Kuva: Getty Images
28.12.2021 klo 16:00
Uutinen

Yrittäjien Salminen blogissaan: ”AKT on käynyt taistoon suomalaisia työpaikkoja ja Suomen oikeuslaitosta vastaan”

Jonkinlainen uutinen – ja suuri pettymys – on kuitenkin se, että myös keskusjärjestö SAK näyttäisi pitävän täysin hyväksyttävänä tällaista oikeuslaitosta halveksuvaa toimintaa, Salminen kirjoittaa blogissaan.

Ay-liike ja työnantajajärjestöt ovat käyneet kiivasta keskustelua Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n tukilakosta ja sen aiheuttamasta satamien seisauttamisesta, joka vaikuttaa kaikkiin suomalaisiin vientiyrityksiin.

Taustalla on Teollisuusliiton ja Keitele Groupin kiista työehtosopimuksen jatkosta. AKT ei siis ole edes kiistan varsinainen osapuoli, mutta sen tukitoimet ovat järeitä painostuskeinoja yksittäistä yritystä kohtaan.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen toteaa blogissaan, että AKT on käynyt taistoon paitsi suomalaisia työpaikkoja myös Suomen oikeuslaitosta vastaan. Käräjäoikeus nimittäin on määrännyt 21.12. miljoonan euron uhkasakolla AKT:n lopettamaan tukitoimenpiteet, joissa AKT:n jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Groupin tuotteita.

Saarron lopettamisen sijaan AKT laajensi toimiaan ja aloitti työnseisauksen tiistaina kaikissa satamissa vuorokaudeksi.

– Ei ole ensimmäinen kerta, kun se (AKT) viittaa kintaalla suomalaiselle oikeusjärjestelmälle ja sen kunnioittamiselle. Jonkinlainen uutinen – ja suuri pettymys – on kuitenkin se, että myös keskusjärjestö SAK näyttäisi pitävän täysin hyväksyttävänä tällaista oikeuslaitosta halveksuvaa toimintaa, Salminen kirjoittaa.

Salmisen mukaan joulunajan episodi on selkeä osoitus siitä, että suomalainen lainsäädäntö ja työmarkkinajärjestelmä kaipaavat kipeästi nopeita rakenteellisia uudistuksia. Järjestäytyneessä yhteiskunnassa ei voi olla niin, että lyhytnäköisen oman edun tavoittelemisen vuoksi täysin vastuuttomasti Suomen ja suomalaisen työn tulevaisuuteen suhtautuvat järjestöt voivat pitää pilkkanaan koko yhteiskuntaa.

– Yksikään lakeja tai oikeuslaitoksen ratkaisuja tietoisesti rikkova toimija ei ansaitse lainsäädännössä minkäänlaista erityisasemaa.

Lue myös Mikael Pentikäisen blogi Mafiameininkiä

Elina Hakola