Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.1.2022
Paula Aikio-Tallgren

90 vuotta – eikä suotta

Savon Yrittäjien toimistolla on hurmaavia leikekirjoja menneistä vuosikymmenistä. Aikana, jolloin nettiä ja pilviä ei tunnettu, ajan tapahtumat dokumentoitiin huolellisesti. Näistä Historian havinoista saatte viikottain katsauksia Savon Yrittäjien facessa ja muissa kanavissamme. 

On juhlan aika, sillä Savon Yrittäjät täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Olemme kaikkien aluejärjestöjen ikähaitarin kärkipäässä ja historiaa selaten monessa asiassa yrittäjäjärjestötoiminnan uranuurtajia. 

Toimittaja Ilpo Lommin vuonna 1992 keräämästä historiikista löytyy hienoja merkkipaaluja aina perustamisvuodesta 1932 alkaen. Silloin perustettiin PohjoisSavon Yrittäjät ry. yksityiskauppiaiden aloitteesta ja yhdistävänä tekijänä uudelle yhdistykselle oli kädenvääntö osuustoimintaliikkeen kanssa. Viisi vuotta myöhemmin yhdistykselle palkattiin toiminnanjohtaja ja 40-luvun alussa yhdistys siirtyi omaan toimistoon. 

1940-luvulla nimi vaihtui jälleen. Tällä kertaa se oli Yksityisyrittäjäin PohjoisSavon aluejärjestö. Tuolloin oli jo tähtäimessä maakunnallinen laajentuminen sillä 1945 perustettiin paikallistoimikuntia – nykyisten paikallisyhdistysten edeltäjiä. 

Olympiavuonna alettiin julkaista omaa lehteä, perustettiin oma tilistoimisto ja jäsenmäärä ylitti 500 jäsenyrityksen rajan. 

Vuonna 1958 oli jälleen nimenmuutos edessä ja tällä kertaa edelleenkin voimassa oleva Savon Yrittäjät ry. Yhdistyksen perustajatahot ryhmittyivät omiksi yhdistyksikseen: Savon Kauppiasyhdistys ry. ja Savon Tukkukauppiasyhdistys ry. 

Suomessa 60luku oli rakennemuutoksen aikaa ja teollisuuden kasvuaikaa. Savon Yrittäjien jäsenkenttä monipuolistui ja laajeni teollisuusyrityksiin. Aluejärjestön sisällä perustettiin uusia toimialajaostoja ja pienyrittäjäjaosto pk-teollisuuden erityiskysymyksiin. Samaisella vuosikymmenellä aktivoitui edunvalvonta mm. tukemalla yrittäjäehdokkaita valtiollisissa vaaleissa.  

Yksittäisenä yrittäjien yhteiskunnallisena toimenpiteenä voi mainita 1962 aluejärjestön tempauksen, jossa savolaiset yrittäjät osallistuivat perheineen maatilojen sadonkorjuuseen. Tuona vuonna sato uhkasi jäädä pelloille huonojen sääolosuhteiden vuoksi ja yrittäjät tulivat apuun talkoisiin.  

1970-luvulla tapahtui jälleen. Vuonna 1971 Savon Yrittäjien toiminnanjohtaja muuttui toimitusjohtajaksi yhdistyksen taloudellisten aktiviteettien lisääntyessä. Myös valtakunnallisesti yrittäjäjärjestössä tapahtui muutoksia. SYKL eli Suomen Yrittäjäin Keskusliitto perustettiin vuonna 1976 ja muutama vuosi sitä ennen valtakunnalliseksi tavoitteeksi otettiin yrittäjäyhdistyksen perustaminen jokaiseen kuntaan.  

Savon Yrittäjät näytti ensimmäisenä Suomessa tietä nykyiselle kuntien ja yrittäjien väliselle yhteistyölle järjestämällä Suomen ensimmäisen elinkeinoelämän ja kuntien yhteistyötä käsittelevän seminaarin. Vuosikymmenen lopussa jäseniä Savon Yrittäjillä oli noin 700 jotka työllistivät maakunnassa noin 20 000 ihmistä. 

Kultaisella 80luvulla toimintaa tiivistettiin koulutuksen suhteen. Savon Yrittäjät alkoi julkaista valtakunnallista yrittäjäkalenteria. Nuori Yritys-seminaarit alkoivat yliopiston kanssa. ”Taustalla oli ikävä havainto, että koko 1970-luvun ajan uusien yritysten perustaminen oli ollut hitainta Kuopion läänissä”, kirjoittaa Ilpo Lommi  historian katsauksessa vuonna 1992.  

Vuonna 1982 Savon Yrittäjien 50-vuotisjuhlassa aluejärjestön oma lippu julkistettiin ja samaisena aikana järjestö teki aloitteen yritystalouden apulaisprofessuurin lahjoittamiseksi Kuopion yliopistolle. Tämä konkretisoituikin vuonna 1984 kuntien ja elinkeinoelämän yhteisenä ponnistuksena. 

Niissä tunnelmissa oli mukava isännöidä Valtakunnallisia yrittäjäpäiviä Kuopiossa vuonna 1985, joista on muistoina monta herkullista tarinaa nykyisten Emeritus-klubin perustajajäsenien päästessä muisteloiden vauhtiin. 


Seuraavia kahta vuosikymmentä seuraammekin jo tiiviimmin tämän vuoden Savon YrittäjäSanomissa, johon haastattelemme 1990-luvun ja 2000-luvun puheenjohtajia ja näkyviä luottamushenkilöitä. Toimiston leikekirjoista voisi kopioida monia entisten puheenjohtajien kirjoituksia vain vaihtamalla päivämääriä – niin monet aiheista ovat edelleen ajankohtaisia.  

Olemme olleet edelläkävijöitä kuntien kanssa tehtävässä yhteistyössä ja paikallisyhdistysten perustamisessa. Oma lehti on ollut tiedotuskanavamme 50-luvulta lähtien. Koulutuksen ja tutkimuksen turvaaminen on ollut edunvalvontamme kärjessä jo menneinä vuosikymmeninä. On monta syytä olla ylpeä aluejärjestömme edistyksellisyydestä.

Tervetuloa kanssamme aikamatkalle Savon Yrittäjien yhdeksälle vuosikymmenelle tämän juhlavuoden aikana. 

Kiitämme jo nyt lukuisia yhteistyökumppaneitamme, jotka ovat arjessamme ja juhlassamme mukana tänä vuonna. Ensimmäisessä onnitteluvideossa pyörivät Talentreen, Business Center Pohjois-Savon ja Vieremän kunnan logot. Aihetunnisteella #365Juhlapäivää haluamme kertoa, että jokainen arkipäiväkin on juhlapäivä. Yrittäjien toiminta takaa sen, että pyörät pyörivät Pohjois-Savossa edelleenkin. ”Ei ole maakuntaa ilman yrityksiä” on totta jokaisena päivänä. 

Savon Yrittäjät toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren


Paula Aikio-Tallgren
toimitusjohtaja
p. 0400 404 346
paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi

Paula Aikio-Tallgren