Ulvilan Yrittäjien blogi
11.1.2023
Marko Leppänen

Oliko se tärkeää vai kiireellistä?

Julkaistu Ulvilan Seudussa tammikuussa 2023


Aika tuntuu olevan nykyihmisellä kortilla, kun asioiden kasvava tulva kuljettaa meitä virran mukana. Vaatimuksia tuntuu tulevan joka suunnasta kellon ympäri, samalla työn ja vapaa-ajan rajan häilyessä. Riittämättömyyden tunne on yleinen ja yhteinen pohdinnan aihe, johon etsitään kuumeisesti lääkitystä. Nykyihminen on perso houkutuksille, kaikki pitäisi saada ja mielellään heti, multitaskaamme ja esitämme ja osin uskommekin olevamme tehokkaita. Kädet ja jalat heiluu ja silti tuntuu, että mitään ei saada valmiiksi. Vaara sille, että ihminen ylikuormittuu, polttaa itsensä loppuun eikä ehdi palautua on ilmeinen.

Yksi ajanhallinnan ja hyvinvoinnin salaisuus on se, että osaa erottaa toisistaan tärkeät ja kiireelliset asiat. Usein on niin, että kiireelliset asiat eivät ole tärkeitä ja tärkeät asiat eivät vaadi ihan suurinta kiireellisyyttä. Tärkeät asiat vievät sinua kohti suunnitelmaasi ja tavoitettasi, kun taas kiireelliset tuottavat enemmän häiriöitä ja keskeytyksiä. Hyvinvointisi kannalta tärkeät asiat ovat keskeisiä toteuttaa, kun taas toisessa ääripäässä jatkuva tulipalojen sammuttelu kiristää mielialaasi.

Ulvilan Yrittäjät nimettiin neljännen kerran peräkkäin finaaliin valittaessa Suomen Yrittäjien vuoden paikallisyhdistystä. Ihan huippujuttu! Vapaaehtoistyö yrittäjyyden hyväksi on ollut minulle yksi valinta siitä, mikä on tärkeää ja merkityksellistä. Monesti kuulen kysymyksen, mistä se aika siihen työhön otetaan? Vastaukseni on, että kaikkeen tärkeään on ihmisellä aina aikaa, kunhan ne tärkeät asiat on itselle priorisoitu. Tärkeitä asioita on useita ja jokaiselle ihmiselle löytyy ne omat, joita pitää vaalia ja antaa niille aikaa. Kaikki asiat elämässä eivät voi kuitenkaan olla yhtä tärkeitä, vaan asioita on opittava laittamaan järjestykseen. Joskus se vaatii luopumista totutuista tavoista.

Muutos maailmassa ei tule enää koskaan olemaan niin hidasta kuin nyt. Siksi, kiire ei tule koskaan häviämään, mutta on meidän valintamme, missä määrin päästämme sen elämäämme. ”Jos sinulla ei ole aikaa liikkua, syödä, ajatella ja levätä oikein, on sinulla oltava aikaa sairastaa myöhemmin”, on Helsinki Kiropraktiikka osuvasti sanonut. Toisaalta sanotaan myös, että koskaan ei ole aikaa tehdä asioita kunnolla, mutta meillä on aina aikaa korjata virheitämme. Näistä kun tunnistaa itsensä, kertoo se muutoksen tarpeesta, kynttilän molemmista päistä polttamisesta ja siitä, ettemme enää muista mikä meille on tärkeää.

Ajanhallinnan ja hyvinvoinnin yksi tärkeä osanen on oppia myös sanomaan EI. Vaikea sana, johon liittyy iso kirjo tunteita ja pelkoja. Voinko kieltäytyä ja mitä muut ajattelevat, vaikuttaako se jatkossa?  Opettelu kuitenkin kannattaa ja johtaa helpommin tärkeiden asioiden löytämiseen.

Itseään voi kehittää tässäkin teemassa pysähtymällä hetkeen ajattelemaan. Valitaan ne tärkeät asiat, huolehditaan hyvinvoinnistamme ja toisistamme. Nimittäin huomennakin aurinko taas nousee ja hymylle on kysyntää. Ne kiireelliset jutut kyllä ehditään aikanaan.

Marko Leppänen
Meklaripaja Oy
Ulvilan Yrittäjät ry varapuheenjohtaja

Marko Leppänen