen apukäsiä, yrittäjä sanoo.

“Pyydetään vaan odottamaan”

Tampereen Hervannassa toimiva ravintola on hakenut työntekijää kahteen eri tehtävään vuoden ajan, mutta riittävän osaavaa ja luotettavaa työntekijää ei ole löytynyt. Devecin mukaan osa hakijoista tulee kokeilemaan työtä ja lähtee muutaman viikon päästä muualle.

– Teen 15–16 -tuntisia työpäiviä. Nuorempana jaksoin, mutta nyt viisikymppisenä enää en. Olisi kiva saada joku luotettava työntekijä, joka osaa hommansa. Kesällä työntekijän löytäminen on erityisen haastavaa, koska kaikki haluavat lomailla.

“Puhelimessa minulle on sanottu epäkohteliaaseen sävyyn, ettei soittaminen auta.”

Hamza Deveci, yrittäjä

Migrin asiakaspalvelusta Devecillä ei ole kovin hyvää sanottavaa. Vastaukset ovat olleet yrittäjän mukaan paikoin tylyjä.

– Puhelimessa minulle on sanottu epäkohteliaaseen sävyyn, ettei soittaminen auta. Pyydetään vain odottamaan. Sitten pyydettiin lähettämään kiirehtimispyyntö asialleni. Lähetin sellaisen kahdesti. 

Pirkanmaan TE-toimistossa on tehty myönteinen päätös Devecin hakemalle ulkomaalaiselle työvoimalle. 

– Ei tässä voi tehdä muuta kuin odotella. En halua riidellä, koska se voisi vaikuttaa prosessiin negatiivisesti. Sitä kuitenkin ihmettelen, miksi jotkut työntekijät saavat luvan muutamassa viikossa ja minulla asia vain kestää ja kestää.

Migri vastaa

Migrissä työntekijöiden oleskelulupien kanssa toimiva tulosalueen johtajan sijainen Katja Tavi kertoo Yrittajat.fille, mikä voi pidentää käsittelyaikoja. Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Jos hakemuksessa on selviteltävää esimerkiksi sen takia, että tietoja puuttuu, hakemuksen käsittelyssä voi mennä arviota pidempään. Käsittelyaikaa voi pidentää myös se, jos asiakasta täytyy kuulla lähtömaassa edustustossa. Lisäselvitystä vaativissa hakemuksissa on valitettavasti jonkun verran ruuhkaa.

Työntekijöiden oleskelulupahakemuksissa arvioitu käsittelyaika on Tavin mukaan tällä hetkellä yleisesti ottaen kaksi kuukautta. Työntekijöiden hakemukset käsitellään kahdessa osassa: ensin TE-toimisto tekee osapäätöksen, minkä jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee lopullisen päätöksen.

– Tämänhetkisen tilastotiedon mukaan työntekijän ensimmäisistä oleskelulupahakemuksista vajaa kolmasosa käsitellään kuukauden sisään, ja noin puolet käsitellään enintään kahdessa kuukaudessa, Tavi kertoo.

Migrin mukaan TTOL-hakemuksia on tullut tänä vuonna tähän mennessä yli 10 000 kappaletta.

– Viimevuotinen hakemusten ennätysmäärä näyttää näillä näkymin toistuvan tänäkin vuonna.

Ulkomaalaislaki muuttui 23. helmikuuta. Sen myötä TTOL-lupien lakisääteinen kåäsittelyaika muuttui neljästä kuukaudesta kahteen kuukauteen. Käsittelyajan laskenta alkaa, kun työntekijä on tunnistautunut esimerkiksi edustustossa ja kun työnantaja on toimittanut työsuhteen työehdot hakemuksen liitteeksi.

– Käsittelyajoissa on huomioitava, että mahdollinen lisäselvityspyyntö katkaisee käsittelyajan kulumisen siksi aikaa, kunnes pyyntöön on vastattu, Tavi huomauttaa.

Konepaja kritisoi työntekijöiden haastattelua

Olemme aikaisemmin kertoneet porvoolaisen konepajan vaikeuksista löytää työvoimaa. Yritys on metsästänyt osaajia ulkomailta, mutta on joutunut tamperelaisyrittäjän tavoin odottamaan Migrin päätöksiä pitkään.

PTH-Metalli Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Hietala kertoo, että yrityksellä on jatkuva rekrytointi käynnissä ulkomailta.

– Ei tilanne ole siinä mielessä helpottunut yhtään. Migri on antanut muutaman kielteisen päätöksen, mutta syyt eivät ole aivan yksiselitteisiä.

Hietalan mukaan työperäistä oleskelulupaa hakeva ulkomaalainen saattaa saada Migriltä kielteisen päätöksen, jos ei ole ymmärtänyt vastata paikallisen lähetystön haastattelussa oikealla tavalla.

– Työntekijä ei ole välttämättä ymmärtänyt kaikkia kysymyksiä oikein. Jos  ihminen vastaa jotenkin oudosti, Migri saattaa arvioida, ettei kyseinen henkilö ole soveltuva. Mielestäni Migrin pitäisi pystyä järjestämään ammattimainen haastattelu sekä Suomessa että paikallisessa lähetystössä. Haastattelun arviointi pitäisi olla koulutetun ja ammattitaitoisen henkilön vastuulla, Hietala jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen