Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.5.2024

Yrittäjä, tunnistatko sinä veijarin?

Vaikka en ole ehtinyt työskennellä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimistolla kuin puolisen vuotta, niin yksi asia on käynyt varsin selväksi: rehellisten yrittäjien lisäksi kentällä temmeltää jos jonkinmoista helppoheikkiä, joiden tarkoitus on vain päästä yrittäjän rahapussille.

Valitettavan moni yrittäjä joutuu harhaanjohtavan markkinoinnin uhriksi. On täysin inhimillistä, että kiireinen yrittäjä tulee puhelinkaupustelijalle vastanneeksi kyllä, kun tämä saattaa esittäytyä sen verran epäselvästi, että soiton luulee tulevan joltakin viranomaistaholta. Kun myyntipuheeseen lisätään ripaus pelottelua, on kaupustelija taas askeleen lähempänä yrittäjän rahapussia.

Yleisimmin puhelu menee niin, että soittaja kertoo soittavansa jonkin yritysten rekisterin edustajana, jolloin yrittäjä saattaa erehtyä luulemaan, että soitto tulee jostakin viranomaisen ylläpitämästä rekisteristä. Seuraavaksi soittaja kertoo tarkistavansa yrityksen tiedot.

Ja tämä on se kohta, jossa yrittäjän päässä täytyy alkaa hälytyskellojen soimaan.

Tässä kohtaa on kysyttävä, miksi tiedot tarkistetaan eli varmistua siitä, halutaanko tiedot tarkistaa niin sanotusti hyvää hyvyyttään eikä siitä tule yrittäjälle mitään maksua vai onko soittelija myymässä jotakin kaupallista palvelua, jonka vuoksi tiedot tarkistetaan.

Mikäli soittaja kertoo soittavansa kaupallisesta palvelusta tai ilmaisee asian niin epäselvästi, ettei tarkoitusperistä voi olla varma, on parempi sanoa, ettei osta mitään ja päättää puhelu.

On syytä muistaa, että mitään pakollista ja maksullista rekisteriä ei kaupata yrittäjälle puhelimitse.

Paljon on myös veijareita, jotka yrittävät päästä yrittäjän rahapussille sähköpostilla tai tekstiviestillä. Milloin lähettäjänä on esimerkiksi jokin pankki, verottaja tai posti.

Aidon tuntuisessa sähköpostissa tai tekstiviestissä pyydetään klikkaamaan jotakin linkkiä esimerkiksi veronpalautusten viimeistelemiseksi tai postipaketin vastaanottamiseksi.

Ja taas ollaan siinä tilanteessa, että korvissa pitäisi kuulua ”kling klong”, kun hälytyskellot alkavat soimaan.

Älä ikinä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviestissä ollutta linkkiä, vaan kirjaudu pankin tai verottajan sivuille heidän oman sivustonsa kautta, esimerkiksi vero.fi. Jos pankilla tai verottajalla on sinulle asiaa, niin tieto löytyy kyllä kirjautumalla heidän sivuilleen ihan oikeaa ja luotettavaa reittiä pitkin.

Tupsahti meille tänne Etelä-Pohjanmaan Yrittäjillekin sähköposti otsikolla ”Veronpalautuksen onnistumisen vahvistus” ja olipa viestiin nätisti liitetty Omaveron logokin. Viestin sisältö oli kirjoitettu uskottavasti, mutta lähettäjän nimenä oli ”Veroopas Palvelu” ja lähettäjän sähköpostiosoitteena kazuo@civicferio.com. Näistä on hyvä tunnistaa, että mahtaakohan lähettäjä olla aivan se, miksi itseään väittää.

Tarkkana tässä saa koko ajan olla, ettei joudu veijareiden kynsiin.

Me täällä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjissä autamme jäseniämme vääntämään kättä näitä veijareita vastaan. Kenenkään ei pidä nieleskellä ja pitää kättä nyrkissä taskussa, vaan rohkeasti pyytää apua, jos tuntuu, ettei itse pärjää.

Jani Takamaa
varatoimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ryepy@yrittajat.fi – Yrittäjyyden puolesta