2.4.2020 klo 18:02
Uutinen

Tatuointiyrittäjä haki lainaa ja kehittämistukea, mutta aluksi tie nousi pystyyn – ”Uudella idealla on kansainvälistäkin potentiaalia”

Tatuointiyrittäjän ja työntekijöiden kalenterit olivat täynnä vielä maaliskuussa. Nyt peruutuksia tulee, mutta kulut juoksevat. Onneksi taistelutahtoa löytyy ja vihdoin valoa tunnelin päässä.

Tatuointiyrittäjä Ilari Mustan yritys Krunikan Leimassa kalenteri oli täynnä vielä maaliskuun alussa. Nyt peruutuksia tulee tasaiseen tahtiin.

– Liikkeen auki pitäminen on hankalaa. Emme voi taata sataprosenttisesti, että meiltä ei saa koronaa, vaikka kuinka siivoaisimme. Voimme pitää tilannetta hallinnassa niin, että tilassa on maksimissaan neljä henkilöä, Ilari Musta kertoo.

Neljä henkilöä koostuisi kahdesta tatuoijasta, jotka tekevät vielä töitä sekä heidän asiakkaistaan.

Koronaviruksen aiheuttama kriisi alkoi näkyä helsinkiläisen tatuointistudion toiminnassa maaliskuun puolivälissä.

– Ensin töistä jäi pois yksi työntekijä kaksi ja puoli viikkoa sitten. Hän on italialainen ja oli paremmin tilanteen tasalla, mitä oli tapahtumassa kotimaansa koronatilanteen takia. Itse jäin pois pian sen jälkeen. Lähipiirissäni on riskiryhmäläisiä, ja yrittäjänä minun piti alkaa varautua ja miettiä, miten tilanteesta selvitään, Ilari Musta kertoo.

Kahden tatuoijan poisjäänti tuntui jo 30 prosentin myynnin menetyksenä. Yhteensä osakeyhtiö työllistää seitsemän tatuoijaa sekä shopmanagerin. Nyt yrittäjä arvelee, että joka kolmas tatuointiaika on peruttu.

Tatutointeja ei voi tehdä etänä, mutta kiinteät kulut juoksevat koko ajan. Siksi Ilari Mustan täytyi alkaa miettiä vaihtoehtoja.

Pankki vaati henkilötakausta

Ensimmäinen yhteydenotto oli omaan pankkiin jo ennen kuin hallitus myönsi pankeille Finnveran takauksen.

– Minulla oli Nordeasta pieni joustoluotto, joka olisi ensi vuonna maksettu jo pois. Hain uutta lainaa, jotta saisin 3-4 kuukauden kiinteät kulut maksettua. Palkkoja tuo laina ei olisi kattanut, Ilari Musta kertoo.

Nordea olisi kuitenkin sisällyttänyt pienen lainan uuteen isompaan ja vaatinut sitä muutettavaksi henkilötakaukselliseksi. Yrittäjä ei jatkanut keskustelua.

– En uskalla ennustaa, kuinka kauan tämä tilanne jatkuu, joten en uskaltanut ottaa lainaa henkilökohtaiselle riskillä. Mieluummin ajan firman alas, kuin takaan lainoja henkilökohtaisesti näin epävarmassa tilanteessa. Enkä totta puhuen tiedä, olisinko saanut lainoja taattua henkilötakauksella, koska yrityksen lisäksi minulla ei paljon muuta omaisuutta ole, Ilari Musta sanoo.

Taistelutahtoa löytyy

Useammalla Krunikan Leiman tatuointitaiteilijalla on graafisen suunnittelun koulutus ja Ilari Musta on tehnyt uran suurissa lehtitaloissa visuaalisen suunnittelun johtotehtävissä ennen yrittäjäksi ryhtymistään. Tuolloin hän käytti nimeä Teemu Lehtosalo.

Siksi yrityksen toiminnan kääntäminen erilaiseen liiketoimintaan ei ole mahdotonta ja nopeasti syntyikin idea graafisen suunnittelun kentältä Business Finlandin kehitysrahoituksen hakemiseksi.

– Meillä on kyllä taistelutahtoa, mutta kulut juoksevat koko ajan. Tähän voisi rakentaa ympärille kehittämisrahalla hyvin todella erilaisen konseptin, jolla on kansainvälistäkin potentiaalia. Ilman sitä asiakashankinta pitäisi saada alulle ja kahdeksalle ihmiselle töitä nollasta mieluiten heti, Ilari Musta sanoo.

Krunikan Leima on Suomessa alan ainoa tatuointitaiteilijoita työllistävä yritys. Alan normi on, että taiteilijat ovat toiminimiyrittäjiä vuokrapaikoilla.

Yrittäjä on halunnut tehdä alusta asti vastuullista liiketoimintaa ja palkata tatuointitaiteilijoita, jotta näiden ei tarvitsisi keskittyä yrittäjyyden opetteluun, vaan voisivat keskittyä intohimoonsa luovina taiteilijoina. Yrityksen pyörittämisessä Ilari Mustan ohjenuora on, että yksikään euro ei mene kassan ohi.

Alalla on myös toisenlaisia toimintaperiaatteita.

Lue lisää Tatuointiyrittäjä haluaa kehittää alaa ammattimaisemmaksi ja tukea nuorempia taiteilijoita – kehitteillä on myös digitaalinen sovellus

Lisäselvityksiä ja lausuntoja

Business Finlandin hakemus lähti perjantaina kaksi viikkoa sitten. Idean Ilari Musta hioi hakemuskuntoon kaverinsa ja Growflow-konsulttiyrityksen Rami Saarniahon kanssa, jonka kanssa Business Finlandilta on haettu myös innovaatioseteliä onnistuneesti.

– Viikon kuluttua saimme lisäselvityspyynnön vuoden 2019 tilinpäätöksestä. Heillä oli yrityksen tiedot vuodelta 2018, jolloin pääoma oli negatiivinen, eli sikäli ymmärrän tarpeen. Vuonna 2019 meillä oli kasvua liikevaihdossa useampi kymmenen prosenttia, pääoma plussalla ja tulos tuhansia euroja plussalla. Omasta mielestäni terveen yrityksen kriteerit täyttyivät, Ilari Musta pohtii.

Business Finland halusi kuitenkin vielä erikseen tilintarkastajan lausunnon. Sellaista Krunikan Leimalla ei ollut, koska laki ei siihen ole velvoittanut. Yritys on tilintarkastusvelvollinen, jos kaksi kolmesta seuraavista ehdoista täyttyy: työntekijöitä on yli kolme, tase on yli 100 000 euroa tai liikevaihto yli 200 000 euroa.

Krunikan Leiman liikevaihto jäi vuonna 2018 alle 200 000 euroa ja tase alle 100 000 euron molempina tarkasteluvuosina.

– Pyyntö tilintarkastajan lausunnosta tuntui omituiselta tilanteessa, jossa yrittäjät pyrkivät karsimaan kuluja sen sijaan, että alan pyytää tarjouksia lausunnoista, joiden hinta on useita satasia. Onneksi lisäselvityspyyntö peruttiin.

Lopussa kiitos seisoo!

Krunikan Leiman hakemukselle kävi hyvin. Tätä juttua kirjoittaessa Business Finland antaa päätöksen, että Ilari Mustan hakemus kehittämisrahalle menee läpi.

– Tämä ei pelkästään turvaa meidän vahtavien tiimistäisten toimeentuloa, vaan päästään kehittämiään aivan timanttista uutta liiketoimintaa, Ilari Musta kertoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi