Rengon vuoden yrittäjä 2023 Jemina Vanhatalo saa voimaa asiakkaista ja renkolaisesta yhteisöllisyydestä. Hän muistuttaa, että lähipalvelut pysyvät pitäjissä vain niitä käyttämällä.

Vuoden yrittäjä Rengossa 2023 -Yhteisöllisyys vetää Renkoon 

Pinni&Bodyn Jemina Vanhatalo on valittu vuoden yrittäjäksi Rengossa 2023. Palkinto luovutettiin perjantaina 24.11. paikallisen yrittäjäyhdistyksen vuosikokouksessa. Pinni&Body on parturi-kampaamo ja hierontaa tarjoava yritys pitäjän keskustassa.

Astuessa Pinni&Bodyn ovesta sisään, ei voisi uskoa, että kyseessä on entinen säästöpankin konttori. Ainut, mikä muistuttaa menneestä, ovat arvokkaan näköiset ovenkahvat. Muutos on merkittävä ja silmää miellyttävä. Avarat tilat ovat täynnä valoa, lämpöä ja viihtyisyyttä. Rento miljöö tukee yrittäjän tavoitetta huolehtia asiakkaidensa hyvinvoinnista. Mutta viihtyisyydellä on suuri merkitys myös yrittäjälle.

– En halua kokevani tulevani töihin, vaan kotiin. Toimitila on hyvällä paikalla ja tämä ei kuitenkaan ole mikään akvaario; asiakkaat ja minä saamme toimia omassa rauhassa, Vanhatalo toteaa.

Luottamusta ja small talkia

Rengossa syntyneen ja koulunsa käyneen yrittäjän siviilikoti on tällä hetkellä Vesilahdella, joten päivittäiseen työmatkaan kuluu yli tunti suuntaansa.

– Ollessani toisen palveluksessa Tampereella, tein parhaimmillaan 30 asiakasta päivässä. Siinä alkoi kehittymään ajatus, voisiko tätä tehdä eri tavalla ja omissa nimissäni. Jo silloin pidin itsestään selvänä, että jos perustan yrityksen, se tulee Renkoon. Pienessä kylässä on kiva yhteisöllisyys, Vanhatalo sanoo.

Tosin myös asiakkaat liikkuvat palveluiden perässä. Osa seudun vapaajanasukkaista on löytänyt paikan ja käyttää sen palveluita myös lomakausien ulkopuolella. Siten paikallinen asiakaskunta saa täydennystä sadan kilometrin säteeltä Rengosta. Yksi syy asiakkaiden liikkumiseen on kaupunkeja edullisempi hintataso, mutta tärkeimpänä on Jeminan monipuoliset palvelut ja asiakasta huomioiva palveluasenne.

– Uuden ihmisen kanssa tulee jutella keveitä kolme kertaa, sitten tietää mihin suuntaan edetään. Annetaanko rauha toiselle, vai minkä aiheiden parissa juttelua jatketaan. Siinä kun oppii tuntemaan toista, niin asiakkaat alkavat olemaan enemmän. Tämä on kaksisuuntaista, osa haluaa pitää etäisyyttä, toisten kanssa on vuosien saatossa tultu läheisemmiksi.

Muutoksia kylänraitilla ja ajattelussa

Nuori yrittäjä hymähtää muistellessaan omia ajatuksia Rengosta ja yrittäjyydestä. Hän kertoo kävelleensä kymmenvuotiaana koulukavereiden kanssa kylänraittia ja pohtineensa kuinka pieni kyläpahanen Renko on.

– Taidettiin todeta, että täällä ei mikään muutu. Mutta kyllä se on muuttunut. Varsinkin julkisia palveluita on poistunut paljon. Samalla pitäjään on tullut uusia, yksityisten ylläpitämiä palveluita. Näiden rooli elinvoimaisuudelle on merkittävä.

Vanhatalon ajatukset yrittäjyydestä ovat myös muuttuneet vuosien saatossa. Koulutie vei Rengosta Hämeenlinnan lyseolle ja lukion jälkeen parturi-kampaaja koulutukseen Helsinkiin. Vanhatalo toteaa hänen olleen 70 opiskelijasta varmaan ainoa, joka ei ajatellut yrittäjyyttä yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona. Ajatus kypsyi myöhemmin ja päätös tuntuu nuoresta yrittäjästä täysin oikealta. Hänen terveisensä opiskelijoille ja toisille nuorille kumpuaakin hänen omista kokemuksistaan.

– Yrittäjyyttä ei kannata pelätä, se voi antaa paljon. En ikinä maailmassa antaisi tätä pois. Kun antaa yrittämiselle paljon, se antaa myös paljon takaisin.

Samalla hän lähettää terveisiä kollegoille ja renkolaisille muistuttaen lähipalveluiden merkityksestä.

– Pidetään yhtä ja pidetään Renko Renkona. Ei anneta periksi. Huolehditaan yhdessä, että meiltä ei lähde täältä kaikki ja pitäjä pysyy elinvoimaisena, Vanhatalo päättää.

Vuoden Yrittäjä Rengossa 2023
Pinni&Body
Yrittäjä: Jemina Vanhatalo
Yritys perustettu 2018
Toimiala: Parturi-Kampaamo ja hieronta
Työntekijät: yksinyrittäjä

Palkintolautakunnassa oli Rengon ja Hämeen Yrittäjien luottamus- ja toimihenkilöitä.