3.8.2021 klo 14:13
Uutinen

Varsinais-Suomen yrittäjävaltuutettujen esittelyt jatkuvat – Tutustu Markulaan, Mulariin ja Yli-Arvelaan

Esittelyssä kolme yrittäjävaltuutettua eri puolelta Varsinais-Suomea.

Kesäkuun kuntavaalit saivat aikaan näkyvää muutosta Loimaan kaupunginvaltuuston valtasuhteisiin, kun uusi puoluepoliittisesti sitoutumaton Meidän Loimaa -valitsijayhdistys sai läpi viisi ehdokastaan. Yksi heistä oli yrittäjä ja maanviljelijä Pasi Markula Loimaan Niinijoelta.

– Saimme niin potentiaalisilta ehdokkailta kuin äänestäjiltä viestiä, että tarvetta olisi puolueisiin sitoutumattomalle ryhmälle. Kannustuksen johdosta päätimme perustaa Meidän Loimaa -valitsijayhdistyksen, johon saimme parikymmentä ehdokasta. Poikkeuksellista oli, että kaikki heistä olivat omatoimisesti yhteydessä ja tarjoutuivat ehdokkaaksi, kertoo Markula.

25 vuotta henkilönostinvuokrausyrittäjänä (Pasi Markula Ky) toiminut ja sukupolvenvaihdoksen myötä 10 vuotta maatilaa pyörittänyt Markula ei ole valtuutettuna ensikertalainen, sillä hänellä on 12 vuoden kokemus valtuustotyöskentelystä. Tuoreimman valtuustopaikan ja edeltävien välissä ehti kuitenkin kulua kahdeksan vuotta, jolloin Markula ei ollut mukana kuntapolitiikassa.

Mitään varsinaisia teemoja Markulalla ei kesäkuun kuntavaaleissa ollut.

– Olen eräänlaista vaalityötä tehnyt viimeiset 25 vuotta kiertäessäni yrittäjänä ihmisten kodeissa ja yrityksissä. Samalla tulee usein keskusteltua erinäisitä asioista ja samalla tuotua oma mielipide julki.

Tärkeiksi asioiksi Markula nimeää muun muassa Loimaan tasapuolisen kehittämisen.

– Kaupunki ei saa olla pelkästään keskusta, vaan myös kylien täytyy olla eläviä. Listamme kampanjoi erityisesti pikkukoulujen puolesta ja oletan, että se erityisesti toi meille kannatusta näissä vaaleissa, Markula kuvailee.

Uusi valtuustokausi ei vielä ole ehtinyt startata, mutta Markulalla on jo kertoa positiivisia uutisia.

– Loimaalla viime valtuustokaudesta lähtien toiminut elinvoimatoimikunta oli aikaisemmin puhtaasti poliittisesti valittu ryhmä, mutta nyt saimme toimikuntaan jäseniksi myös neljä paikallisten yrittäjäyhdistysten nimeämää jäsentä. Tällä tavalla saamme sinne vahvemmin myös yrittäjien ääntä mukaan, Markula kertoo.

Lupausten sijaan arvot edellä

Paimion kaupunginvaltuustoon toistamiseen valittu yrittäjä Marika Mulari oli oman ryhmänsä Vihreiden äänikuningatar 112 äänellä. Vuoden 2017 kuntavaaleissa toiseksi eniten ääniä saanut Mulari kertoo tällä kaudella jättävänsä hallitusvastuut muille vihreiden vaikuttajille ja keskittyvänsä itse uuden oppimiseen toisaalla.

– Sain viime vaaleissa hieman yllättäen suuren äänisaaliin ja innoissani otin vastaan hallituspaikan ja muutkin luottamustoimet. Koin nämä tehtävät todella mielenkiintoisiksi, mutta samalla myös hyvin aikaa vieviksi. Tällä kaudella haluan katsoa asioita hieman eri vinkkelistä ja päädyin menemään teknisen lautakunnan jäseneksi sekä Kehitys Oy:n hallitukseen, kertoo Mulari.

Markkinointia päivätyökseen tekevä Mulari on myös kolmen lapsen äiti, sekä yrittäjä Egget Pastaamossa. Lisäksi hän toimii Peimarin Vihreiden puheenjohtajana.

Mulari kertoo olleensa kuntavaalikampanjan lupausten suhteen varovainen.

– Kuntapolitiikka ei oikeastaan toimi niin, että yksinään voisi hirveästi luvata mitään. Uskon, että minua äänestäneet henkilöt ovat ennen kaikkea äänestäneet arvojani. Minulle on todella tärkeää, että pyrimme pitämään kaikki mukana ja että kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon ympäristövaikutukset.

Paimion kaupunginhallituksen jäsenenä toimiessaan Mulari sai olla mukana tekemässä päätöstä, jossa kaupunki sitoutuu ottamaan käyttöön yritysvaikutusten arvioinnin. Uusi arviointimenetelmä otetaan osaksi päätöksentekoa syksystä lähtien.

Yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi Mulari nostaa myös Paimion kaupungin markkinoinnin kehittämisen.

– Tiedän, että rahat ovat tiukilla, mutta oma haaveeni on, että tulevaisuudessa kaupungilla olisi töissä oma markkinointi-ihminen, joka voisi omalla panoksellaan viedä Paimion markkinointia eteenpäin ja auttaa myös alueemme yrityksiä.

Jokaisella kuntalaisella oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi

Laura Yli-Arvela on tuore kokoomuksen valtuutettu Ruskon kunnassa. Aikaisemmin rahoitus- ja vakuutusalalla toiminut Yli-Arvela päätyi erinäisten polkujen kautta perustamaan oman yrityksen – Joogastudio Valon, jonka kautta hän tarjoaa mm. joogan opetusta, valmennusta, liikunnan ohjausta sekä erilaisia hyvinvointihoitoja.

Neljä vuotta päätoimisena yrittäjänä toiminut Yli-Arvela on ennen valtuustouraansa toiminut muissa paikallisissa luottamustehtävissä.

– Minua pyydettiin edellisissäkin kuntavaaleissa ehdolle, mutta toimin tuolloin Vahdon MLL:n puheenjohtajana ja en halunnut tähän vastuutehtävään yhdistää muuta kuntapolitiikkaa, kertoo Yli-Arvela.

Vuoden 2021 kuntavaalien ehdokasasettelun aikaan hetki oli kuitenkin sopiva ja Yli-Arvela löysi itselleen sopivan paikan kokoomuksen ehdokasriveistä.

Yli-Arvelan valtuustokauden tavoitteissa korostuvat koko kunnan alueella tasavertainen hyvinvointi ja elinvoimaisuus.

– Minulle on todella tärkeää, että jokainen kuntalainen tulee nähdyksi ja kuulluksi, ja että kaikilla on vapaus toteuttaa itseään kunnan tarjoamissa puitteissa.

Yrittäjäasioissa Yli-Arvela panostaisi erityisesti yrittäjien ja kunnan väliseen tiedonkulun kehittämiseen sekä siihen, että yrittäjien ääni kuuluisi paremmin kunnan päätöksenteossa.

– Etenkin koronakauden jälkeen on erityisen tärkeää, että Ruskon yrittäjävetoisuutta vahvistetaan, olemassa olevia yrityksiä elvytetään ja panostetaan kaiken kaikkiaan kunnan elinvoimaisuuteen.

Jutussa esiintyneiden valtuutettujen puolueet menestyivät Varsinais-Suomen maakunnassa seuraavasti yrittäjäehdokkaiden osalta:

Kokoomus 83 yrittäjävaltuutettua (ehdokkaina 257)

Vihreät 8 yrittäjävaltuutettua (ehdokkaina 72)

Meidän Loimaa 5 yrittäjävaltuutettua (ehdokkaina 22)

Teksti on osa juttusarjaa, jossa esittelemme uusia yrittäjävaltuutettuja eri puolueista ja ryhmistä. Katso myös valtuutettujen videohaastattelut Varsinais-Suomen Yrittäjien Instagramista @vs_yrittajat.