14.5.2020 klo 09:59
Uutinen

Yrittäjät kiittävät: Hämeenlinnan seudulla pilkahdus valinnan vapautta

”Tämä on pieni askel valinnanvapaudelle, mutta valtava harppaus julkisille hankinnoille”. Näin voisi kuvailla Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan ensiaskeleita työllisyyspalveluiden hankkimiseksi.

Viittaus viidenkymmenen vuoden takaiseen kuumatkaan tuntuu äkkiseltään kaukaiselta. Lisäksi viimeisen vuoden aikana keskustelu asiakkaan valinnan vapaudesta on kadonnut yhtä kauas julkisuudesta kuin astronautit kuun kamaralta. Siksi Hämeenlinnan seudun kuntien innovatiivisuus ja virkamiesten kokeilunhalu laittaa skeptisemmänkin yrittäjän runoilemaan.

Innovatiivisuudelle on tällä hetkellä erityistä kysyntää, sillä palveluita käytetään yksilöllisissä työllisyyspalveluissa. Käytännössä kohderyhmän muodostavat työttömät työnhakijat, joiden työllistymien perinteisin menetelmin on ollut vaikeaa.

– Tulevassa toimintamallissa asiakas pääsee valitsemaan hänelle sopivimman palvelun tuottajan, Hämeenlinnan kaupungin hankinta-asiantuntija Hilkka Luukkonen, tiivistää kokeilun kovimman ytimen.

Kunnat kutsuvat yrityksiä mukaan

Yleensä ensimmäinen este asiakkaan vapaalle valinnalle on julkisiin hankintoihin liittyvä jäykkä kilpailutus. Tässä näitä karikoita päästään ketterästi väistelemään dynaamisten pienhankintojen avulla. Kyseessä on puitesopimusmallia muistuttava kilpailutus. Suurin ero yrittäjälle löytyy joustavuudessa: mukaan voi lähteä milloin vain sopimuskauden aikana tai irrottautua myös, milloin vain.

Seudulla on otettu käyttöön HankintaSampo-niminen palvelualusta. Siellä palvelutuottajat voivat saada tietoa avoimista tarjouspyynnöistä ja osallistua niihin.

– Yritys voi tässä mallissa tuoda esiin omat vahvuudet ja sen perusteella asiakas löytää sen hänelle parhaimman ratkaisun, Luukkonen painottaa.

– Järjestämme asiasta kiinnostuneille yrityksille kolme maksutonta webinaaria. Ensimmäinen niistä järjestetään 20.5. ja viimeinen kesäkuun 2. päivänä, Luukkonen vinkkaa.

katso myös

edit 16.5. klo 12.27: Luukkosen kommentissa viimeisen webinaarin päivämäärä muutettu 2.6. (alkuperäisessä virheellisesti 3.6.)