8.6.2021 klo 09:02
Uutinen

Yrittäjien kuntavaalit käydään useissa väreissä

Kokoomus on kuntavaaleissa yrittäjien suosituin valinta, Yrittäjägallup kertoo. Kantansa kertoneista 47 prosenttia aikoo äänestää kokoomusta. Toiseksi suosituin on perussuomalaiset (19 %) ja kolmas keskusta (10 %). Kokoomusta lukuunottamatta muiden puolueiden suosiossa on nähtävissä melko suuriakin maakunnallisia eroja.

Myös Kanta-Hämeessä Kokoomus on yrittäjien piirissä suosituin, mikäli tarkastelee ehdokasasettelua. Hämeen Yrittäjien jäsenehdokkaista 54 % pyrkii valtuustoon Kokoomuksen listalta. Ehdokasmäärät eivät kerro äänestystulosta, mutta niistä arvioituna Keskusta ja SDP lienevät valtakunnallisiin lukuihin verrattuna vahvempia Kanta-Hämeessä.

HÄMEEN YRITTÄJIEN JÄSENYRITTÄJÄEHDOKKAAT

Puolue ehdokkaita kpl osuus jäsenehdokkaista
Kokoomus 58 54 %
Keskusta 22 20 %
Sosiaalidemokraatit 11 10 %
Perussuomalaiset 9 8 %
Kristillisdemokraatit 3 3 %
Vihreät 2 2 %
Liike Nyt 1 2 %
Sitoutumaton (ei puoluelistalla) 1 1 %

Yhteensä

108

Katso kaikki Kanta-Hämeen jäsenehdokkaat täältä.

Kokoomuksen valtakunnallinen yrittäjäkannatus on pysynyt vakaasti yli 40 prosentissa. Myös perussuomalaisten yrittäjäkannatus on ollut tasaisesti viime vuodet noin viidenneksen. Keskustan yrittäjäkannatus on laskujakson jälkeen kääntynyt nousuun.

2021 kuntavaaleissa koko Suomessa on noin 6 500 yrittäjäehdokasta – 18 prosenttia kaikista ehdokkaista. Valtuustoihin valittaneen kuitenkin yli 20 prosentin yrittäjäedustus. Tämä kertoo yrittäjien keskimääräistä suuremmasta äänestysaktiivisuudesta ja vaikuttamisen halusta.

Kokoomus ykkönen, muu puoluesuosio vaihtelee maakunnallisesti

Kokoomus on selkeä ykkönen kaikkialla maassa. Alueelliset erot ovat suurimmat keskustalla, joka taistelee kakkospaikasta perussuomalaisten kanssa Pohjois- ja Itä-Suomessa. Vihreät ja Liike Nyt taistelevat kolmospaikasta Uudellamaalla.

Sukupuolierot ovat huomattavia erityisesti kokoomuksella ja perussuomalaisille, joiden kannattajien joukossa on enemmän miehiä. Vihreillä taas on selkeästi enemmän naisyrittäjätukijoita.

Keskustan ja vihreiden tukijoiden joukossa korostuvat nuoremmat yrittäjät.

Ei kuntaa ilman yrityksiä

Kunnissa tehdään yrittäjän arjen kannalta merkittäviä päätöksiä. Siksi valtuustoihin ja lautakuntiin tarvitaan yrittäjien näkemystä sekä kokemusta. Kuntavaalien paras tulos kannattaakin nähdä puoluesuhteiden sijasta mahdollisimman laaja-alaisena yrittäjäedustuksena.