Vuoden yrittäjä ja Launossähkön perustajaosakas Esa Eiristö esittelee sähköauton latauspistettä yrityksen myymälässä Riihimäellä.
18.11.2023 klo 18:30
Uutinen

Vuoden yrittäjät Lopella 2023 – Launossähkö oppi kriisistä ja kasvatti kestävät tukijalat  

Launossähkö Oy:n Esa Eiristö ja Joni Ventola on valittu vuoden yrittäjiksi Lopella 2023. Palkinto luovutettiin lauantaina 18.11. Lopen yrittäjien vuosijuhlassa.

Perustajaosakas Esa Eiristö katsoo kahvimukin yli ja toteaa, että munia ei saa laittaa samaan koriin. Kommentti on osa vastauksesta kysymykseen pahasta paikasta, joka on tullut yrittäjyyden polulla vastaan ja miten siitä selvittiin.

Launossähkö perustettiin 1988 viiden kaveruksen voimin, jotka olivat työskennelleet aikaisemmin samassa yrityksessä sähkökeskuksia tehden. Yrittäjyyden alkutaival lähti lennolla liikkeelle ja korkeasuhdanteessa rakentaminen työllisti. Ikävä kyllä, pääosin yhden päämiehen kautta.

– Runsaat pari ensimmäistä vuotta tehtiin Puolimatkan hommia. Yhtäkkiä maailma sitten pysähtyi 1992. Kaikki eskaloitui yhdessä kuukaudessa. Ensin ilmoitettiin, että sovittu työmaa ei ala. Sitten todettiinkin, että ei ala mikään muukaan, Eiristö muistelee.

Uusien suuntien hakemista

Rakennusliike Puolimatkan konkurssin jälkeen yrittäjät päättivät, että jatkossa mikään ei olisi yhden kortin varassa. Tulevaa, usealla tukijalalla seisovaa, yritystoimintaa lähdettiin suuntaamaan huoltoliiketoiminnan ja korjausrakentamisen suuntaan. Yritys otettiin hyvin vastaan uudella sektorilla.

– Tehtiin muutama vuosi töitä huoltoyhtiöille Riihimäellä ja siitä se lähti laajenemaan. Rönsyiltiin aluksi vähän liikaakin. Vyö oli todella kireällä pari vuotta ja leipää piti hakea eri suunnista, Eiristö myöntää.

Valinta osoittautui oikeaksi. Taloyhtiöt ja huoltotoiminta tuovat 70 prosenttia yrityksen tämän hetken puolentoista miljoonan euron liikevaihdosta. Kasvanut toiminta tukeutuu vahvasti talousalueeseen; asiakkaat ovat käytännössä 50 kilometrin säteellä Riihimäen Tehtaankadulla sijaitsevasta myymälästä ja yrityksen toimitiloista.

– Meillä on hyvä ja toimiva kombo. Myymälä tukee meidän toimintaamme, sillä yksityisasiakkaat ostavat meiltä tarvikkeet ja asennukset. Oma varasto tehostaa toimintaa myös omilla työmailla.

Osaaminen ja tekijät ratkaisuasemassa

Yritys on tehnyt merkittävän määrän sähkösuunnitelmia seudun pientalokohteisiin, julkisiin rakennuksiin ja isompiin asuntokohteisiin. Yrityksellä on siten hyvä kohdetuntemus alueen rakennuskantaan.

– Sen lisäksi täytyy olla hyvät henkilösuhteet. Luottamus syntyy ajan saatossa, kun ihmiset oppivat tuntemaan. Me myös tunnemme oman porukkamme ja tiedämme mitä osaamme ja mitä teemme. Meidän menestymisen takana on upea henkilöstö, joiden merkitys meidän yhteiselle onnistumiselle on ratkaisevaa, Eiristö summaa.

Osaaminen ja tulevaisuuden tekijäpula huolettavat myös palkittuja yrittäjiä. Heidän mukaansa alalta poistuu merkittävä määrä tietotaitoa eläköitymisen kautta.

–  Koulutuksessa tulee kiinnittää huomiota käden taitoihin. Kaikki eivät voi istua pöydän takana pyörittämässä papereita, sillä jonkun pitää tehdä ne käytännön työt, Eiristö toteaa.

Samalla hän lähettää terveisiä yrittäjäkollegoille työn ja yrittämisen merkityksestä.

– Eteenpäin! Se on fakta, että me olemme niitä, jotka tätä Suomea pyörittävät. Yrittäjyys ja yrittäjät ovat se taho, joista hyvinvointi ja veroeurot syntyvät. 

Vuoden Yrittäjät Lopella 2023
Launossähkö Oy
Yrittäjät: Esa Eiristö ja Joni Ventola
Yritys perustettu 1988
Toimiala: Sähköurakointi
Liikevaihto: 1,5 M€
Työntekijät: 13

Palkintolautakunnassa oli Lopen ja Hämeen Yrittäjien luottamus- ja toimihenkilöitä.