29.3.2021 klo 11:26
Uutinen

Yrittäjät tarjoaa liikkumisrajoituslaille osuvampia vaihtoehtoja

”Vakava pandemia pitää nujertaa, mutta liikkumisrajoituslaki on siihen väärä, tehoton ja epäselvä keino. Se iskisi lujaa tuhansiin kaupan ja palvelualan yrityksiin sekä kaataisi niitä turhaan ja aiheuttaisi työttömyyttä”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Liikkumisrajoituksilla on Yrittäjien mielestä parempia vaihtoehtoja, jotka sisältyvät Yrittäjien tänään eduskunnalle antamaan lausuntoon. Suomen Yrittäjät esittää liikkumisrajoituslain sijaan, että:

  1. Kohdistetaan rokotuksia nopeasti ongelma-alueille, joissa on rokotettu suhteellisesti vähemmän kuin muualla maassa.
  2. Otetaan käyttöön nykyistä tiukempia kokoontumisrajoituksia ja lisätään tuntuvasti viestintään ongelmaryhmille lähipiirikontaktien välttämiseksi.
  3. Säädetään nykyistä tarkemmin kauppojen ja palveluyritysten sallitusta yhtäaikaisesta enimmäisasiakasmäärästä. Palveluyrityksissä voidaan hyödyntää ajanvarausjärjestelmiä asiakasmäärien hallinnassa ja terveysturvallisen asioinnin varmistamisessa.
  4. Jos liikkumisrajoituksia säädetään, ne on kohdennettava esimerkiksi kello 22–06 väliselle ajalle. Näin voidaan vähentää yksityistilaisuuksien kontakteja. Samalla voidaan kieltää kotona tapahtuvat yksityiset juhlat, joihin osallistuu muita kuin saman perheen jäseniä.
  5. Maskipakko säädetään yleisenä sisätiloihin ja liikennevälineisiin, eikä velvoitetta kytketä liikkumisrajoituksiin.

Elinkeinovapautta ei pidä rajoittaa, kun tartunnat leviävät erityisesti perhepiirissä

Yrittäjien mielestä elinkeinovapauden voimakas rajoitus on tarpeetonta, kun tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti lähi- ja perhepiirissä.

– Mahdolliset rajoitukset on ehdottomasti kohdistettava tarkasti näihin tilanteisiin, asiantuntija Karoliina Katila sanoo.

Yrittäjät muistuttaa, että kaupat ja palveluntarjoajat ovat panostaneet merkittävästi asioinnin turvallisuuteen ja omavalvontaan. Yritykset ovat valmiita tarvittaessa lisäämään entisestään turvallisen asioinnin takaamia toimia.

– Virus ei ole levinnyt juurikaan kaupoista tai palveluntarjoajien tiloista, Katila muistuttaa.

Tulkinnanvarainen esitys voi murentaa luottamusta kaikkia rajoitustoimia kohtaan

Eduskunnalle annettu esitys on Yrittäjien mielestä monella tapaa huono.

– Se on epätarkka ja tulkinnanvarainen niin kansalaisille kuin yrityksille. Esitys kohtelee yrityksiä eriarvoisesti. Rajoitukset kohdistuvat yrityksiin eri tavalla esimerkiksi koon perusteella. Se suosii suuria marketteja ja sorsii pieniä erikoiskaupan ja palvelualan yrityksiä. Se aiheuttaa matkailurajoitusten vuoksi ongelmia myös muualla maassa, hän toteaa.

Muita kiinnostavia aiheita