3.9.2021 klo 07:02
Uutinen

Yrittäjän pitkä tie: Kuntoutus alkoi kävelyn uudelleen opettelusta ja päätyi body fitness kisaan

Moni olisi voinut luovuttaa, mutta Jaana Visulaakalle se ei ollut vaihtoehto. Edessä oli kuntoutus, uran ja elämän suunnan vaihto sekä muutto Hämeenlinnaan.

25 vuotta sitten kesken salitreenin Jaanalla petti välilevy selästä ja jalat lähtivät alta. Salikaverit onneksi pelastivat, koska jalat lopettivat toimimasta kokonaan.

– Lähdin salilta ambulanssilla sairaalaan. Kuvauksissa paljastui, että minulla on lannerangassa kuusi nikamaa, vaikka normaalisti ihmisellä niitä on viisi.

Visulaakalla alkoi pitkä konservatiivinen kuntoutus fysioterapiassa. Jaana joutui opettelemaan kävelynkin uudelleen. Toipuminen aaltoili eteen- ja taaksepäin, koska tämän naisen vahva mieli halusi tehdä enemmän, kuin mihin kroppa pystyi. Masennus oli lähellä, mutta hän oli vahva ja jaksoi ajatella positiivisesti kivuista huolimatta.

Fitness-kisoja vuosien kokemuksella

Visulaakan ensimmäinen yritys oli parturi-kampaamo Ruovedellä. Kuntouduttuaan Jaana muutti Hämeenlinnaan, kouluttautui hierojaksi vuonna 2011 ja vuonna 2012 hän perusti toisen yrityksensä Jaanan Terveyspalvelut.

– Olen opiskellut osteopaatiksi ja hierojaksi. Myöhemmin kävin Personal Trainer -koulutuksen, vaikka suurin osa ammattitaidosta onkin kehittynyt oman 15 vuoden kisakokemuksen myötä.

Personal Trainer ei ole suojattu tutkinto ja ohjauksia voi tehdä kuka tahansa. Jaana kehottaa olemaan varovainen palveluita ostaessa. Pahimmassa tapauksessa väärin ohjatuissa liikkeissä voi tulla vakavia vammoja.

Jaana osallistui ensimmäiseen body fitness -kisaansa vuonna 2006. Sen jälkeen hän on kilpaillut noin 20 kertaa vuoteen 2017 asti, myös kehonrakennuksessa.

– Viime vuonna valmistauduin kisoihin puoli vuotta. Treenasin kaksi kertaa päivässä ja olin dieetillä koko tuon ajan, mutta koronan takia en päässyt maasta pois.

Suuri syy sairauslomiin

Visulaakalla on ollut useita terveyteen liittyviä ongelmia. Hän näkee kuitenkin aina mahdollisuuksia ja valoa tulevassa.

– Aina kun pääset yhden vastoinkäymisen yli, olet kerta kerralta vahvempi. Ensimmäisellä kerralla kun välilevy petti, lääkäri kielsi treenaamisen ja kuntosalilla käymisen kokonaan. Vaihdoin lääkäriä ja jatkoin salilla käymistä, naurahtaa Visulaaka.

Visulaaka kävi Funktio-koulutuksen joka on tarkoitettu liikunta- ja tukielinvaivojen helpottamiseen.

– Se on nykyään suurin syy sairauslomiin. Näiden lihasryhmien vahvistaminen pitää kivut poissa. Itse olen loukannut selkäni, polveni ja niskani sekä minulla on suuri riski saada neliraajahalvaus. Olin auto-onnettomuudessa vuonna 2008. Murtumia ei onneksi tullut ja hengenlähtö oli todella lähellä. Lääkäri ei keksinyt muuta selitystä kuin sen, että lihasmassani pelasti henkeni.

Aina asiakkaan tukena

Jaanan Terveyspalvelut toimii nykyään Hämeenlinnassa kuntosali SporttiMekan tiloissa. Hierojan ammatti on Jaanan sydämen työ. Omakohtainen kokemus kipujen kanssa elämisestä on hänen mukaansa pahinta mitä voi olla.

– En jätä asiakasta koskaan yksin kipujen kanssa. Jos en osaa häntä auttaa etsin henkilön, joka varmasti osaa. Asiakkaan kivut ovat minulle todella henkilökohtaiset omien kokemusteni vuoksi. Tiedän mitä se voi pahimmillaan olla, kertaa Jaana.

– Korona on tuonut omat haasteensa tehdä työtäni ja on ollut painajaismaista asiakkaiden kadottua. Ensimmäisten koronarajoitusten alkaessa ihmiset peruivat aikojaan. Nyt tilanne on hiukan normalisoitunut. Ahdistaa hieman, koska työ ei ole samanlaista kuin ennen ja tulot ovat epävarmoja.

Jaanan Terveyspalveluiden tarjontaan kuuluvat PT-palvelut, urheiluhieronta, triggerpistehieronta, osteopatia sekä faskiakäsittely Atlansbalans-koneella.

– Olen suunnitellut yrityspalveluitani paremmaksi. Moni yrittäjä ei edes tiedä, että alv-vähennyksiin voi laittaa työsuhde-etuna hieronnan itselleen ja työntekijöille. Hieronta rentouttaa lihasten kireyttä, joten se omalta osaltaan lisää hyvinvointia, muistuttaa Jaana Visulaaka.