Sairausvakuutuslakia ollaan muuttamassa väliaikaisesti niin, että tartuntatautipäivärahan saaminen ei edellyttäisi karanteenia tai eristystä. Kuva: Pixhill
18.1.2022 klo 14:21
Uutinen

Ministeri STT:lle: Lähiviikkoina ratkaisu tartuntatautipäivärahaan

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoo STT:lle, että ministeriössä valmistellaan lainmuutosta, jonka perusteella tartuntatautipäivärahan saaminen ei edellyttäisi karanteenia tai eristystä.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen esitti viime viikolla Ylellä, että koronakaranteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä tulisi luopua. Karanteenien tilalle Salminen ehdotti sairauslomia.

Suomen Yrittäjät suhtautui esitykseen kielteisesti, sillä se aiheuttaisi merkittäviä kustannusten lisäyksiä työnantajille.

– Karanteeneista ja eristyksestä on maksettu tartuntapäivärahaa. Jos niiden sijaan suositaan sairauslomia, se merkitsee valtavaa kustannuskuormaa työnantajille. On kohtuutonta kaataa koronaa sairastavien palkkakulut työnantajien kontolle, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi viime viikolla. 

Yrittäjät on laskenut, että jos kolmasosa työelämässä olevista olisi kolme päivää sairauslomalla koronan takia, kustannus työnantajille olisi 300–350 miljoonaa euroa. 

– Lisäksi kustannuksia tulee töiden järjestämistä uudelleen ja mahdollisten sijaisten palkkaamisesta ja jos sairasloma haetaan työterveyshuollosta, Mikael Pentikäinen sanoi.

Sosiaali-ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kertoi tiistaina Suomen Tietotoimistolle, että lainmuutosta on alettu valmistella. Sairausvakuutuslakia ollaan muuttamassa väliaikaisesti niin, että tartuntatautipäivärahan saaminen ei edellyttäisi karanteenia tai eristystä.

Valmista pitäisi syntyä tulevien viikkojen aikana.

–  Tässä on vielä juridisia kysymyksiä ja rajanvetokysymyksiä, joita pitää ratkoa. Myös poliittisten ryhmien väliset keskustelut ovat vielä edessä, ministeri sanoi STT:lle.

–  Toivoisin, että löytyisi ratkaisuja, joilla varmistettaisiin, että ihmiset saavat etuutensa ja että yritykset kestävät taloudellisesti tämän tilanteen nyt, kun koronasta aiheutuvia poissaoloja tulee paljon, ministeri jatkoi STT:lle.

Toimitus
Toimitus