22.12.2019 klo 08:40
Uutinen

Y-blogi: Tervetuloa tulevaisuus

Vietimme Maakunnallista yrittäjäjuhlaa Kiteellä 30. marraskuuta, jolloin tuli myös kuluneeksi tasan 80 vuotta talvisodan syttymisestä. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ilman sodanjulistusta. Talvisodasta syntyi myytti, ”talvisodan ihme”, pienen Suomen urhollisesta taistelusta suurta ylivoimaa vastaan. Tämä oli yli-inhimillinen suoritus. Seuraavana vuonna 1940 syntyi jo Pohjois-Karjalan Yrittäjät eli ensi vuosi tulee olemaan järjestöllemme merkittävä 80-vuotisjuhlavuosi.

Juhlassa puhututti Suomen hallituskriisi ja välittömästi juhlan jälkeen pääministeri Antti Rinne pyysikin eroa presidentiltä. Tätä kirjoittaessa on uudeksi pääministeriksi nousemassa maailman nuorin pääministeri Sanna Marin. Toki hänet valitsee viime kädessä eduskunta.

Kun posti-kriisistä ja lakosta selvittiin, kolkuttelee ovella jo seuraava lakko. Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n lakoissa on mukana jopa 100 000 työntekijää. Jo kolme lakkovuorokautta tuovat teknologiateollisuudelle tuotannonmenetyksinä satojen miljoonien eurojen menetykset.

Mutta kestääkö meidän pieni Suomemme näitä lakkotaisteluja? Nyt alkanut vientialojen lakko ei tee hyvää Suomi kuvalle. On arvioitu, että vientiteollisuus työllistäisi 40 prosenttia suomalaisista, osan suoraan ja osan välillisesti. Ulkomailla ihmettelevät asiakkaat, miksi tavara ei liiku.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien syyskokous on avattu seuraavin sanoin syksyllä 1987:

Tervetuloa tulevaisuus

”Hallituksen ohjelmassa on työelämän uudistamisnimikkeen alle otettu joukko toimia, joilla on tarkoitus osaltaan vaikuttaa ns. hallittuun rakennemuutokseen. Yrittäjien kannalta monet uudistuspyrkimykset ovat tuntuneet epämiellyttäviltä ja lisävaikeuksia yrittäjien tielle kasaavilta. Tässä epävarmuustilassa yrittäjät eivät ole voineet suhtautua tulevaisuuteen luottavaisina. Kun tähän vielä lisätään omaa maakuntaamme kohdanneet vastoinkäymiset eri toimintojen suunnitelluilla supistuksilla ja muutoksilla, on tulevaisuuden usko todella kovalla koetuksella.

Yrittäjät ovat voineet yhtyä moniin hallitusohjelman kohtiin. Talouspolitiikassa onnistuminen, kuten työllisyyden tehokas hoitaminen, edellyttääkin vaikeasti toteutuvan laaja-alaisen rakennemuutoksen hallittua läpivientiä. Nähtäväksi jää, kuinka toteutuu hallitusohjelmaan kirjattu lupaus huolehtia pienen ja keskisuuren yritystoiminnan toimintaedellytysten ja työllistämismahdollisuuksien parantamisesta.”

Mutta tuntuuko teksti niin tutulta, että elämmekö tätä hetkeä nyt uudestaan?

Taloudessa tulee aaltoja, välillä mennään ylöspäin, välillä alaspäin. Suomen hyvä tuloskunnon kääntäminen lähes kymmenen vuotta kestäneen vaikean ajan jälkeen kesti muutaman vuoden. 2000-luvulla uudet työpaikat ovat syntyneet lähes yksinomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pk-yritysten merkitys tulee olemaan myös tulevaisuudessa tärkeä. Yhä useammin uuden yrityksen on perustanut 20-vuotias nuori, jopa 2000-luvulla syntynyt. Nuorissa on meidän tulevaisuus! Uskon, että tämä uusi polvi ei koe tulevia uudistuksia oudoiksi vaan on rohkeammin viemässä eteenpäin disruption tuomia ilmiöitä.

Seuraava vallankumousta eli disruptiota odottaen!

Merja Blomberg
toimitusjohtaja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät