21.1.2022 klo 13:08
Uutinen

Tartuntatautipäivärahan loppuminen saa helsinkiläisyrittäjältä haukut – ”Päätöksiä ja suosituksia jaetaan suut vaahdossa miettimättä, millä ne kustannetaan”

– Vähintä miten tässä tilanteessa tulisi toimia, on poistaa työnantajilta sairauspoissaolojen omavastuuajat viipymättä, siivouspalveluyritys Clean Marinin yrittäjä Mari Laaksonen sanoo.

Osa pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan kaupungeista ja kunnista julisti luopuvansa koronaviruspotilaita eritykseen tartuntatautilääkäreiden viranomaispäätöksellä. Perusteluna on se, että resurssit käytetään nyt vakavasti sairaiden hoitamiseen ja riskiryhmien suojeluun.

Lue lisää Tartuntatautipäiväraha poistuu ja Uudellamaalla palataan normaaleihin sairauslomakäytäntöihin – kulut kaatuvat työnantajien maksettaviksi – Yrittajat.fi

Eristyspäätösten tekeminen kuormittaa terveydenhoitoa, eikä niillä saavuteta enää hyötyä. Nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntatautiviranomaiset saavat yhä useammin tiedon tartunnasta vasta eristysajan päätyttyä, jolloin tartuntojen leviämistä on myöhäistä torjua.

Uusi käytäntö astuu voimaan heti.

Vaikka päätöstä voidaan pitää perusteltuna, sillä on tuhoisat vaikutukset yrittäjille, joille suurin osa kuluista kaatuu. Viranomaisen eristyspäätöksellä sairastava työntekijä on saanut tartuntatautipäivärahaa. Ottamalla normaalit sairauspoissaolokäytännöt tilalle sairauslomakulut tulevat työantajille.

– Vähintä miten tässä tilanteessa tulisi toimia, on poistaa työnantajilta sairauspoissaolojen omavastuuajat viipymättä. Toimenpide on hyvin nopeasti toteutettavissa. Tarvitaan väliaikainen laki, kunnes pandemiatilanne vakautuu, ja tartuntaluvut osoittavat pandemian hiipumisen, Siivouspalveluyritys Clean Marinin yrittäjä Mari Laaksonen sanoo.

Kuka päätösten seuraukset kustantaa?

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen kertoi alkuviikosta STT:n haastattelussa, että sairausvakuutuslakia olla muuttamassa väliaikaisesti niin, että tartuntatautipäivärahan saaminen ei aiheuttaisi karanteenia tai eristystä.

– Kaupunkimme terveydenhuollon edustajilla ei ole mitään ymmärrystä siitä, kuka tämän päättömän päätöksen kustannukset kantaa – se on yrittäjä. Päätöksiä ja suosituksia jaetaan suut vaahdossa miettimättä, millä ne kustannetaan ja kuka ne maksaa, Mari Laaksonen sanoo.

Laaksonen muistuttaa, että yrittäjät ovat jo valmiiksi polvillaan rajoitusten ja sulkujen edessä. Yritysten kassat ammottavat tyhjyyttään. Työnantajayrittäjille koronasta aiheutuvat sairauspoissaolot vaativat kestävää kassaa tämän käänteen johdosta.

Koronasta johtuvia poissaolokustannuksia syntyy sairauspoissaolojen lisäksi työn uudelleen organisoimisesta ja sijaisten palkkaamisesta.

– On täysin edesvastuutonta sysätä kustannusvastuuta yrittäjien hartioille. Koronavirus on edelleen luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Lisäksi uusi käytäntö on alueellinen ja koskee käytännössä pääkaupunkiseutua. Kokevatko kustannuskysymyksien alla kaupunkiemme terveydenhuollon päättäjät, että helsinkiläisillä yrittäjillä on taskut täynnä rahaa kustantaa täysin mielivaltainen päätös, Laaksonen kysyy.

Elina Hakola