Yrittäjän puolella
24.3.2020
Iivari Järvinen

Yrittäjien lakineuvonta auttaa

24.3.2020 | 8:36

Viime viikolla eräs yrittäjä totesi minulle osuvasti, että viime päivien takia on tajunnut, että se tavallinen elämä oli oikeastaan tosi kivaa! Näin se on. Tällä hetkellä tuntuu kuin olisi mukana jossain tieteiselokuvassa. Kadut tyhjenevät, ihmiset kurkkivat ikkunoista. 

Suomen Yrittäjien lakineuvonta on niin ytimessä kuin olla voi. Satoja puheluita päivittäin. Elämän kaikkien tunnetilojen pikakelaus. Juridiikkaa tilanteessa, jossa kukaan ei ole ennen ollut. “The Final Frontier”. voisi joku Star Trek fani sanoa. 

Menneellä viikolla ollaan oltu tilanteessa, jossa sain tiedon uusista työehtosopimuksiin otetuista lomautus- ja yt-säännöistä kesken neuvontapuhelun: olin juuri neuvomassa yrittäjälle lomautusmenettelyä.

Sangen harvoin tässä ammatissa pääsee toteamaan, että anteeksi, se kaikki, mitä juuri kerroin on juuri kumottu ja nyt tässä onkin aivan uudet säännöt.

Yrittäjät tarvitsevat ja saavat tietoa

Suomen Yrittäjien lakineuvonta toimii täydellä teholla. Yrittäjillä on valtava huoli ja tiedon tarve. Niin on myös valmiutemme auttaa. Lakineuvojamme tekevät nyt ylimääräisiä vuoroja ja pitkää päivää. Olen häkeltynyt siitä uhrautuvuudesta ja joustavuudesta, millä neuvontatiimimme laittaa itsensä likoon yrittäjiä tukeakseen.

Vallitseva tilanne on kaikille uusi. Neuvonta on haastavaa, kun eteen tulee kysymyksiä, joita ei vielä kuukausi sitten voinut kuvitellakaan. Me sparraamme toisiamme ja jaamme tietoa koko ajan. Kriisitilanne saa ihmisen aidoimmat puolet esiin ja yhdistää. Vaikka olemmekin fyysisesti kaikki tällä hetkellä etätöissä, tuntuu, että tiimimme on ammatillisesti ja henkisesti todella yhtenäinen.

Luvassa muutoksia, jotka helpottavat yrittäjiä ja yrityksiä

Huoli toimeentulosta koskettaa lukuisia yrittäjiä. Tähän asti yritystoiminta on täytynyt käytännössä lopettaa, jotta yrittäjä on voinut saada työttömyysturvaa. Viime perjantaina valtiojohto kertoi yrittäjien pääsevän kriisin takia työttömyysturvan piiriin ilman, että yritystä olisi lopetettava. Muutoksen avulla myös pienet ja keskisuuret yritykset halutaan pitää hengissä pahimman yli. Suomen Yrittäjät ajoi tätä muutosta. Työttömyysturvamuutos ei ole vielä voimassa. Tiedotamme asiasta yksityiskohtaisesti heti kun lait astuvat voimaan. Kannattaa seurata Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustoa.

Myös työsuhteen pelisääntöihin on nopeasti tulossa paljon yrityksiä tukevia muutoksia. Työvoiman vähentämistä ollaan radikaalisti nopeuttamassa ja laajentamassa. Varsinkin lomauttamissäännöt osoittautuivat todellisessa kriisitilanteissa sekä hitaiksi että kankeiksi. Nyt lomauttaminen tulee mahdolliseksi viiden päivän ilmoitusaikaa käyttäen ja myös määräaikaiset työntekijät voidaan lomauttaa. Lisäksi koeaikapurku mahdollistuu myös tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Myös näitä muutoksia Suomen Yrittäjät ajoi vahvasti. Nämä kaikki lakimuutokset ovat tulossa voimaan toivottavasti viimeistään huhtikuun alussa. 

Voisi sanoa, että vielä viikko sitten pystyimme neuvonnassa antamaan vain sen vähiten raskaan tavan vähentää työvoimaa. Nyt kun säännöt tulevat muuttumaan sekä lomautusten että yrittäjän sosiaaliturvan osalta, uskallan luvata jo jotakin parempaa – toivon.

Iivari Järvinen
neuvontalakimies
Suomen Yrittäjät

Iivari Järvinen