Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mies puhuu puhelimeen
9.2.2022
Paula Aikio-Tallgren

Kenelle soitan kun haluan puhua Savon kanssa? – ”Parin vuoden päästä Pohjois-Savolla voi olla yksi yhteinen puhelinnumero”

Taannoinen USA:n presidentti kysyi avustajiltaan, mikä on EU:n puhelinnumero. Tarina ei kerro kenelle puhelu yhdistettiin, mutta kysymys on hyvä. Mikä on Pohjois-Savon platform, yhteinen puhelinnumero kun yritys tai työntekijä harkitsee asettautumista maakuntaan?

Pohjois-Savon vetovoimatyön johtoryhmässä esiteltiin viime viikolla valmisteilla oleva, pysyvä ja yhteisesti rahoitettu osaajavetovoimahanke. Kyseessä on elinkeinoelämävetoinen malli, jossa kunnat ovat matkassa asuinalueina. Kärkialojen scenet, maakunnan laajuiset urakehitysmahdollisuudet, yhtenäinen työssäkäyntialue höystettynä loistavilla vapaa-ajan palveluilla – siinä tiivistys. Aikaisemmista maakunnan yhteisistä hankkeista poikkeavan tästä tekee se, että palvelun keskiöön nostetaan potentiaalisen muuttajan ja hänen perheensä tarpeet.

Edelliset vetovoimahankkeet on rakennettu kuntavetoisesti korostamalla yksittäisten kuntien tarjoamia palveluita ja erityispiirteitä. Malli on perusteltu, mutta väistämättä vanhentuva. Viimeistään hyvinvointialueet paaluttavat kuntalaisen elinympäristön omaa kotikuntaa laajemmaksi. Nyt kun sote on maakunnallista, myös vetovoimatyön kannattaa olla maakunnallista. Halusimmepa tai emme, hv-alueiden rakenne pakottaa samalla peruskunnat jo nyt suunnittelemaan laajempia veto- ja pitovoimatekijöitä kuntiin jäävien palveluiden osalta. Tärkeintä ei ole, mitä Tervo ja Kuopio tarjoavat omille asukkailleen ja yrityksilleen vaan se, miten Kuopio täydentää Tervon vetovoimaa ja päinvastoin. Näin hyvinvointialueet vahvistavat käytännössä myös työssäkäyntialueiden laajentumista tehokkaammin kuin aiemmat näihin liittyneet kampanjat.

Lähtökohta maakunnalliselle markkinoinnille on kieltämättä kinkkinen, sillä tähän saakka kunnat on laitettu kilpailemaan toistensa kanssa asukasmäärästä, yrityksistä, kuntatalouden tehokkuudesta. Miten näistä vuosikymmeniä kestäneistä kuntien vetovoiman kriteereistä voidaan poisoppia? Miten päästä eroon kuntien keskinäisestä kilpalaulannasta? Vetojuhtina muutoksille ovat kuntien poliittiset päättäjät ja virkamiesjohto sekä yritykset. Oleellista jatkossa on suunnitella muiden kuntien kanssa miten oman kuntamme ylivoimaisuustekijät täydentävät muiden tarjoomaa. Kisan osaajista ratkaisee Pohjois-Savon kokonaisuus osaajille ja yrityksille. Yhä painavimmiksi asioiksi nousevat työntekijöiden puolison ja lasten viihtyvyys. Ulkomaisille osaajille kotoutumisen verkostot ovat tärkeitä.

Pohjois-Savolla ei ole hätää vetovoimatekijöidensä suhteen. Niitä riittää. Nyt on aika kerätä kultajyvät samaan laariin. Uusi maakunnallinen vetovoimatyö tukee tätä tavoitetta. Parin vuoden päästä Pohjois-Savolla voi olla yksi yhteinen puhelinnumero.

”Pohjois-Savolla voi olla yksi yhteinen puhelinnumero.”

Kirjoittaja on Savon Yrittäjien toimitusjohtaja.

Julkaistu 9.2. Viikkosavossa

Paula Aikio-Tallgren