Vuoden yksinyrittäjä

Valtakunnallinen yksinyrittäjä -palkinto jaettiin Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Porissa lokakuussa. Palkinnolla halutaan korostaa yksinyrittäjyyden tärkeää merkitystä yhteiskunnassa ja nostaa yksinyrittäjien arvostusta.

VALTAKUNNALLISESTI PALKITUT

Yrittäjän podcastin vieraana palkitun Korsuretket Oy:n yksinyrittäjä Sanni Luomahaara

Korsuretket Oy | Vuoden yksinyrittäjä 2023

Elämyksiä kestävästi ja kiertotalouden keinoin

Sanni Luomahaaran Korsuretket Oy tarjoaa ruoka-, ohjelma- ja elämyssaunapalveluja sekä ravintola- ja metsäkokoustiloja. Toiminnan sydämenä on Satakunnassa Jämijärvellä sijaitseva Korsukylä.

Yrityksen liiketoiminta nivoutuu kestävyyttä korostavaan matkailukonseptiin, jossa kiertotalous ja paikallisuus näkyvät usealla tavalla. Esimerkiksi Korsuretket Oy:n Korsukylä on rakennettu pääosin lähialueen pelkkahirsistä paikallisin voimin ja rakennuksissa on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja.

Ruokapalveluissa menujen suunnittelun perustana on paikallinen tarjonta. Lähialueen luomutiloja suositaan erityisesti ja yritys hyödyntää metsien antimia. Ruoka valmistetaan alusta saakka käsityönä.

Yrityksen liiketoiminta on terveellä pohjalla, mikä kulkee käsi kädessä konseptin muun kestävyyden kanssa. Korsuretket on valittu 2017 vuoden Satakuntalaiseksi Matkailuyritykseksi sekä 2022 Satakunnan Vuoden Maistuva Maaseutu -yritykseksi.

Korsuretket Oy

Liikevaihto 2022: Liikevaihto / tilikauden tulos (te): 235 / -8
Perustettu: 2013
Kotipaikka: Jämijärvi

Kuva: Satu Mali

Promedia Finland | Vuoden yksinyrittäjä 2023

Suomen nuorin yrittäjä aikanaan

Jani Walleniuksen Promedia Finland on reilun 30-vuotisen historiansa aikana tuottanut yli 3 000 mainoselokuvaa, satoja radiomainoksia ja yrityselokuvia, kymmeniätuhansia valokuvia sekä lukemattomia uutis- ja dokumenttimateriaaleja. Lahtelainen Wallenius tutkii alan trendejä ja muuntaa palveluitaan hetkeen sopivaksi sekä kokeilee rohkeasti uutta.

Promedia Finlandin perustana on pitkäaikaiset asiakkuudet, alhaiset kiinteät kulut sekä vahva kassavarallisuus. Yrityksen salaisuutena on onnistuneesti tehdyt työt ja tyytyväisten asiakkaiden suositukset.

Walleniuksen kyky tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja määrätietoinen kehitystyö ovat tuottaneet tulosta ja näkyvät sekä erittäin kannattavana luovan alan liiketoimintana että monipuolisina tuotantoina.

Yrittäjä Jani Walleniuksesta tuli Suomen nuorin yrittäjä vuonna 1991, jolloin hän 14-vuotiaana perusti yrityksensä elinkeinoilmoituksella. Hän on koko yrittäjäuransa aikana pyrkinyt edistämään pienyrittäjyyttä ja kouluttaa media-alan nuoria työharjoittelulla alalle.

Promedia Finland

Liikevaihto 2022: Liikevaihto / tilikauden tulos (te): 130 / 70
Perustettu: 1991
Kotipaikka: Lahti

Wheel Energy Oy | Vuoden yksinyrittäjä 2022

Ainulaatuinen rengaslaboratorio

Petri Hankiolan Nastolassa toimiva yritys Wheel Energy Oy on ainoa itsenäinen, puolueeton ja yksityinen polkupyörien sekä autojen renkaiden tutkimuksia tekevä rengaslaboratorio maailmassa.

Wheel Energy tarjoaa renkaiden testauspalveluita mihin tahansa päin maailmaa. Hankiola testaa renkaista teknisiä ominaisuuksia kuten vierinvastusta, pistokestävyyttä, kitkaominaisuuksia, iskukestävyyttä sekä tekee kulutustestejä.

Yrityksen kaikki mittalaitteet on suunniteltu ja rakennettu itse. Yrityksen testausmenetelmät simuloivat aitoja tilanteita, mutta valvotussa laboratorioympäristössä.

Yrittäjä Petri Hankiola on onnistuneesti laajentanut yrityksen toimintaa kapeasektorisella, mutta kannattavalla alalla. Yrityksen asiakaskuntaan kuuluvat kansainväliset ja tunnetut rengasmerkit kuten Michelin. Hankiolan menestyksen salaisuus on korkeassa laadussa, säntillisessä aikataulujen noudattamisessa sekä laaja-alaisessa osaamisessa.

Wheel Energy Oy
Liikevaihto 2021: 155 000
Liikevoitto: 13 000
Perustettu: 2003
Kotipaikka: Nastola

Vuoden yksinyrittäjä Henna Viikilä

Viikilän hevostila | Vuoden yksinyrittäjä 2022

Hevostila menestyy kehittämällä

Henna Viikilän vuonna 2008 perustama Viikilän hevostila tarjoaa päätuotteenaan yksilöllistä ratsastusta pienryhmissä keskellä maalaismaisemia. Merikarvialla sijaitsevalla hevostilalla on myös vuokrattavia tallipaikkoja, hevosten koulutusta, varsojen kasvatusta ja ratsastusleirejä.

Hevostilan kasvu ja kehittäminen sekä itsensä kouluttaminen ovat olleet keskeisiä tavoitteita läpi Henna Viikilän yrittäjyyden. Viikilä on esimerkiksi suorittanut sosiaalipedagogisen hevostoiminnan koulutuksen vuonna 2018 ja tarjoaa sitä nyt yksilöasiakkaille ja erityisryhmille. Toimillaan hän haluaa auttaa syrjäytymisen vaarassa olevia.

Lisäksi Viikilä on investoinut rohkeasti, mistä esimerkkinä on vuonna 2019 valmistunut maneesi Peipun Areena. Maneesi mahdollisti valmistuessaan ympärivuotisen toiminnan säästä riippumatta, toi yritykselle uusia asiakkaita ja avauksia liiketoimintaan.

Viikilän hevostila on myös kasvattanut liikevaihtoaan. Lisäksi Viikilä on suorittanut matkailuyrittäjien laadunkehittämisohjelman ja osallistunut Green Care Merikarvia -hankkeeseen, jonka tavoitteena on uudistaa maaseutumatkailuyritysten toimintaa.

Viikilän hevostila
Liikevaihto 2021: 91 000
Liikevoitto: 32 000
Perustettu: 2008
Kotipaikka: Merikarvia

Amazing City Oy | Vuoden yksinyrittäjä 2021

Verkostojen voimaa elämyspalveluissa

Amazing City -yrityksen yrittäjä Heikki Närvänen on rakentanut oman ainutlaatuisen tuoteperheen elämyspalveluiden ympärille. Hän on vienyt perinteiset pakopelit uusiin ympäristöihin, kuten Särkänniemen huvipuiston yhteyteen.

Yrityksen suunnittelema ja tuottama Suomen ensimmäinen kattokävely Roof Walk Finlayson Area on myös noussut yhdeksi Tampereen seudun matkailun ykköstuotteeksi.

Yritys tekee myös Tampereen matkailumarkkinointia ja on ydinkumppani Finlaysonin alueen matkailun kehittämisessä.

Yritys tekee jatkuvaa innovointia ja tuotekehitystä, ja on tehnyt myös korona-aikana uusia tuotteita, joita voi tehdä rajoituksien puitteissa. Yritys ja yrittäjä ovat loistava esimerkki innovoinnista sekä verkostomaisesta toimintatavasta.

Amazing Cityn taloudelliset luvut ovat erinomaiset, kun huomioidaan viime vuoden poikkeuksellisuus ja haastava toimiala.

Yhteistyö alueen muiden yritysten kanssa on ollut erittäin laajaa. Kesällä 2020 yritys työllisti yhden päi-vän aikana jopa 21 eri alihankkijaa. Tämä on hieno osoitus siitä, miten yksinyrittäjä voi parhaimmillaan välillisesti työllistää.

Amazing City Oy
Perustaja ja omistaja: Heikki Närvänen
Yrityksen perustamisvuosi: 2016
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: Muualla luokittelematon huvi- ja virkistystoiminta
Aluejärjestö / paikallisyhdistys:
Pälkäneen Yrittäjät ry

Pete Poskiparta Ky | Vuoden yksinyrittäjä 2021

Mentalisti Pete Poskiparta on tähdännyt määrätietoisesti kansainvälisille areenoille

Taikuuden edelläkävijä Pete Poskiparta on mentalisti, taikuri ja illusionisti. Lisäksi hänen palveluihinsa kuuluvat ohjelmatoimistopalvelut, show- ja viihdepalvelut sekä niihin liittyvä koulutus, konsultointi, julkaisutoiminta, tapahtumien järjestäminen sekä äänentoistopalvelut. Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä ja vei osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Poskiparran toimintaa ohjaa jatkuva kehittyminen, uuden keksiminen ja asenne, jonka perusajatus on, että eteen tuleviin ongelmiin keksitään ratkaisut, jotka toteutetaan.

Hän on kehittänyt määrätietoisesti ohjelmaansa kansainvälisillä areenoilla alan parhaiden osaajien opissa, mikä on avannut ainutlaatuisia polkuja maailmalle. Hän on voittanut alan arvostetuimman palkinnon Dunninger Memoria Avardin vuonna 2019. Suomessa hänet valittiin vuoden taikuriksi 2003.

Poskiparta on toiminut Suomen Taikurit ry varapuheenjohtajana sekä Esiintyvät Taiteilijat ry:n puheenjohtajana edistämässä oman alansa osaajien toimintamahdollisuuksia.

Vuosi 2020 on kurittanut erityisesti esiintyviä taiteilijoita koronan vuoksi. Poskiparta onnistui nopeasti investoimaan ja tekemään itselleen lähetysstudion sekä myymään ohjelmaansa striimattuna verkon kautta.

Pete Poskiparta Ky
Perustaja ja omistaja: Pete Poskiparta
Yrityksen perustamisvuosi: 2013
Yritysmuoto: kommandiittiyhtiö
Toimiala: ohjelmatoimistot ja manageripalvelut
Paikallisyhdistys: Turun Yrittäjät ry

Kongaamo Oy | Vuoden yksinyrittäjä 2020

Kierrätys on olennainen osa Marika Kongan Kongaamon liikeideaa

Kongaamo on Marika Kongan vuonna 2009 perustama yritys Mäntyharjulla Etelä-Savossa. Yrityksen tärkeimmät tuotteet ovat 1960- ja 1970-lukujen värikkäistä kangasaarteista valmistetut yksilölliset naisten väriterapiatakit. Kierrätys on olennainen osa yrityksen toimintatapaa. Lisäksi yritys valmistaa samalla periaatteella tunikoita ja hameita.

Palkitsemisen perusteena on Kongan positiivinen ja huomiota herättävä omaperäisyys. Kongaamon tuotteet tuovat kantajansa upealla tavalla esille ja saavat myös kanssakulkijat iloisiksi väriloistollaan. Lisäksi yrityksen ekologisuus tulee vahvasti esille, sillä tuotteissa käytettävät kankaat ovat vanhoja kierrätyskankaita.

Valokuva Numi Nummelin

Kongaamo Oy
Toimitusjohtaja, perustaja ja omistaja: Marika Konga
Yrityksen perustamisvuosi: 2009
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: vaatteiden valmistus
Paikallisyhdistys: Mäntyharjun Yrittäjät ry

Piha ja vihersuunnittelu Villa Garden | Vuoden yksinyrittäjä 2020

Heidi Hannuksen Piha ja vihersuunnittelu Villa Garden on suunnitellut yli tuhat kohdetta

Heidi Hannus perusti Piha- ja vihersuunnittelu Villa Gardeninin Oulaisiin, Pohjois-Pohjanmaalle vuonna 2002. Yrityksen päätoimiala on piha- ja maisemasuunnittelu.

Hannuksen intohimo suunnittelijana ulottuu pihojen ja puutarhojen lisäksi laajemmallekin: työn jälkeä voi nähdä rakennuksissa, taide-esineissä, kalusteissa ja valaistuksessa. Hän ei pelkää kokeilla uutta tai tehdä asioita toisella tavalla kuin on totuttu tekemään.

Palkitsemisen perusteena on yrityksen menestyminen alalla niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Hänellä on myös useita palkittuja koti ja -messupihoja ympäri Suomen. Kaiken kaikkiaan hänellä on reilu tuhat erilaista suunnittelukohdetta.

Valokuva Numi Nummelin

Piha ja vihersuunnittelu Villa Garden
Omistaja: Heidi Hannus
Yrityksen perustamisvuosi: 2002
Yritysmuoto: elinkeinonharjoittaja (toiminimi)
Paikallisyhdistys: Oulaisten Yrittäjät ry

JSM Consulting Oy | Vuoden yksinyrittäjä 2019

Jaakko Marin JSM Consulting Oy:stä kilpailee menestyksekkäästi kansainvälisten konsulttijättien kanssa

Onnistunut saavuttamaan omalla alallaan aseman, jolla se pystyy yhden miehen yrityksenä kilpailemaan kansainvälisiä jättejä vastaan onnistuneesti. Menestyksen salaisuus on korkea tietotaito ja osaaminen haastavissa palvelujohtamisen asioissa sekä kyky auttaa organisaatioita modernin palvelujohtamisen haasteissa.

JSM Consulting Oy on erinomainen esimerkki äärimmäisestä differoitumisstrategiasta. IT-palvelujohtamisen osaamisala on hyvin nuori ja varsin heikosti tunnettu, vaikka sen tuloksia hyödyntää jokainen ihminen toimivimpina IT-palveluina.

JSM on saavuttanut toisena yrityksenä Suomessa korkeimman tason akreditoinnin IT-palvelujohtamisen sertifiointiin johtavien valmennusten toteuttajana. Konsulttina Jaakko Marin on hankkinut globaaleja sertifiointeja enemmän kuin kukaan toinen henkilö Suomessa. Kaiken kaikkiaan 38 eri sertifiointia varmistaa laaja-alaisen osaamisen alan teemoihin ja rakentaa vahvaa luottamusta asiakkaisiin.

Erityisen vahvan osaamisen lisäksi yrityksen vahvuus on ketteryys reagoida muuttuviin vaatimuksiin. Toimiala on perinteisesti ollut suurien konsulttifirmojen hallinnassa eikä pieniä yrityksiä ole juurikaan näkynyt. JSM:ltä löytyy niin vankkaa osaamista, että isotkin pörssiyritykset kuuluvat asiakkaiden joukkoon. Tähän on päästy pitkäjänteisellä työllä ja panostamalla omaan erityisalaan ja sen yksityiskohtiin.

Yrityksen kannattavuus on huipputasolla. Omavaraisuusaste on 82 prosenttia ja liikevoittoprosentti lähes 70 prosenttia. Lukemat ovat kovia, sillä ne ovat parempia kuin 99 prosentilla alan yrityksistä. Yritys kuuluu lisäksi Suomen vahvimmat Platina-tasolle sekä on saavuttanut AAA-luottotason jo viitenä vuotena peräkkäin. Bisnoden mukaan tähän yltää vain 0,4 prosenttia suomalaisista yrityksistä.

Valokuva Meeri Utti

JSM Consulting Oy
Toimitusjohtaja, perustaja ja omistaja: Jaakko Marin
Yrityksen perustamisvuosi: 2011
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: IT-palvelujohtamisen konsultointi ja valmennus
Aluejärjestö: Helsingin Yrittäjät

Redanredan Oy | Vuoden yksinyrittäjä 2019

Digiajan Kylli-täti Linda Saukko-Rauta kuvittaa omaleimaisella tyylillään

Omaleimaisella tyylillä ja persoonalla toimiva livekuvittaja on saanut vahvan jalansijan alan ammattitaitoisena tekijänä. Asema on saavutettu ainutlaatuisella kyvyllä pureutua eri alojen sisältöihin, tiivistää ja löytää monimutkaisistakin jutuista olennainen ydin.

Sarjakuvien piirtelystä lähtenyt toiminta on vuosien saatossa kasvanut monipuoliseksi palvelutarjonnaksi. Eräänlaisena digiajan Kylli-tätinä profiloitunut Linda Saukko-Ranta on livekuvittamisen pioneereja Suomessa. Yritystoiminta on laajentunut livekuvittamisesta piirrosvideoihin ja strategisiin kuvituksiin.

Asema on saavutettu rakentamalla hienosti erottuva henkilöbrändi. Saukko-Raudalla on erinomainen kyky pureutua eri alojen sisältöihin, tiivistää ja löytää monimutkaisistakin jutuista ns. punainen lanka. Tällä tavoin olennainen jalostuu ja tiivistyy kuvaksi tai sarjaksi kuvia. Lopullinen muoto auttaa hahmottamaan laajankin kokonaisuuden. Referenssilista on kasvanut tätä nykyä laajaksi ja vaikuttavaksi sekä livekuvituskeikat ulkomaille ovat myös tulleet mukaan kuvioon.

Saukko-Rauta yhdistää yrittäjänä hienosti kaikkea aiemmin oppimaansa. Aiemmin kieltenopettajana sekä verkkopedagogiikan suunnittelijana työskennellyt nainen hyödyntää menestyksekkäällä tavalla osaamistaan. Aikaansaavana naisena hän on onnistunut yhdistämään myös perhe-elämän sekä vauhdikkaan yksinyrittäjän arkensa.

Valokuva Petteri Kivimäki

Redanredan Oy
Omistaja: Linda Saukko-Rauta
Yrityksen perustamisvuosi: 2010
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: taiteellinen luominen, livekuvitus
Paikallisyhdistys: Jyväskylän Yrittäjät ry