Jere ja Jaro Pennanen, AutoGear Oy, valittiin vuoden yrittäjäksi Jokioisilla 2023. Palkinto luovutettiin 9.9. Eerikkilässä järjestetyssä seudullisessa yrittäjäjuhlassa.
9.9.2023 klo 19:04
Uutinen

Vuoden yrittäjät Jokioisilla 2023 Jaro ja Jere Pennanen – Kehittämisestä ja koripallosta vastapainoa rutiineille

Sattuma vei kaksosveljet Jaro ja Jere Pennasen yritystoimintaan, josta kumpikaan ei ollut suunnittelut itselleen uraa. Vuosituhannen alussa elektroniikka oli kuuma toimiala Suomessa ja taivaanrannan tummista pilvistä huolimatta alan koulutus oli voimissaan. Pennaset aloittivatkin peruskoulun jälkeisen opinpolkunsa Forssan Sakansadulla elektroniikka-asentajan linjalla. Valmistumisen ja asepalveluksen jälkeen veljekset menivät perhetutun pajalle töihin. Kolvin ja elektroniikkakomponenttien sijasta kohteena olivat auton automaattilaatikot. Harvinainen ja pitkälle erikoistunut toiminta herätti mielenkiinnon ja jo puolen vuoden jälkeen Pennaset ostivat liiketoiminnan omiin nimiinsä.

Käytännössä koko työikänsä yrittäjinä toimineet Jaro ja Jere ovat kulkeneet huiman matkan hämäläisestä pajasta koko Suomea palvelevaksi korjaamoksi ja tarvikkeiden verkkokaupaksi. Matkaa on vauhdittanut halu jatkuvaan oppimiseen.

– Toimintaperiaate kaikissa vaihteistoissa on sama, täytyy vain opetella. Tieto haetaan verkosta, lukemalla, kansainvälisestä yhteisöstä ja seminaareista. Ala on sellainen, että apua saa ja sitä pitää hakea ympäri Eurooppaa, Jaro Pennanen hymähtää.

Verkkokauppa tuo kasvua

Alan toimijoita on Suomessa vähän. Tämä tarkoittaa, että korjattavia autoja ja niiden automaattivaihteistoja tulee Utsjoelta saakka. Varaosien ja tarvikkeiden myynti verkkokaupassa muodostaa jo puolet yrityksen liikevaihdosta. Vaihteistokauppa.fi osoitteen takana olevasta verkkokaupasta löytyy yli 3500 tuotteen valikoima kuluttajille ja korjaamoille.

Veljesten työnjako vaikuttaa selkeältä. Jaro toimii yhtiön toimitusjohtajana ja vastaa siitä, että tavaraa ja asiakkaita tulee sisään. Jere toimii hallituksen puheenjohtajana ja operatiivisella puolella vastaa korjaamosta ja palvelutuotannosta.

Sähköautot tulevat väistämättä muuttamaan alaa, mutta yrittäjät ovat tottuneet katsomaan eteenpäin ja ennakoimaan.

– Se, että joutuu kehittämään tekemistä koko ajan, luo hyvän vastapainon rutiineille, Jere Pennanen toteaa.

Haastattelun välillä työntekijöitä tulee käymään työtilassa. Kieli vaihtuu välillä englanniksi, mutta ilmapiiri on välitön ja rento. Kaikesta huokuu vahva ammattimaisuus ja halu ratkoa teknisiä haasteita yhdessä.

Vastapainona koripalloa ja mökin remontointia

Yrittäjät ovat silminnähden tyytyväisiä omaan porukkaansa.

– Olemme onnistuneet rekrytoinneissa hyvin. Alalle ei ole suoraan sopivaa koulutusta, jolloin varsinainen erikoistuminen tapahtuu työpaikalla. Meillä on nuorekas meininki ja pysyvyys on ollut hyvä. Saamme myös jatkuvasti tiedusteluja ympäri Eurooppaa työmahdollisuuksista, Jaro Pennanen kertoo.

Veljekset tunnustuvat, että lomat ovat tupanneet jäämään lyhyiksi.

– Saa päättää omat työajat. Se on samaan aikaan plussaa ja miinusta. Paljoa ei ole ehtinyt mökillä olemaan, mutta helkutisti siellä olisi rempattavaa, Jaro naurahtaa.  

Veljeksien yhteinen harrastus löytyy koripallosta, jota joskus on tahkottu Forssassa enemmänkin. Nyt pelaamisessa on rennompi ote somerolaisessa Arska Basketissa.

– Yhdet harjoitukset viikossa on sopiva tahti ja siinäkin on vähän järjesteltävää. Mutta höntsätessä mieli lepää, Jere Pennan toteaa. 

AutoGear Oy
Jokioisten vuoden yrittäjä 2023
Toimiala: Automaattivaihteistojen korjaus ja huolto, tarvikkeiden ja varaosien myynti, testauspalvelu
Perustettu: 2006
Yrittäjät: Jaro ja Jere Pennanen
työntekijöitä: 6
liikevaihto: 1,5 M€