26.3.2018 klo 19:40
Uutinen

Tutkimus: Yritykset työllistäisivät enemmän jos ne saisivat sopia paikallisesti

Suurin osa pk-yrityksistä työllistäisi enemmän, jos ne voisivat enemmän sopia paikallisesti työehdoista ja -ajoista. Asia käy ilmi Kantar TNS:n tekemästä Yrittäjägallupista.

59 prosenttia yrityksistä sanoo, että ne tarjoaisivat enemmän työpaikkoja, jos ne saisivat enemmän sopia paikallisesti työehdoista ja työajoista. Peräti 75% yli 10 hengen yrityksistä työllistäisi enemmän paikallisen työehdoista sopimisen avulla ja alle 10 hengen yrityksistä 67%.

– Olin yllättynyt siitä, että näin suuri osa yrityksistä työllistäisi enemmän, jos saisi sopia työehdoista ja -ajoista paikallisesti, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yksinyrittäjät ovat varovaisimpia työllistäjiä, heistä 46 prosenttia uskoo työllistävänsä enemmän, jos saisivat sopia paikallisesti työehdoista. Kaikista yrityksistä 29% ei työllistäisi enempää kuin nykyisin.

– Paikallista sopimista on lisättävä, jotta yritykset pärjäävät kilpailussa, Pentikäinen sanoo.

Kantar TNS:n tekemään Yrittäjägallupiin osallistui 1015 yrittäjää tai yrityksen edustajaa ja tutkimuksen otannan voidaan katsoa edustavan varsin hyvin suomalaista pk-yrityskenttää. Kysely tehtiin helmi–maaliskuun vaihteessa.

Henkilöperusteista irtisanomista helpotettava

46 prosenttia kaikista Yrittäjägallupiin osallistuneista yrityksistä työllistäisi enemmän, jos henkilöperusteinen irtisanominen olisi helpompaa alle 10 työntekijän yrityksissä. Eniten kannatusta tämä kysymys saa 2–9 hengen yrityksissä.

– Yritykset eivät uskalla palkata, koska pelkäävät rekrytoivansa väärin ja koska henkilöperusteinen irtisanominen on vaikeaa, Pentikäinen selittää tavallisen palkansaajan korvissa karskilta kuulostavaa asiaa.

Vähiten henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen saisi yhden hengen yrityksiä työllistämään enemmän. Niistä 34 prosenttia sanoo työllistävänsä enemmän, jos irtisanominen olisi helpompaa. Yksinyrittäjät ovat kaiken kaikkiaan varovaisia ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamisessa.

47 prosenttia kaikista gallupiin vastanneista yrityksistä sanoo myös, että ne työllistäisivät enemmän, jos nuorten, työttömien ja erityisryhmien minimipalkat olisivat alhaisemmat. Yli kymmenen hengen yrityksistä 65 prosenttia työllistäisi enemmän matalampien minimipalkkojen ansiosta.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi