Teräksen saatavuus on heikentynyt Ukrainan sodan myötä. Kuva: Getty Images
7.3.2022 klo 16:30
Uutinen

Ukrainan sota aiheutti huutavan pulan teräksestä – Hinnat nousevat, kohteet viivästyvät: ”Puhelimet käyvät kuumana joka suuntaan”

Betoniraudoituksiin erikoistunut yrittäjä pitää mahdollisena, että teräksen saatavuusongelmien vaikutukset Suomen rakennusalalle ovat merkittäviä.

Rakennusteollisuus voi joutua pahoihin vaikeuksiin, kun teräksen toimitukset Venäjältä ovat katkenneet. Pohjois-Euroopan markkinoille harjaterästä on tullut Ukrainan sotaan asti läntisen Euroopan lisäksi Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta.

Alalla toimivan helsinkiläisyrittäjän mukaan saatavuusongelmat ovat ”valtavia”.

– Erään tukkurin arvio oli, että kolmasosa harjateräksestä on tullu Suomeen Venäjältä. Nyt kun se väylä meni umpeen, tuo kolmasosa puuttuu, Helsingin Harjateräs Oy:n Erkki Pohjanpalo sanoo. Hän osti yrityksen liiketoiminnan vuonna 2019.

Pohjanpalo on käyttänyt pääosin Ranskasta ja Espanjasta tilattua harjaterästä. Nyt tukkurit ovat keskeyttäneet myynnin, koska tehtailta ei saa materiaalia. Samaan aikaan hinnat ovat jyrkässä nousussa.

– Kysyntä ylittää huomattavasti tarjonnan. Luulen, että kohta terästä myydään siihen hintaan, mitä ostajat ovat siitä valmiita maksamaan. Kevään aikana odotan hintoihin kymmenien prosenttien korotusta, kun saatavuusongelmat tulevat pahentumaan.

”Kerrostalokohteet eivät pääse liikkeelle”

Suomessa ongelmat näkyvät jo nyt. Pohjanpalon tilanteen pahenemiseen varaudutaan niin, että tilauksia halutaan tehdä kuukausien päähän.

– Se ei kuitenkaan ole mahdollista. Mitä olen kollegoiden kanssa jutellut, kenelläkään ei ole erityisen suuria omia varastoja. Terästä halutaan jättää omaan käyttöön, ettei oma toiminta ala heti yskähdellä, Pohjanpalo sanoo ja viittaa rakennusyrityksiin.

Helsingin Harjateräs Oy myy terästä eteenpäin raudoitteina. Materiaali käytetään betoniraudoituksiin. Saatavuusongelmat näkyvät yrittäjän mukaan rakentamisen hidastumisena. 

– Väkisin käy niin, jos saatavuusongelmia on kuukaudesta toiseen. Tällä voi olla laajempia vaikutuksia rakennusalalle. Esimerkiksi kerrostalokohteet eivät pääse liikkeelle, jos perustuksia ei voida tehdä. Puhelimet käyvät nyt kuumana joka suuntaan.

Pohjanpalo uskoo saavansa terästä omien kanaviensa kautta vielä jonkin aikaa.

– Minulla on tutut välittäjät, joiden kanssa on pitkät asiakassuhteet. Käytännössä tämä tarkoittaa, että joudun asettamaan omia asiakkaitani tärkeysjärjestykseen. Pyrin palvelemaan vakituisia, mutta uusia asiakkaita en voi ottaa.

SRV pärjää vielä

Rakennusliike SRV:n sisäisistä palveluista vastaavan johtajan Kimmo Kurjen mukaan saatavuusongelmat eivät näy vielä yrityksen toiminnassa.

– Tällä hetkellä projektit etenevät suunnitellusti. Jos tarjonta vähenee entisestään ja sama kysyntä pysyy, se tulee aiheuttamaan kapeikkoja. Silloin täytyy varautua etukäteen pitkiin toimitusaikoihin. Tämä voi näkyä projektien viivästymisenä.

Tavallisesti harjaterästä tilataan noin neljä viikkoa ennen betoniraudoituksia. Jatkossa aika voi olla jopa kolme kuukautta.

– Tilannekuva tällä hetkellä ei ole ihan selvä. Käynnissä oleviin projekteihin olemme saaneet ja saamassa terästä.

Pauli Reinikainen