Jani Wallenius oli 14-vuotias, kun hän aloitti yrittäjänä vuonna 1991. Kuva: Satu Mali
7.10.2023 klo 20:46
Uutinen

Vuoden yksinyrittäjänä palkitun Jani Walleniuksen tuorein projekti – ”Ukrainalaiset taistelijat videoivat kännyköillä meille materiaalia suoraan rintamalta”

Vuoden yksinyrittäjäksi juuri valitun Jani Walleniuksen Promedia Finland -yritys tuottaa ainut-laatuista päiväkirjamaista dokumenttisarjaa, jota ukrainalaiset kuvaavat itse sodan ytimessä.

Vuoden yksinyrittäjäksi juuri valitun Jani Walleniuksen Promedia Finland -yritys tuottaa ainutlaatuista päiväkirjamaista dokumenttisarjaa, jota ukrainalaiset kuvaavat itse sodan ytimessä. 

Lahtelaisen Jani Walleniuksen Promedia Finland -yritys on tuottanut vuosikymmenten aikana yli 3 000 mainoselokuvaa, satoja radiomainoksia ja yrityselokuvia, kymmeniä tuhansia valokuvia sekä suuren määrän uutis- ja dokumenttimateriaaleja.

Parhaillaan Promedia Finland tuottaa dokumenttisarjaa, joka on Walleniuksen mielestä yrityksen tähänastisen historian mielenkiintoisin projekti.

– Ukrainalaistaistelijat videoivat kännyköillä ja droneilla meille materiaalia suoraan eturintamalta. Sodan arkea esittävä sarja on päiväkirjamainen ja hyvin henkilökohtainen verrattuna sellaiseen dokumenttiin, jossa ulkopuolinen kameraryhmä kuvaa, hän kertoo.

Walleniuksen mukaan jollakin videolla näkyy esimerkiksi, kun ukrainalaissotilas tuhoaa vihollisia dronella. Videohaastattelussa sotilaalta kysytään, miltä tuntui tappaa ihminen.

Promedia Finland on toimittanut ukrainalaistaistelijoille videolinkit, joilla materiaali lähetetään suoraan tuotantoyritykseen.

Sarjassa esiintyy myös siviileitä ja pelastusviranomaisia. Ihmiset puhuvat videoilla ukrainaa, ja videohaastatteluissa on ollut apuna tulkki. Puheet tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Viisiosaisen sarjan tuotanto valmistuu tänä syksynä.

Vuoden yksinyrittäjä

Vuoden yksinyrittäjiä palkitaan vuosittain aina kaksi.
Palkintosumma on 5 000 euroa yrittäjää kohden. Palkinnon rahoittaa Yksityisyrittäjäin Säätiö.
Valinnan teki palkintolautakunta Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän valmistelun pohjalta.
Palkinnot jaetaan vuosittain valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä.

Hääkuvaus inspiroi

Jani Walleniuksesta tuli yrittäjä 14-vuotiaana vuonna 1991, jolloin hän oli 14-vuotias. Kimmokkeen oman firman perustamiseen hän sai kuvatessaan serkkunsa häitä käytetyllä videokameralla, jonka hän oli hankkinut rippilahjaksi saamillaan rahoilla.

Teinipoika pääsi heti jyvälle ansaintalogiikasta.

– VHS-nauha maksoi sata markkaa, ja myin nauhoja häihin osallistuneille sukulaisille 200 markalla.

Wallenius oivalsi, että hän voisi tehdä bisnestä työkseen. Hääkeikan jälkeen hän sukelsi byrokratian syövereihin, otti selvää, kuinka yritys pistetään pystyyn ja perusti elinkeinoilmoituksella firman nimeltä ”Pikkis Film”.

– Peruskoulussa luokallani oli kolme Jania, joista minä olin pienikokoisin ja minua kutsuttiin Pikkikseksi, hän kertoo.

Wallenius hoiti sittemmin yli kaksisataa muuta hääkeikkaa Lahden alueella.

– Muistan vieläkin, missä pistorasiat sijaitsevat missäkin kirkossa, hän naurahtaa.

Kommelluksiakin sattui. Kerran Wallenius ja hänen työparinsa saapuivat kirkkoon ennen hääväkeä ja pastoria. Kaksikko hapuili pimeässä valokatkaisimia ja räppäsi vahingossa päälle sähköllä toimivat kirkonkellot.

– Kun kirkonkellot alkoivat paukkua kovaan ääneen, henkilökunta tuli ripeästi paikalle.

Kulut alhaalla

Myöhemmin yrityksen nimi vaihtui Video Walleniukseksi, kunnes siitä tuli Promedia Finland. Elävän kuvan tuotannossa niin kalusteet kuin kuvauskeikatkin kehittyivät koko ajan ammattimaisemmiksi.

Nyt tekeillä olevan Ukraina-dokumenttisarjan lisäksi Wallenius nostaa mieleen painuneiden projektien joukkoon hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantasesta tekemänsä dokumenttielokuvan, johon hän sai mukaan myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön.

– Oli mahtavaa saada tutustua olympiavoittajaan, jolla oli suomalaista sisua. Niinistön kanssa kuvasimme kohtauksen, jossa Äitee istui Mäntyniemessä kahvittelemassa.

Yrityksen kate on ollut kohdillaan jo ensikeikasta lähtien. Promedia Finland on takonut voittoa joka vuosi yli 30 vuoden ajan.

Keskeistä bisneksessä on ollut se, että Wallenius on pitänyt kiinteät kulut alhaisina.

Hän käyttää projekteissaan paljon freelancereita.

– Jokaiseen projektiin voi kasata ”dream teamin”, ja kuluja on vain silloin kun on tulojakin.

Promedia Finland

Mitä: Tuottaa muun muassa tv-mainoksia, yritys- ja tuote-elokuvia, valokuvauspalveluja ja somevideoita.
Liikevaihto: 130 000 euroa
Liiketulos: 70 000 euroa
Kotipaikka: Lahti
Henkilömäärä: 1
Perustettu: 1991

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen