Unilääkäri Henri Tuomilehto lupaa antaa Yrittäjäristeilyllä konkreettisia vinkkejä siihen, miten hyvä uni parantaa terveyttä ja auttaa jaksamaan.
4.4.2022 klo 08:30
Uutinen

Unilääkäri herättelee nukkumisen tärkeyteen: ”Hyvä uni lataa akut ja tekee työnteosta terävämpää”

Unilääkäri Henri Tuomilehto ei voi liikaa korostaa unen merkitystä terveydelle ja jaksamiselle. Itsekin yrittäjänä toimiva Tuomilehto tietää, että nukkuminen olisi pitkiä päiviä tekeville yrittäjille ratkaisu moneen asiaan.

Henri Tuomilehto on yksi hyvinvointiteemaisen Yrittäjäristeilyn puhujista 23.−24. huhtikuuta Silja Europalla. Tuomilehto lupaa antaa yrittäjille konkreettisia esimerkkejä siitä, miten hyvä uni parantaa terveyttä ja auttaa jaksamaan.

− Tapaan viikoittain paljon potilaita, jotka kärsivät erilaisista unihäiriöistä. Kokemus osoittaa, että unta parantamalla pystyy ratkaisemaan monta haastetta. Työnteosta tulee terävämpää ja päivät ovat energisempiä, Tuomilehto korostaa.

Tuomilehto on yksi maailman johtavia unihäiriöitä hoitavia lääkäreitä. Hän on yli 20 vuoden ajan tutkinut unta, sen vaikutusta terveyteen ja sitä, miten nukkumista voi itse parantaa.

− Uni vaikuttaa elämäämme enemmän kuin olemme valmiita myöntämään, sillä 90 palautumisesta tapahtuu hyvän unen aikana. Hyvä uni todellakin lataa akut. Silti nukumme nykyisin huonommin kuin koskaan, ja unihäiriöt ovat yleisiä.

”Ihminen ei itse tajua, miten väsynyt on”

Tuomilehto huomauttaa, että huonoon nukkumiseen ja väsymykseen saattaa tottua eikä huomaakaan, miten paha tilanne on.

− Puolet aikuisista herää väsyneenä joka aamu. Väsymys on jännä juttu, koska ihminen ei itse tajua, miten väsynyt on. Sitä sopeutuu ja selviää päivä kerrallaan, kunnes raja tulee vastaan.

Lääkärin pakeille tulee joka viikko potilaita, jotka sanovat uupumuksen tulleen yllättäen.

− Silti he ovat vuosien aikana olleet uniongelmien takia lääkärissä monen monta kertaa.

Pitkäaikaisista uniongelmista kärsii jopa viidennes suomalaisista. Tuomilehdon mukaan unihäiriöitä kuten unettomuutta, uniapneaa, levottomia jalkoja sekä parasomniaa voikin kutsua jo kansansairauksiksi. Yhteensä unihäiriöitä on määritelty yli 80 ja usein oireileva kärsiikin samanaikaisesti useasta eri häiriöstä.

Tuomilehdon mukaan isona syynä uniongelmiin on se, että työ on muuttunut entistä kuormittavammaksi. Työssä vaaditaan yhä enemmän joustavuutta, kognitiivista panosta ja soveltamista. Työ ei ole enää entiseen tapaan sidottu aikaan, paikkaan tai tilaan.

Monet yrittäjät tekevät pitkää päivää ja tarttuvat töihin myös viikonloppuisin.

"Vapaa-ajalla olisi hyvä himmailla"

− Jos tempo on nopea vapaa-ajallakin, kuormittavuus on aikamoinen. Ihmisen elämä on kokonaisuus, joten vapaa-ajalla olisi hyvä himmailla, sanoo unilääkäri Henri Tuomilehto.

Palautuminen onnistuu Tuomilehdon mukaan nimenomaan nukkumisen kautta.

− Aivot puhdistautuvat, syntyy oppimista ja päivän aikana kerätty informaatio lokeroidaan joko tarpeelliseen tai poistetaan toisarvoisena ja tarpeettomana. Uni säätelee kaikkea, mitä elimistössämme tapahtuu aineenvaihdunnasta aina hermostollisiin toimintoihin asti. Se miten nukut, todella määrittelee, millainen olet, hän korostaa.

Korona ja Ukrainan kriisi ovat aiheuttaneet monille yrittäjille valtavaa stressiä, josta selviytyäkseen palautuminen olisi entistäkin tärkeämpää.

− On tärkeätä ymmärtää, että kaikkea ei voi kontrolloida. Unen ja muut terveelliset elämäntavat ovat tällaisissa elämän haasteissa voimavara.   

Katso myös:
Yrittäjäristeily 2022 – Henri Tuomilehto – Bing video

Yrittäjäristeily risteillään 23.−24.4.2022 m/s Silja Europalla.
Ilmoittaudu risteilylle: Yrittajaristeily – 23.-24.4.2022

Tiina Rantakoski