30.9.2021 klo 15:23
Uutinen

Yrittäjän ensimmäinen vuosi: Jos haluat mennä pitkälle, mene yhdessä

Väittävät, että paras tapa tuhota ystävyys on ryhtyä kämppiksiksi. Yhteisen yrityksen pyörittäminen on steroideilla pumpattua kämppäkaveruutta, jossa kaikki kämpän hanat vuotavat ja vessa on rikki, mutta toinen on kutsunut vieraita viikonlopuksi. Jos osakkaiden välille syntyy kiistaa, on yrityksen jatko vaakalaudalla. Anttoni Palm pohtii Yrittäjän ensimmäinen vuosi -artikkelisarjassa onnistuneen perustajatiimin kasaamista.

YRITTÄJÄN ENSIMMÄINEN VUOSI: OSA 9 | Kukaan yrittäjä ei työskentele yksin. Vaikka saatammekin viettää pitkiä aikoja näyttöpäätteen, höyläpenkin tai vastaavan sorvin ääressä vailla kontaktia ulkopuoliseen maailmaan, ovat asiakkaat, kumppanit ja kanssaosakkaat – ainakin vielä ennen tekoälyn singulariteettia – ihmisiä. Yhteisen yrityksen perustaminen on verrattavissa avioliittoon, asunnon ostamiseen tai bändin perustamiseen. Se on sitoutumista yhteiseen seikkailuun muiden ihmisten kanssa, jotka saattavat olla perheenjäseniä, pitkäaikaisia ystäviä tai yrityshautomossa toissa viikolla tavattuja tuttavuuksia.

Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, unelmansa ja pelkonsa, joista osa on tiedossa yrityksen perustamishetkellä, mutta osa käy ilmi vasta kun kädet ovat syvällä savessa ja jalat juoksuhiekassa. Yrittäjyydessä epäonnistumisten alhot ja onnistumisten euforiat jaetaan. Tunteet ovat suuria, stressitasot heiluvat kuin startupin valuaatio listautumispäivänä ja siltikin fokuksen pitäisi koko ajan pysyä kirkkaana ja katseen tulevassa.

Äänituotantoyhtiö Artlabia vuonna 2012 perustettaessa meille oli ilmiselvää, että tästä tulisi pitkä matka. Pääasiallinen tavoitteemme alusta asti oli rakentaa mielekäs ja itsemme näköinen työpaikka. Matkan varrella on tehty ratkaisuja, joiden kohdalla bisneskonsultit pyörittelevät säälien päätään, mutta osa näistä liiketoiminnallisista omaan jalkaan ampumisista on tehty tietoisesti, jotta innostus työhön säilyy vuodesta toiseen. Mikä on saanut tiimin pysymään kasassa lähes kymmenen vuotta?

Tavoitteet

Mitä ollaan tekemässä? Onko perustettava yritys osa-aikainen matalan kynnyksen yrttäjyystestaus, pikaiseen exitiin tähtäävä maailmaa syleilevä startup vai loppuelämän mittainen downshiftattu ikigai-matka? Tavoitteiden läpikäynti on ensiarvoisen tärkeää, sillä jos yksi tähtää mahdollisimman nopeaan kasvuun ja toinen haluaa rakentaa miellyttävän työpaikan itselleen, on tavoitteita erittäin hankala sovittaa yhteen.

Elämäntilanteet muuttuvat, yritysideat osoittautuvat kananlennoiksi ja osakkaiden motivaatiot saattavat ailahdella epämiellyttävien yllätysten myötä. On helpompaa tehdä päätös toiminnan jatkamisesta tai lopettamisesta silloin, kun kaikkien kompassi on kalibroitu suurin piirtein samaan suuntaan. Jos puolet bändistä haluaa soittaa kellarissa soittamisen ilosta ja toinen puoli mittailee katseellaan Madison Square Gardenin lavan riittävyyttä, on yhtyeen hajoaminen vääjäämätöntä.

Erilaisuus

Älä perusta yritystä klooniesi kanssa. Tiimit rakennetaan täydentämään yksilöiden puutteita, ei korostamaan niitä. Luonteiden ja taitojen samankaltaisuus altistaa sokeiden pisteiden syntymiselle bisneksessä. Mitä erilaisempia taustoja tiimissä on, sitä paremmin se pystyy selviytymään monimutkaisessa maailmassa.

Mitä nuorempi yritys on, sitä enemmän perustajilta vaaditaan generalistin taitoja. Kilometrien karttuessa on mahdollista alkaa rekrytoida tiettyjen tarkkarajaisten asioiden osaajia, mutta etenkin alussa “vähän sitä ja tätä” -tyyppinen osaaminen on tärkeää. Introverteista, ekstroverteista, moninaisista koulutus- ja kulttuuritaustoista, heterogeenisestä ikärakenteesta sekä sukupuolten spektristä koostuva tiimi on vahvoilla, kun pitää suunnitella toimivia palveluita markkinoille.

Arvot

Yhdessä yrittäminen muistuttaa parisuhdetta hyvässä, pahassa ja rahassa. Kun perustajatiimin arvot poikkeavat toisistaan merkittävästi, on odotettavissa merkittävää turbulenssia brändin suunnittelusta illanviettoihin. Ajoittaiset erimielisyydet kuuluvat asiaan ja eri mieltä olevien kanssa keskustellessa ajattelu kehittyy, mutta jos perustavanlaatuisista kysymyksistä pitää jatkuvasti vääntää, menee energiaa hukkaan.

Yrityksen kulttuuri muotoutuu etenkin alkutaipaleella perustajiensa peilikuvaksi. Jos yhteisiä arvoja ei löydy, ei yrityksen identiteettikään pääse muodostumaan. Taitoja ja tietoja voi oppia ajan kanssa, mutta arvot muuttuvat hitaasti, jos ollenkaan.

Osakassopimus

Vaikka löytäisit vierellesi maailman parhaat tyypit, jotka jakavat samat tavoitteet, samat arvot ja täydentävät yrityksen perustajaporukkaa omalla persoonallaan ja taidoillaan, on silti todennäköistä, että isosta tiimistä lähtee ennen pitkää ihmisiä. Parhaassa tapauksessa lähtö tapahtuu hyvässä hengessä, mutta osakassopimus tehdään niitä tilanteita varten, jolloin kaikki on mennyt pieleen ja keskusteluyhteys on rikki. Osakassopimuksen merkitystä ei voi kyllin painottaa, sillä aivan samalla tavoin kuin avioehtokin tehdään hyvän sään aikana huonon päivän varalle, on osakassopimuksen tarkoitus ehkäistä riidat ennen kuin niitä pääsee syntymään. Osakkaiden väliset riidat halvaannuttavat pahimmillaan koko yrityksen.

Yhteenveto

Mikä on pitkäikäisen perustajatiimin resepti? Monipuolinen kattaus riittävän samanhenkisiä ihmisiä, joilla on sama suunta ja toisiaan täydentäviä taitoja.

Mistä tällaisia yrityksen perustamisesta unelmoivia ihmisiä sitten oikein löytää? Esimerkiksi HYNY:n toiminnasta. HYNY:n tapahtumat ja sosiaalinen media tarjoavat sinulle loistavan paikan lähteä liikkeelle.


Anttoni Palm on ollut tätä kirjoittaessa äänituotantoyhtiö Artlabin osakas 3312 päivää, bilebändi Nitrodiscon kitaristi 4175 päivää, verkkokoulutusyritys Skholen osakas 2319 päivää ja 1509 päivää pöytälaatikkofirman osakas puolisonsa kanssa. Kaikkien kanssa on ollut konflikteja, mutta kaikkien kanssa tavoitteet, arvot ja riittävä erilaisuus ovat taanneet yhteisen matkan jatkumisen vuodesta toiseen.


YRITTÄJÄN ENSIMMÄINEN VUOSI on artikkelisarja, joka on suunniteltu erityisesti nuorille yrittäjille ja sellaiseksi haluaville. Tarkoituksena on jakaa konkreettista tietoa yrityksen perustamisesta, asiakkaiden hankkimisesta ja verotuksesta sekä pohtia miten pitkäjänteinen ja kestävä yritystoiminta rakennetaan. Artikkelisarjaa toimittaa Helsingin nuorten yrittäjien eli HYNY:n hallitus.

Tutustu HYNY:n toimintaan somessa:

Kuvat: AdobeStock ja Markus Sommers