SmartDOG Oy:n yrittäjä Katriina Tiira on valittu vuoden yksinyrittäjäksi Riihimäellä 2023. Palkinto luovutettiin Riihimäen yrittäjien vuosijuhlassa 1.12.
1.12.2023 klo 18:30
Uutinen

Vuoden riihimäkeläinen yksinyrittäjä Katriina Tiira – Liiketoimintana koirien käyttäytyminen  

SmartDOG Oy:n yrittäjä Katriina Tiira on valittu vuoden yksinyrittäjäksi Riihimäellä 2023. Palkinto luovutettiin Riihimäen yrittäjien vuosijuhlassa 1.12.

Katriina Tiira kuvailee yritystään koira-alan asiantuntijaksi, joka tarjoaa tutkimukseen perustuvaa koirien kognitiivisten ominaisuuksien sekä persoonallisuuden testausta. Käytännössä kognitiiviset ominaisuudet tarkoittavat, miten koira havaitsee asioita, muistaa, oppii ja ratkoo ongelmia. Koiran suorittamilla tehtävillä selvitetään mm. kykyä lukea ihmisen elekieltä, ratkaista ongelmia, sen itsehillintää, muistia sekä loogista päättelyä. Testien osa-alueet korreloivat hyvin koiran arkielämän koulutettavuuden sekä myös ongelmakäytöksen kanssa, ja testeistä saakin hyvän käsityksen koiran persoonasta, ja myös mihin suuntaan koulutuksen kanssa olisi suunnattava. Testauksia tehdään sekä pennuille (noin viiden kuukauden iässä) että aikuisille koirille. Testaustulokset ovat tärkeitä myös jalostuksen kannalta, sillä monet ominaisuudet ovat voimakkaasti periytyviä ja monet kasvattajat käyttävät tuloksia kasvatustyönsä suunnittelussa.

Toiminnan sydämenä on laaja ja kasvava tietokanta. Sen avulla yhden koiran testin tulosta voidaan tulkita vertaamalla sitä tuhansiin aiemmin tehtyjen testien tuloksiin. Käytössä olevat testausmenetelmät eivät ole suojattavissa, joten yrityksen tärkein pääoma on Brecoksi nimetty tietokanta. Brecossa kuka tahansa voi myös verrata eri rotujen testitulosten keskiarvoja toisiinsa, sillä rotujen välillä on paljon eroja esimerkiksi itsenäisyydessä tai itsehillinnässä.

– Palveluskoirille on ollut paljon erilaisia testejä tarjolla, mutta vähän sellaisia, jotka soveltuisivat kaikille koirille. Ihmisillä on iso tarve tietää koirastaan enemmän. Se auttaa koulutuksessa, koska voit suunnata sitä oikeaan suuntaan tai tehdä onnistuneempia valintoja siitä, mihin harrastukseen lähdet koiran kanssa, Tiira toteaa.

Tiira tietää mistä puhuu. Hänellä on takana lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus eläinten käyttäytymisen tutkijana Helsingin yliopistossa ja vielä sitäkin pidempi harrastuneisuus koirien kanssa. Yrittäjä yhdistääkin näitä kahta maailmaa omassa yritystoiminnassa.

– SmartDOGin perustamisen taustalla oli halu tehdä tiedettä, joka hyödyttää tavallista koiranomistajaa. Samalla olen oppinut, että yrittäjyydessä kannattaa välillä ottaa rohkeita askelia ja kokeilla, ja mennä eteenpäin, vaikka ihan varma ei olisikaan. Vaikeinta yritysmaailmassa tutkijaluonteelle on ollut markkinointi ja myyntipuhe. Onneksi iso osa testien markkinoinnista on tapahtunut asiakkaiden ”suusta suuhun” menetelmällä, eli tyytyväiset asiakkaat ovat tärkein markkinointikeino, Tiira sanoo.

Tiira on yksinyrittäjä, mutta liiketoiminta on jo nyt maanlaajuista. Tähtäimessä on toiminnan laajentaminen myös kansainvälisille markkinoille.

– Tällä hetkellä meillä on 13 lisensoitua testaajaa ympäri Suomea. Katseita on suunnattu jo naapurimaahan Ruotsiin, jossa aloitamme testaajien haun ehkä jo ensi kevään aikana.

Vuoden Yksinyrittäjä Riihimäellä 2023
SmartDOG Oy
Yrittäjä: Katriina Tiira
Yritys perustettu 2016
Toimiala: Koirien ominaisuuksien testaus, maksullinen tietojen hakupalvelu

Palkintolautakunnassa oli Riihimäen ja Hämeen Yrittäjien luottamus- ja toimihenkilöitä.