18.6.2024
Jutta Wirén, Varsinais-Suomi porskuttaa yrittäjäystävällisten maakuntien kärjessä  – kiinnostavia havaintoja Kuntabarometrista 

Varsinais-Suomi porskuttaa yrittäjäystävällisten maakuntien kärjessä  – kiinnostavia havaintoja Kuntabarometrista 

Varsinais-Suomi säilytti kolmospaikkansa joka toinen vuosi tehtävässä Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissa maakuntien vertailussa, mutta joutui taipumaan jakamaan sijoituksensa Keski-Suomen kanssa.  

Kaikkiaan liki 10 000 yrittäjää vastasi tänä vuonna Kuntabarometriin. Varsinais-Suomesta vastauksia saatiin ylivoimaisesti eniten, kun lähes 1300 yrittäjää arvioi oman kuntansa yritysmyönteisyyttä. Varsinais-Suomen kunnat menestyivätkin hienosti Kuntabarometrin valtakunnallisessa vertailussa. Lieto oli upeasti jo viidennen kerran kokoluokkansa ykkönen. Varsinais-Suomen yrittäjäystävällisin kunta on vuoden 2024 Kuntabarometrin mukaan Oripää, jossa aivan jokainen vastaaja arvioi kunnan elinkeinopolitiikan aseman erinomaiseksi tai hyväksi. Tämä on harvinainen suoritus ja pienessä kunnassa korostuukin kunnanjohtaja Timo Tolppasen arvostus yrittäjyyttä kohtaan sekä sitoutuminen yhteistyöhön paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa.  

Liedon ja Oripään lisäksi Raisio, Naantali ja Aura menestyivät valtakunnallisissa vertailuissa omissa kokoluokissaan erityisen hyvin. Lämpimät onnittelut vielä kaikille menestyksestä! 

Tavoittelemme yrittäjyysmaakunnan kirkkainta sijaa ja työskentelemmekin Varsinais-Suomen Yrittäjissä päivittäin ja pitkäjänteisesti elinvoimaisen maakunnan ja kuntien yrittäjäystävällisyyden puolesta. Edunvalvonta ei ole pikamatka vaan kestävyyslaji, ja pitkäjänteinen vaikuttamistyömme sekä hyvä yhteistyö kuntien kanssa tuottaa tulosta: Varsinais-Suomessa on juuri nyt ennätysmäärä kuntien ja yrittäjien välisiä elinvoimalupauksia sekä maakuntamme on selkeä edelläkävijä ostolaskudatan avaamisessa ja julkisen sektorin avoimuuden lisäämisessä. 

Kuntabarometrin tulokset ovat ensimmäistä kertaa julkaistu dashboard-alustalla, joka tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia vertailla kuntien ja maakuntien tuloksia. Raportteja tutkaillessa Varsinais-Suomesta löytyy kiinnostavia havaintoja. 

Liedon ja Oripään menestystarinoiden rinnalle on nostettava Raision silmiinpistävä nousu. Kaupunginjohtaja Eero Vainion ja kaupunkikehitysjohtaja Samu Mattilan johdolla ja mutkattomalla yhteistyöllä paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa Raisio on ottanut suuria harppauksia yrittäjämyönteisyydessään. Vuoden 2020 Kuntabarometrissä Raisio oli yrittäjäystävällisyydessään valtakunnallisessa kokonaisrankingissa kokoluokassaan sijalla 35. Vuonna 2022 Raisio harppasi sijalle 17. ja nyt vuonna 2024 nousu johti jo upeasti valtakunnallisen vertailun 6. sijalle kokonaiskeskiarvolla (3,88).  

Päätöksenteon yrityslähtöisyys 

Jälleen kerran kaikkein tärkeimpänä osa-alueena yrittäjät pitävät kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä. Päätöksenteon yrityslähtöisyyden kärkikunnat erottuvatkin maakunnassamme yli 4:n (asteikko 1–5) keskiarvolla. Liedon ja Oripään lisäksi Aura, Naantali ja Raisio saavat yrittäjiltä suitsutusta. Naantali saa eniten kiitosta yritysten huomioimisessa jo päätösten valmisteluvaiheessa. Huimat 70 prosenttia vastaajista antaa Liedon päätöksenteon yrityslähtöisyydelle erittäin hyvän arvosanan. Tässä Lieto on aivan omaa luokkaansa. 

Hankinnat 

Kaikkein kriittisimmin yrittäjät suhtautuvat kuntien toteuttamiin hankintoihin. Edellisen Kuntabarometrin ykköshankintakunta Marttila saa kokonaissijoituksen laskustaan huolimatta edelleen yrittäjiltä erityiskiitosta hankinnoistaan. Kiinnostava on myös se, että hankinnoissa Naantali ja Aura ovat kiilanneet muutoin ykkössijoja hallitsevan Liedon ohi. Naantali ja Kaarina saavat yrittäjiltä kiitosta hankintojen vuoropuhelusta, hyvänä esimerkkinä nostettakoon molempien kaupunkien julkaisemat hankintakalenterit, jotka antavat etupeltoon yrittäjille tärkeää tietoa tulevista hankinnoista. 

Yrityspalvelut 

Yrityspalvelut ovat yrittäjälle tärkeä lähipalvelu. Yrittäjät nostavat yrityspalvelut tärkeydessään kärkisijoille heti kuntien päätöksenteon yrityslähtöisyyden ja sujuvien lupa-asioiden jälkeen. Parhaan kokonaisarvosanan yrittäjiltä saa Liedon yrityspalvelut. Ylipäänsä ne kunnat, joissa toimii kasvolliset yrityspalvelut eli helposti lähestyttävät ihmiset (Liedon lisäksi Aura, Naantali, Raisio, Uusikaupunki ja Marttila) saavat yrittäjiltä kiitosta ja hyvät arvosanat. Tämä on hyvä pitää mielessä kunnissa nyt käynnissä olevan työllisyys- ja yrityspalveluiden uudistuksen valmistelussa.  

Infra 

Varsinais-Suomi on maamme portti länteen. Nopeat liikenneyhteydet ja Varsinais-Suomen hyvä saavutettavuus parantavat yritysten toimintaa, talouden suorituskykyä ja vauhdittavat työvoiman liikkuvuutta. Yritystoiminta harvoin tapahtuu vain yhden kuntarajan sisällä. Liedon infra onkin Kuntabarometrin perusteella ylivertainen – Avantin yritysalueet ja mainio sijainti parannetun Kehätien varrella puhuvat puolestaan. Mutta myös ketterillä etäisyyksillä itseään markkinoivat Aura ja Marttila sekä uudistetun satamaterminaalin Naantali saavat kiitosta yleisesti sijainnistaan ja yhteyksistään mutta myös kaavoituksesta ja yritysten tilatarpeiden edistämisestä. 

Koulutus- ja osaaminen 

Varsinais-Suomi on koulutusmaakunta, joten ei ole ihme, että maakunnan koulutus- ja osaamisasiat saavat yrittäjiltä onnistumisestaan parhaat arvosanat. Ammatillisen ja korkeakoulutasoisen koulutuksen tarjonta on monipuolinen ja se on eri seuduilla turvaamassa osaavan työvoiman saatavuutta. Teknillisen tiedekunnan ensimmäiset kaivatut diplomi-insinöörit valmistuvat parhaillaan työelämään vastaamaan yritysten huutavaan osaamistarpeeseen. Ja lisää helpotusta on luvassa: ajamamme rakennusarkkitehdin koulutusohjelma alkaa Turun ammattikorkeakoulussa ja tuotantotalouden koulutus Turun yliopistolla tulevana syksynä. On kiinnostavaa, että Kemiönsaari ja Nousiainen nousevat koulutuskokonaisuudessa hätyyttelemään Kuntabarometrin kärkisijoja. Tähän vaikuttaa varmasti Nousiaisten lukion valtakunnallinen menestys ja ruotsinkielisen ammatillisen ja yleissivistävän Axxellin toiminta saaristokunta Kemiönsaarella.   

Kuntabarometri yrittäjien ja kuntien yhteinen työkalu 

Kyselyn tulokset ovat tärkeä työkalu yrittäjien ja kuntien yhteistyön kehittämiseksi ja konkreettisten uudistusten sopimiseksi. Siksi on hienoa, että moni kunta istuu yrittäjien kanssa yhteisen pöydän ääreen käymään tuloksia läpi. Kuntabarometri antaa kunnille tärkeää tietoa siitä, mitkä asiat tehdään tällä hetkellä hyvin ja mitä olisi yrittäjien palautteen perusteella hyvä kehittää. Yrittäjän antamalle palautteelle on syytä antaa kunnissa arvo, sillä jos sama vastaajajoukko marssisi kunnantalolle palautetta antamaan, oltaisiin helposti helisemässä.  

Tulokset tarjoavat yrittäjäjärjestölle ja paikallisyhdistyksille tärkeää tietoa vaikuttamistyön tueksi. Erityisesti nyt kuntavaalien lähestyessä ja vuoden kuluttua uuden valtuustokauden alkaessa tiedämme Kuntabarometrin ansiosta, millä viestikärjillä tulemme ehdokkaita ja tulevia valtuutettuja lähestymään. 

Jutta Wirén
elinkeinoasioiden päällikkö, Varsinais-Suomen Yrittäjät

Muita kiinnostavia aiheita

Jutta Wirén