Yrittäjän podcastin vieraana palkitun Korsuretket Oy:n yksinyrittäjä Sanni Luomahaara
Sanni Luomahaaran Korsuretket Oy:n liiketoiminta painottuu yritystilaisuuksiin sekä hää- ja syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen. Kuva: Satu Mali
7.10.2023 klo 20:45
Uutinen

Sanni Luomahaara pyörittää Korsukylää – Nyt vuoden yksinyrittäjä toivoo, että voisi palkata työntekijän 

Sanni Luomahaara neuvoo muita sesonkiyrittäjiä käyttämään aikaa kouluttautumiseen.

Vuoden yksinyrittäjänä palkittu Sanni Luomahaara oli runsas kymmenen vuotta sitten vaikean tilanteen edessä. Lapsen synnyttäneen Luomahaaran epilepsia aktivoitui raskausaikana. Sen seurauksena arki muuttui radikaalisti, kun hän joutui siirtymään sivuun päivittäisestä yritystoiminnasta. 

– Se oli iso haaste. Olin melkein vuoden sivussa töistä. Epilepsia onneksi tasaantui raskaushormonien laskun myötä. Sen jälkeen sairaus on pysynyt kurissa lääkityksellä, Luomahaara kertoo. 

Luomahaara pyörittää alun perin vanhempiensa vuonna 1999 maatalouden sivuelinkeinona ollutta yritystoimintaa, joka yhtiöitettiin vuonna 2013 Luomahaaran äitiysloman päätyttyä. Vanhemmat ovat edelleen tyttärensä apuna. Heillä oli myös iso merkitys silloin, kun Luomahaara kärsi pahoista epilepsiaoireista. 

Luomahaara osti silloisen Korsukylän vanhemmiltaan vuonna 2010 ja on siitä lähtien keskittynyt kehittämään sen liiketoimintaa. Sitä ennen hän oli ollut mukana paitsi Korsukylän liiketoiminnassa, myös hotelliravintolassa ja kolmannessa yrityksessä, joka vastasi alueen 35 päämiehen tuotteiden myynnistä. 

– Tulin vanhempieni yritykseen töihin jo vuonna 2005. Olen siitä asti hoitanut yrityksen myyntiä, markkinointia ja toimistohommia. 

Korsuretket Oy tarjoaa ruoka-, ohjelma- ja elämyssaunapalveluja sekä ravintola- ja metsäkokoustiloja. Toiminnan sydämenä on Jämijärvellä sijaitseva Korsukylä. 

Vuoden yksinyrittäjä

Vuoden yksinyrittäjiä palkitaan vuosittain aina kaksi.
Palkintosumma on 5 000 euroa yrittäjää kohden. Palkinnon rahoittaa Yksityisyrittäjäin Säätiö.
Valinnan teki palkintolautakunta Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän valmistelun pohjalta.
Palkinnot jaetaan vuosittain valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä.

Työntekijän palkkaaminen mielessä 

Luomahaara on yksinyrittäjä, mutta sesonkikausilla hänen apunaan on kausityöntekijöitä. Talvisin työllistäminen on hankalaa. 

– Olen onnistunut löytämään ympärilleni sellaisia ihmisiä, joille tämä rytmi on sopinut. Tämän homman suola on siinä, kun bongaa hyviä tyyppejä ja pääsee tekemään töitä heidän kanssaan. Yrityksen tuloshan tehdään sesonkiaikana toukokuun alusta joulukuuhun. 

Korsuretket Oy:n liiketoiminta painottuu yritystilaisuuksiin sekä hää- ja syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen. 

– Olen kyllä miettinyt työntekijän palkkaamista nyt, kun olemme päässeet liiketoiminnassa samaan pisteeseen kuin missä olimme ennen koronapandemiaa. Minulla on sellaisia ihmisiä apunani, joista haluaisin pitää kiinni. Toivon, että saisin palkattua heitä kokoaikaisesti. 

Hiljaiset kuukaudet hyödyksi

Hiljaisemmat kuukaudet Luomahaara on käyttänyt hyödykseen hakeutumalla erilaisiin koulutuksiin. Toissa vuonna hän teki yritykselleen ympäristösertifikaatin. Sitä edellisenä vuonna hän suoritti tuotekehityksen ammattitutkinnon. 

– Olen käynyt töiden ohessa myös ylemmän ammattikorkeakoulun. Lisäksi olen vienyt yrityksen mukaan Kasvu Open -tapahtumaan. Siinä mielessä lepokuukausia ei ole ollut. 

Luomahaara kannustaa yrittäjiä kouluttautumaan mahdollisuuksien mukaan. 

– Olen saanut todella paljon hyötyä kouluttautumisesta. Kun tekee opinnäytetyötä, tulee pistettyä tarkemmin paperille asioita, mitä kohti yrityksen halutaan menevän. Usein niitä asioita ei tule juuri miettineeksi arjessa. Kouluttautuminen on antanut lisää tietynlaista itsevarmuutta omaan tekemiseen, ja sitä kautta on tullut myös paljon verkostoja, yrittäjä jatkaa. Samalla hän muistuttaa, ettei kouluttautuminen saa pistää yrittäjää aikataulullisesti liian koville. 

Tytär usein mukana työpaikalla

Perhe-elämän ja työn yhdistäminen on ollut Luomahaaralle luonteenomaista, sillä hänen pian 11 vuotta täyttävä tyttärensä kulkee usein mukana työpaikalle. 

– Meillä on melkein aina sellainen ota lapsi mukaan töihin -päivä. Vanhemmillani on ollut lypsykarjatila ja olen kasvanut siihen, että olen aina kulkenut heidän mukanaan töissä ja navetalla. On toki etu, että minulla on työ, johon voin ottaa lapseni mukaan. 

Tytär on Luomahaaran mukaan usein onnessaan siitä, että pääsee kahvilan kassakoneen taakse. 

– Hän selkeästi nauttii siitä, mutta en voi vielä sanoa, onko hän kiinnostunut yrityksessä työskentelystä. Se selviää aikanaan. 

Korsuretket Oy

Liikevaihto 2022: 235 000
Liiketulos: -8  000
Perustettu: 2013
Kotipaikka: Jämijärvi

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen