5.5.2020 klo 14:54
Uutinen

Yrittäjän mielipide: Koronan vaikutukset teollisuuden pk-yrityksiin

Koronan vaikutukset eivät kaikilla aloilla ole samanlaisia eivätkä samanaikaisia. Moni teollisuudenala on jatkanut toimintaansa toistaiseksi normaalisti eristystoimenpiteistä huolimatta.

Monilla aloilla tehdään toistaiseksi tilauskantaa, jotka on saatu ennen koronakriisin alkua. Tästä syystä liikevaihdossa ei vielä näy pudotusta, lomautuksia ei ole tarvinnut toteuttaa ja koneet käyvät täysillä. Mutta mitä tapahtuu, kun olemassa oleva tilauskanta on tehty loppuun?

Monilla teollisuuden alan yrityksillä on tällä hetkellä täysin epävarmaa, onko tilauksia kesällä ja syksyllä. Kriisin pidentyessä tämä epätietoisuus toki jatkuu vielä siitä eteenpäin. Kesäksi ei uskalleta rekrytoida normaaliin tapaan kesätyöntekijöitä ja on varauduttava lomautuksiin tilauskannan hiipuessa.

Teollisuuden pk-yritykset tarvitsevat konkreettista tukea kalliiden lainojen sijasta. Mikäli tilauskanta romahtaa ja ihmiset lomautetaan, ovat teollisuuden kiinteät juoksevat kulut joka tapauksessa suuria. Jotta tuotanto pystytään nostamaan alasajon jälkeen uudelleen käyntiin, tarvitaan käyttöpääomaa. Vaarana on, että moni työllistävä teollisuuden yritys ei tähän pysty ja tällöin yrityksiä kaatuu.

Toivottavasti korona-tukia myönnettäessä ei unohdeta sitä, että tukea tarvitsee moni yritys vielä senkin jälkeen, kun muu elämä alkaa normalisoitumaan. Kaikilla aloilla vaikutukset eivät kulje yleisten rajoitusten kanssa samaa tahtia.

Anu Talja
Yrittäjä, Lasiliiri Oy
Riihimäen Yrittäjien hallituksen jäsen

Erja Eiro
Yrittäjä, Ritema Oy
Riihimäen Yrittäjien hallituksen jäsen

Kuva: Lasiliiri Oy

Muita kiinnostavia aiheita