24.1.2022 klo 18:53
Uutinen

Yrittäjäehdokkaita valittiin 14 Pohjois-Karjalan aluevaltuustoon

Lukuisia yrittäjiä pääsi Pohjois-Karjalan valtuustoon. Alueen 59 valtuutetuista 23 prosenttia on yrittäjiä.

– Tämä on hieno asia. Yrittäjät tietävät, että monituottajamallilla turvataan Pohjois-Karjalassa laadukkaat sote-palvelut, kertoo toimitusjohtaja Merja Blomberg.

Sunnuntaina päättyneissä aluevaaleissa valtuustoihin valittiin yhteensä 280 yrittäjää koko maassa. Se on 20,3 prosenttia kaikista aluevaltuutetuista.

 Yrittäjien osuus on merkitsevä. Nyt on tärkeää, että jonoja lyhentävät palvelusetelit tulisi käyttöön ja myös soteyritysten osaaminen hyödynnetään. Jokaisella aluevaltuutetulla on avaimet käsissään päätöksiä tehtäessä, Blomberg toteaa.

 Vaalitulos oli viesti tarkan taloudenpidon, lähipalveluiden ja monituottajuuden puolesta. Sote-uudistuksen suuntaa halutaan selvästi kääntää pari piirua kohti monituottajamallia. Halutaan, että sote ei ole vain julkisen sektorin heiniä, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

 Monituottajamalli ja asiakasvalta esimerkiksi palvelusetelin avulla antavat edellytyksiä parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta.

Eniten yrittäjävaltuutettuja Pohjois-Karjalassa on keskustalla.

Eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla (6), toiseksi eniten kokoomuksella (3), kolmanneksi perussuomalaisilla (2) ja vasemmistoliitolla (2) lisäksi Liike Nytillä yksi paikka.

Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät?

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä. 
  • Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina.
  • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostajia alueellaan.