Karvapohjasuksien ansiosta moni on uskaltautunut kokeilemaan hiihtoa pitkän tauon jälkeen, Harri Kittilä sanoo. Kuva: Tiina Rantakoski
19.1.2022 klo 08:06
Uutinen

Yksinyrittäjän erikoisliike houkuttaa harrastajia kaukaakin: ”Moni on hiihtänyt viimeksi koulussa”

Yksinyrittäjäkin voi pitää monipuolista erikoisliikettä. Piki & Suksi -liikkeen ovi käy vilkkaasti, kun lumisen talven hiihtohurma iski harrastajiin.

Harri Kittilä pitää Teuvalla Etelä-Pohjanmaalla suksikauppaa ja -huoltoa autotalliin rakennetussa tilassa. Hän avasi liikkeen marraskuussa, ja viime viikot on kaupan ovi käynyt tiuhaan.

− Avajaiset olivat 13. marraskuuta, ja kyllä vähän pelotti, että miten tämän kanssa käy. Kaikki rahat olivat kiinni suksissa ja monoissa.

Pelko oli turha, sillä hiihtoharrastajat löysivät erikoisliikkeen nopeasti. Viikon aukiolon jälkeen Kittilä sai tilata lisää tavaraa myyntiin.

− Harrastajia on tullut paljon lisää, koska skin-suksi eli karvapohjasuksi on niin helppo. Tuntuu, että etenkin naiset ja nuoret ovat innostuneet hiihdosta.

Karvapohjasuksien ansiosta moni on uskaltautunut kokeilemaan hiihtoa pitkän tauon jälkeen.

− Useampi asiakas on kertonut, että on edellisen kerran hiihtänyt koulussa tai armeijassa, Kittilä sanoo.

Karvapohjasuksien lisäksi innostusta hiihtoon on lisännyt se, että lunta ja latuja on alkutalvesta ollut lähes koko Suomessa.

Suurin osa Kittilän asiakkaista tulee lähiseudulta, mutta kiinnostusta on myös kauempaakin.

− Joulun aikaan myin 15 suksipakettia pääkaupunkiseudulle. Asiakkailla toki oli sukulaissiteet tänne, Kittilä kertoo.

30 vuoden kokemuksella

Kittilä on tehnyt hiihdon kanssa töitä jo yli 30 vuoden ajan. Hän on toiminut muun muassa suksihuollossa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

− Esimerkiksi Imatran SM-kisoissa voitelin kolmen päivän aikana noin 30 sukset kilpailijoille.

Kittilä haluaakin tarjota asiakkaille asiantuntevaa palvelua, johon kuuluu neuvonta siteiden käytöstä ja voitelusta.

− Jollekin asiakkaalle annoin kolmet sukset mukaan, jotta voi vertailla, mitkä ovat parhaimmat hänelle. Suksipakettiin kuuluu aina perusvoitelu ja kerran voi tuoda sukset veloituksetta huoltoon.

Kittilä sanoo, että suksien ostamisessa on tärkeätä, että niiden pituus ja jäykkyys sopivat hiihtäjälle.

− Henkilön pituus ja paino vaikuttavat, mutta myös se, miten kokenut hiihtäjä on kyseessä. Aloittelija hiihtää eri tavalla kuin esimerkiksi aikoinaan kilpahiihtoa harrastanut.

Kittilä jäi päätyöstään asfalttityöntekijänä eläkkeelle reilu vuosi sitten. Yrityksen puitteissa hän tekee kesäisin jonkin verran niitä töitä edelleen, mihin yrityksen nimen alkuosa viittaa.

Yrityksen Kittilä perusti ensin suksihuoltotöitä varten. Aiemmin hän oli tehnyt niitä kulukorvauksilla, mutta eläkkeelle jäämisen jälkeen tuli yrityksen perustaminen ajankohtaiseksi.

Suksikaupan perustamisesta Kittilä puolestaan innostui, kun tuttu lopetti suksimyynnin paikkakunnalla ja tarjosi hänelle loppuvaraston ostamista.

Maailmanlaajuinen materiaalipula on iskenyt myös suksi- ja tarvikekauppaan.

− Monet mallit ovat loppuneet eivätkä maahantuojatkaan ole niitä saaneet. Tunnen onneksi valmistajien edustajia. Heille sitten hädässä soittelen, että saisinko jotain tavaraa myyntiin. Aika hyvin olen saanut.

Markus Lappalainen ja Leena Sahakangas tulivat hansikas- ja mono-ostoksille. Kuva: Tiina Rantakoski
Tiina Rantakoski