Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.8.2018 klo 19:51
Uutinen

Pääministeri vaatii parannusta yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaan

Yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturva tulee hoitaa kuntoon, vaati pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tänään Lappeenrannan Yrittäjien järjestämässä keskustelutilaisuudessa. – Tämä on erittäin tärkeä ja tervetullut linjaus. Odotamme, että hallitus vie tätä linjausta eteenpäin kuun lopulla budjettiriihessä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät on ajanut vastaavaa muutosta pitkään, sillä se on tärkeä monille yrittäjäperheille. Viimeksi asiaa rummutettiin keväällä hallituksen hallituksen kehysriihtä, mutta silloin hallitus lupasi asiaan vain pienen parannuksen.

– Kysymys on oikeudenmukaisuudesta sekä myös työllisyydestä. Yrittäjän perheenjäsenellä, joka on töissä yrityksessä ilman sen omistajuutta, pitää olla palkansaajan työttömyysturva, Sipilä totesi keskustan tiedotteen mukaan.

Sipilän mukaan yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuva ja perheyrityksessä työskentelevä pitää katsoa myös työttömyysturvassa työntekijäksi, kuten katsotaan kaikessa muussa lainsäädännössä. Pääministerin mukaan asia saadaan kuntoon työttömyysturvalain korjaamisella.

– On hienoa yrittäjien ja heidän perheidensä kannalta, että yrityksessä työskentelevän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturva hoidetaan nyt kuntoon, Mikael Pentikäinen sanoo.

Nykylainsäädäntö johtanut toimeentulo-ongelmiin ja jopa yritystoiminnan lopettamiseen

– Nykylainsäädäntö on johtanut yrittäjäperheissä toimeentulo-ongelmien lisäksi pahimmillaan eroihin ja yritystoiminnan lopettamiseen, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä kertoo.

– Lainsäädäntö on liian monimutkaista sen kohteeksi joutuneiden lisäksi sitä soveltaville virkamiehille. Se johtaa ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin: yrittäjän perheenjäsen päätyy koko työttömyysturvajärjestelmän ulkopuolelle, vaikka on tosiasiallisestu työtön ja ilman toimeentuloa. Sieltä ei ole helppoa päästä takaisin järjestelmän piiriin, Hellstén sanoo.

Pääministeri Sipilän nyt vaatima muutos korjaisi asian.

Eteneekö asia kuun lopussa?

Yrityksissä työskentelee noin 22 000 yrittäjän perheenjäsentä, jotka eivät omista yritystä ja asuvat yrittäjän kanssa. He ovat työttömäksi jäädessään heikossa asemassa.

Seuraava sopiva vaihe edistää asiaa olisi elokuun lopussa järjestettävä hallituksen talousarvioneuvottelu, budjettiriihi. Lopullisen päätöksen asiasta tekisi eduskunta.

– Tämä epäkohta on johtanut jo liian monen yrittäjäperheen tuskaan. Asia pitää korjata heti. Se poistaisi epävarmuuden turvastaan kymmeniltä tuhansilta ja saisi varmasti tuhannet yrittäjät rohkaistumaan perheenjäsentensä työllistämiseen, Hellstén painottaa.

Eeva Ketvel