Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ulvilan Yrittäjien blogi
23.3.2023

Jäsenyrittäjäehdokas Minna Nurmi

Ulvilan Yrittäjien kysymykset jäsenyrittäjäehdokkailleen, vastaajana Minna Nurmi, Kristillisdemokraatit

1. Mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta turvataan korkean teknologian yrityksille osaavan työvoiman saatavuus?

Opiskelemisen mahdollisuuden vahvistaminen sekä yrityksille mahdollisuus valita työntekijänsä aina siten että paras mahdollinen ehdokas pystytään palkkaamaan (liika byrokratia ulkomailta palkattaessa prosessista pois).

2. Mitkä ovat Top3 sydäntäsi lähellä olevia aiheita, joihin toivot ensisijaisesti muutosta/kehitystä?

Ideologiat saisivat väistyä järjen käytön tieltä. Yrittäjien asemaa pitää vahvistaa. Hyvinvoinnista on huolehdittava.

3. Olisitko valmis nostamaan ruoan alvia?

En missään nimessä. Meillä on jo nyt aivan liian kallis ruoka ja alv-korotus siirtyy aina kuluttajan maksettavaksi. Tämä osuu kovaa pienituloisiin ja jopa keskituloisiin. Ihmisillä pitää olla varaa hyvään ruokaan! Haittaverot ovat taas eri asia ja niiden nostoa voi harkita.

4. Mitkä näkisit merkittävimpinä toimina yrittäjien toiminnan tuottavuuden ja kilpailukyvyn palauttamiseksi?

Verotus (myös alv) pitää laittaa kuntoon niin että yrittäjä ei joudu niiden vuoksi liian ahtaalle, jolloin mahdollisesti yrityksen kasvukin taantuu tai jää paikoilleen. Meidän pitää myös tarkastella YEL-maksujen inhimillisyyttä ja toimivuutta uudestaan. Mikäli yrittäjä joutuu pysyäkseen kilpailussa mukana pitämään hintansa liian alhaisina, me voisimme kehittää esimerkiksi hinnanalennuskorvauksia sellaisilla aloilla joissa kuluttajahinta muutoin nousisi liian korkeaksi. Markkina- ja koulutusraha yrityksille valtion avustuksena voisi myös auttaa ainakin pieniä ja ehkä keskisuuriakin yrityksiä joissa nämä yleensä jäävät olemattomiksi.

5. Kuntien hankintapolitiikassa on yrittäjien mielestä paljon parannettavaa ja kehitys on mennyt huonompaan suuntaan. Mitä mieltä olet kuntien in-house yhtiöiden toiminnan kehityksestä?

Tähän minun pitäisi paneutua enemmän jotta voisin muodostaa ehdotuksen, aihe on kuitenkin tärkeä!

6. YEL-lain uudistus vuodelle 2023 nostatti paljon tunteita yrittäjien parissa. Kaipaisiko YEL-järjestelmä mielestäsi suurempaa remonttia ja millaista?

Aiemmin otinkin tämän jo esille. Mielestäni koko YEL-järjestelmä ei toimi. Yrittäjällä pitää olla vapaus kasvattaa eläkekassaansa YEL:n sijaan jollain omavalintaisella tavalla. Mikäli yrittäjä haluaa sairastapauksia ym. varten korvaukset yhteisestä kassasta, tuo kassa voisi toimia erotettuna eläkejärjestelmästä

Muita kiinnostavia aiheita