Riihimäen Lukkohuolto Oy ja yrittäjät Jouni (vas.) ja Jami Vesanto valittiin vuoden yrittäjäksi Riihimäellä 2023. Yrityksen palveleva erikoisliike sijaitsee Riihimäen keskustassa.
1.12.2023 klo 18:33
Uutinen

Vuoden yrittäjät Riihimäellä 2023 Jami ja Jouni Vesanto – Vanhempien esimerkki innoitti yrittäjyyteen   

Veljekset Jami ja Jouni sekä heidän isänsä Mauri Vesanto on valittu vuoden yrittäjinä Riihimäellä 2023. Maurin vanhemmat, Veikko ja Aira Vesanto, perustivat Itä-Helsingin lukon 1970. Vesantojen yritys rantautui nykyiselle kotipaikkakunnalle Riihimäelle neljä vuotta myöhemmin, elokuussa 1974. Avoimena yhtiönä alkanut liiketoiminta siirtyi Riihimäen Lukkohuolto Oy:n nimen alle 1978. Yritys harjoittaa rakenteellista turvasuojaustoimintaa käsittäen mekaaniset ja sähköiset lukitusjärjestelmät, hälytysjärjestelmät ja pääsynhallintajärjestelmät.

Riihimäen Lukkohuolto on todellinen perheyhtiö. Yhtiön kahdeksasta työntekijästä viisi on Vesannon perheen jäseniä, osa edustaen jo neljättä sukupolvea. Yrityksen perustaja Mauri Vesanto toimii vielä hallituksen jäsenenä, mutta arjen vastuut on jo siirretty eteenpäin.

Omien vanhempien malli antoi Jamille ja Jounille terveen kuvan yrittäjyyden ja perhe-elämän yhdistämisestä. Se oli osaltaan innostamassa veljeksiä seuraamaan vanhempiensa esimerkkiä.

– Isä Mauri ja äiti Helena olivat yrittäjiä, jotka eivät vääntäneet pitkiä ylitöitä. He menivät aamulla töihin ja illalla ruoka oli aina kotona odottamassa viideltä. Torikadulla silloin sijainnut liike oli sopivasti koulumatkan varrella. Poikkesimme siellä koulun jälkeen ja meille liikkeen pitäminen ja yrittäjyys näyttäytyi luontevalta osalta elämää, Jouni Vesanto muistelee.

Jami Vesanto tuli yritykseen töihin 1988 ja nuorempi veli Jouni kaksi vuotta myöhemmin. Sukupolvenvaihdos yrityksessä tehtiin 2011, josta lähtien yrityksen johtovastuu on ollut veljesten hoidossa: Jouni on yhtiön toimitusjohtaja ja Jami hallituksen puheenjohtaja.

– Ajatus yrittäjyydestä on tuntunut aina luontevalta, jotenkin helpolta. Se varmaan johtuu siitä, että ei olla tehty mitään muuta. Ei me olla oltu kouluihmisiä. Täältä lähdettiin suorittamaan alan ammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksella ja siitä on jatkettu eteenpäin, Jami Vesanto toteaa.

Riihimäen Lukkohuolto on palvellut kaupunkilaisia kohta viidenkymmenen vuoden ajan. Yritys on ollut alan uranuurtaja sen perustamisesta lähtien. Mauri Vesanto oli kehittämässä alalle ammattitutkintoa ja sille jatkotutkintoa, lukkoseppämestaria. Mauri myös suoritti ensimmäisenä Suomessa kyseisen lukkoseppämestaritutkinnon 1996. Mestaritutkinnon todistus numero 1 komeilee liikkeen seinällä muistuttaen osaamisen merkityksestä. Yrityksessä tätä perintöä on vaalittu, sillä Lukkohuollon palveluksessa on tällä hetkellä neljä lukkoseppämestaria.

Yrityksen osaaminen on saanut tunnustusta myös aikaisemmin. Lukkohuolto on palkittu kaksi kertaa vuoden turva-urakoitsijana Suomessa, vuosina 1998 ja 2018.

– Kiitämme palkinnosta. Ei näitä yksin tehdä ja kiitos palkinnosta kuuluukin koko meidän henkilökunnallemme. Tästä on hieno jatkaa yrityksemme kehittämistä, Jouni Vesanto summaa.

Vuoden Yrittäjät Riihimäellä 2023
Riihimäen Lukkohuolto Oy
Yrittäjät: Jami Vesanto, Jouni Vesanto ja Mauri Vesanto
Yritys perustettu 1974
Toimiala: Lukkoseppä- ja avainliikkeet
Työntekijät: 8
Liikevaihto: 1,2 M€ (3/2023)

Palkintolautakunnassa oli Riihimäen ja Hämeen Yrittäjien luottamus- ja toimihenkilöitä.