Ilkka Niemi valittiin vuoden yrittäjäksi Humppilassa 2023. Palkinto luovutettiin 9.9. Eerikkilässä järjestetyssä seudullisessa yrittäjäjuhlassa.
9.9.2023 klo 19:06
Uutinen

Vuoden yrittäjä Humppilassa 2023 Ilkka Niemi -”Anna palaa, kaikki tulee olemaan mielenkiintoista”

Ilkka Niemen suonissa sykkii ylipolvisen yrittäjyyden dna. Lapsuudenkoti oli isoisän 50 luvulla perustaman Gulf-huoltoaseman ja korjaamon vieressä. Autot, mekaniikka ja yrittäjyys juurtuivat mieheen lapsuudesta asti. Peruskoulun jälkeen tulevaisuus oli Niemelle selvää.

– Menin autonasentajalinjalle Forssan ammattioppilaitokseen. Muita vaihtoehtoja ei ollut edes mielessä. Kiinnostuksen alaan herätti isän ja isoisän esimerkki. Yrittäjiä meidän perheessämme on ollut aina. Isoisän isäkin oli räätäli, joten olen käsityöläinen jo neljännessä polvessa, Niemi hymähtää.

Niemi valmistui 90-luvun alussa autonasentajaksi. Tosin tuohon työhön hän oli valmistautunut koko lapsuutensa, puuhaillen kotikorjaamolla. Niinpä jatkosuunta oli hänelle yhtä selkeä kuin kouluun hakeutuminen.

– Isäni oli siirtynyt Keskusautolaan Hämeenlinnaan ja hän vinkkasi minulle sen tarjoamista työmahdollisuuksista. Korjaamopuolen kaverit toimivat autoliikkeessä tuohon aikaan yrittäjäpohjalta, joten laitoin toiminimen pystyyn jo ennen armeijaan menoa. Tuosta hetkestä eteenpäin en ole ollut päivääkään töissä toisen palveluksessa, Niemi toteaa.

Niemen armeijakin sujui samoissa merkeissä. Hän suoritti varusmiespalveluksen panssariprikaatin 4. erillisessä autokomppaniassa Hämeenlinnan Poltinaholla. Tuo aika tutustutti hänet raskaampaan kalustoon ja sen huoltoon. Ehkä tämä rohkaisi Niemeä muuttamaan yrittäjyyden suuntaa, kun siihen pari vuotta myöhemmin tuli tilaisuus.

– Kaivinkoneiden ja maanrakennuspuolen koneiden kanssa pelaaminen tuli ihan vahingossa. Yhdeksänkymmenluvun puolessa välin menin vähäksi aikaa auttelemaan Telakoneen porukoita, vähän niin kuin kiireapuna. Siitä tämä yhteistyö alkoi ja sillä tiellä tässä edelleen ollaan, Niemi kertoo.

Niemi varustelee työkoneita asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Asiakkaat käyttävät koneissa erilaisia työlaitteita, joten mukauttamista tehdään sekä teknisten tarpeiden, että työtapojen pohjalta. Yrittäjälle tämä tarkoittaa sähkötöitä ja hydrauliikan esiohjausta, asioita joiden opettelu on tapahtunut työtä tekemällä.

– Aika monipuolisesti näitä saa tehdä; kahta samanlaista konetta ei ole. Tämä työ vaatii omaa kiinnostusta asiaan, ei tästä muuten mitään tulisi. Uusissa projekteissa tulee ymmärtää, miten kone toimii ja miten asiakas haluaisi sen toimivan. Siitä se ongelmanratkaisu lähtee, Niemi toteaa vaatimattomasti.

Mitään vaatimatonta tekemisessä ei ole. Yli 20 tonnia painavat jättiläiset tottelevat siroa ohjaussauvaa, joka muistuttaa tietokonepelien ”joystickiä” ja hiiren yhdistelmää. Sähkötöiden ohella työhön kuuluu myös ohjelmistot, joten tarvittava osaaminen on monipuolista ja jatkuvasti kehittyvää.

– Joka päivä oppii jotain, tässä hommassa ei ole ikinä valmis. Uudet asiat vaativat toimivia kontakteja valmistajiin ja maahantuojiin. Nämä ovatkin tulleet vuosien saatossa tutuksi. Vaikeimmat ongelmat ratkotaankin etänä, Niemi kertoo.

Ilkka Niemi on yksinyrittäjä, jonka päivät vaihtelevat. Nykyään hän voi valita, mitä tekee. Asiakkaat ovat lähellä, suurimmalta osin 15 minuutin ajomatkan päästä. Varustelun lisäksi hän käy korjaamassa paikan päällä asiakkaiden koneita.

Niemi viihtyy Humppilassa, jossa hän on asunut koko elämänsä. Hänelle parasta kotipitäjässä on rauhallisuus ja se, että kaikki tuntevat toisensa. Joku voisi sanoa, että Niemi rentoutuu tekemällä töitä. Sen hän kiistää täysin, koska projekti on suvun perintöä.

– Vanha harrastus on laitettu vireille, eli vanha Amerikan auto, 64 mallin Ford Mustang. Isä hankki sen 70 luvun lopulla, ja sillä ei ole sen jälkeen ajettu. Projekti on kestänyt sen verran aikaa, että sitä ei hosumalla pilata, Niemi naurahtaa.

Haastattelun lopussa Niemi muistelee vielä nuoruuttaan ja uran alkua. Mietittyään hetken, hän toteaa, että ei tekisi mitään toisin.

– Jos voisin kertoa parikymppiselle Ilkalle terveisiä, sanoisin: Anna palaa. Työpanos voi olla hieman kovempaa, mutta kaikki tulee olemaan mielenkiintoista.

Toiminimi Ilkka Niemi
Humppilan vuoden yrittäjä 2023
Toimiala: Työkoneiden varustelu ja korjaus
Perustettu: 1992
Yrittäjä: Ilkka Niemi
työntekijöitä: yksinyrittäjä