YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.1.2022
Heikki Risikko

”Saavatko kaikki tarvitsemaansa apua tai kuntoutusta, jos palvelut keskitetään julkiselle sektorille?”

SOTE-UUDISTUSTA ON VÄÄNNETTY pitkään. Harjoituksen voidaan katsoa alkaneen Paavo Lipposen 2. hallituksen ohjelmasta keväällä 1999.

Silloin sovittiin, että ”sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja saatavuus tulee turvata koko maassa. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollossa on luotava tehokkaat ja toimivat hoitoketjut”.

MATKAN VARRELLA TAVOITTEET ja keinot ovat eläneet, eikä urakka ole vieläkään edes lähellä valmista. Vaikein osuus alkaa vasta maaliskuussa, kun nyt valittavat hyvinvointialueiden valtuustot aloittavat työnsä.

Aikaisemmin palveluiden järjestämisvastuu on ollut kunnilla, mutta uudistuksen myötä vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Uskotaan, että laajemmilla alueilla on enemmän voimavaroja turvata tasapuoliset palvelut eri puolille maata.

SOTEEN KÄYTETÄÄN VUOSITTAIN hirveä määrä rahaa, ainakin 21 miljardia. Alalla työskentelee 400 000 ihmistä, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.

Usein luullaan, että sotessa toimii vain suuria yrityksiä. Se ei pidä paikkaansa. Neljä viidestä sote-yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä, usein perheyrityksiä. Niitä, joilla on tutut omistajat, jotka vastaavat henkilökohtaisesti siitä, että asiakas saa hyvän hoidon ja hoivan.

ALUEVAALIT OVAT MERKITTÄVÄT vaalit myös sote-alan yrittäjille. Tunnetko sinä sote-alan yrittäjiä? Oletko miettinyt mitä tapahtuu sille tutulle sote-alan yrittäjälle, jos aluevaaleissa valittavat valtuutetut päättävätkin vähentää paikallisilta yrittäjiltä ostettavia palveluja? Hyvin nopeasti on lappu luukulla.

Sote-yrityksistä löytyy vahvaa erikoisosaamista ja kokemusta, joka on hyödynnettävä uusilla hyvinvointialueilla. Saavatko kaikki tarvitsemaansa apua tai kuntoutusta, jos palvelut keskitetään julkiselle sektorille? No eivät saa.

Jotta jokainen saa tarvitsemansa palvelut, on uusilla hyvinvointialueilla otettava käyttöön monituottajamalli. Se tarkoittaa, että palveluja tuottavat ja tarjoavat julkinen sektori, yritykset ja järjestöt.

MYÖS PALVELUSETELIN KÄYTTÖÄ on lisättävä uusilla hyvinvointialueilla. Palvelusetelin ideahan on se, että asiakas voi palvelusetelin turvin hakea yksityiseltä puolelta sen saman palvelun, johon hän olisi oikeutettu julkisella puolella.

Tällä erää palvelusetelin mahdollistama valinnanvapaus on valitettavasti jäänyt puolitiehen, koska monissa kunnissa palvelusetelin arvo on jäänyt tarkistamatta kustannusten noustessa. Siinäpä myös yksi parannuksen paikka uusille aluevaltuustoille.

SOTE-URAKASTA KUKAAN ei selviä yksin. Järjetön vastakkainasettelu julkisen ja yksityisen sektorin välillä on heitettävä pikimmiten romukoppaan ja keskityttävä siihen, miten yhteistyöllä rakennetaan laadukkaat ja toimivat sote-palvelut meille kaikille.

Se voidaan tehdä myös kustannustehokkaasti, palvelujen laadusta tinkimättä. Kysymyshän on myös Sinulta kerätyistä veroeuroista.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi tämän viikon keskiviikkona ja kestää ensi viikon tiistaihin asti. Virallinen vaalipäivä on sunnuntai tammikuun 23. päivä.

epy
Heikki Risikko