15.8.2018 klo 10:40
Uutinen

Yrittäjäksi luokiteltu Tiina iloitsee: ”Toivon todella, että tämä epäkohta siirtyy historiaan”

Tiina Starcke on yksi niistä yrittäjän perheenjäsenistä, jotka haluavat korjauksia työttömyysturvan epäkohtiin. Juha Sipilän eilinen lausunto nostattaa toiveita.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) palasi eilisessä Lappeenrannan Yrittäjien järjestämässä keskustelutilaisuudessa haluunsa korjata yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvassa olevat epäkohdat.

– Kysymys on oikeudenmukaisuudesta sekä myös työllisyydestä. Yrittäjän perheenjäsenellä, joka on töissä yrityksessä ilman sen omistajuutta, pitää olla palkansaajan työttömyysturva, Sipilä totesi.

Yrittäjäsanomat uutisoi viime keväänä kokemäkeläisestä Tiina Starckesta, joka luokiteltiin yrittäjäksi, vaikka teki työttömäksi jäätyään osa-aikaisesti palkkatöitä miehensä yrityksessä. Nainen menetti TE-keskuksen lausunnon myötä ansiosidonnaisen päivärahansa.

Starcke on seurannut suurella mielenkiinnolla Sipilän lausunnon aiheuttamaa keskustelua.

– Tämä herättää äärimmäistä iloa. Todella toivon, että asia menee nyt maaliin. Pidän peukkuja, että tällainen epäkohta saadaan korjattua, hän kommentoi tuoreeltaan Yrittäjäsanomille.

Starcke harmittelee, että monen yrittäjäperheen toimeentulo on laskenut selvästi nykylainsäädännön takia.

– Kun jäin työttömäksi, oli luonnollista, että mieheni omalta osaltaan mietti yhtiökumppaninsa kanssa, olisiko heillä tarjota työtä ja tämä vaihtoehto löytyikin, mutta vain osa-aikaisesti. Koska TE-keskus näytti asialle vihreää valoa, tähän vaihtoehtoon päädytiin.

”Työ pitää minut järjissäni”

Starcken mukaan nykyinen käytäntö, jossa yrittäjän puoliso luokitellaan helposti niin ikään yrittäjäksi, on vanha jäänne ja pitäisi siirtää historiaan.

– Nyt eletään sentään vuotta 2018. Enemmistö ihmisistä haluaa löytää töitä keinolla millä hyvänsä.

Starcke on jatkanut osa-aikaista työskentelyä miehensä yrityksessä. Sen lisäksi hän tekee festivaalituottajan töitä ja ohjaa joogaa.

– TE-keskus sanoi suoraan, ettei minun ole helppo työllistyä ikäni takia. Nyt olen kuitenkin työllistynyt ihan mukavasti. Yritän tehdä kaikenlaista. Se pitää minut järjissäni. Kotona oleminen ei ole minun juttuni.

Starcke korostaa, ettei hän tulisi toimeen sillä rahalla, jonka hänen miehensä yritys pystyy maksamaan osa-aikaisista töistä.

– Tulotasoni on pienentynyt selvästi siitä, mitä sain ennen kuin jäin työttömäksi. Rahan määrä ei silti ole tärkeämpää kuin se, että on töitä.

”Koko suhde koetuksella”

Starcken mukaan hänen nykytilanteensa on asettanut haasteita myös parisuhteelle.

– Kyllähän tämä tilanne laittaa suhteen koetukselle, kun ollaan yhdessä lähed 24 tuntia vuorokaudessa. Ei se ole ihannetilanne. Mieluummin olisin töissä ulkopuolisella, ettei työ- ja perhe-elämä menisi sekaisin.

Starcke on harkinnut yrittäjyyttä, mutta sekin olisi ollut vastoin TE-toimiston linjauksia.

– Olen yrittäjähenkinen. Kun sain TE-toimistolta yrittäjästatuksen, mietin että jos perustaisinkin oikeasti yrityksen. Siihen taas veroneuvojalta sain vastauksen, että osa-aikainen työni mieheni yrityksessä katsottaisiin todennäköisesti palkkatyöksi. En siis voisi olla toiminimiyrittäjä, vaikka minut oli juuri luokiteltu yrittäjäksi. Melko ristiriitaista, nainen ihmettelee.

Yrittäjät odottaa tuloksia

Suomen Yrittäjät on ajanut Sipilän esittämää muutosta pitkään. Viimeksi epäkohta oli esillä keväällä hallituksen kehysriihessä, mutta tuolloin hallitus lupasi asiaan vain pienen parannuksen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen odottaa, että hallitus vie linjausta eteenpäin kuun lopulla budjettiriihessä.

– On hienoa yrittäjien ja heidän perheidensä kannalta, että yrityksessä työskentelevän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturva hoidetaan nyt kuntoon, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén pahoittelee nykytilanteen aiheuttamia ongelmia.

– Nykylainsäädäntö on johtanut yrittäjäperheissä toimeentulo-ongelmien lisäksi pahimmillaan eroihin ja yritystoiminnan lopettamiseen.

– Lainsäädäntö on liian monimutkaista sen kohteeksi joutuneiden lisäksi sitä soveltaville virkamiehille. Se johtaa ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin: yrittäjän perheenjäsen päätyy koko työttömyysturvajärjestelmän ulkopuolelle, vaikka on tosiasiallisesti työtön ja ilman toimeentuloa. Sieltä ei ole helppoa päästä takaisin järjestelmän piiriin, Hellstén jatkaa.

Yrityksissä työskentelee noin 22 000 yrittäjän perheenjäsentä, jotka eivät omista yritystä ja asuvat yrittäjän kanssa samassa taloudessa. He ovat työttömäksi jäädessään heikossa asemassa.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi