28.9.2023
Jorma Ranta

Yritysostolla kasvuun

Viime vuonna asiakaskunnassani toteutui 15 yrityskauppaa. Tänä vuonna niitä on ollut jo 13 ja lisää on tiedossa.  Kauppahinnat ovat maltillisia ja antavat mahdollisuuden aloittaa yritystoiminta helposti vanhan yrittäjän kokemusta ja tietotaitoa hyödyntämällä. Riskit ovat monesti huomattavasti pienemmät kuin silloin, kun yritystoiminta aloitetaan kokonaan nollasta. Yritysosto tulisi saada nykyistä merkittävämmin vaihtoehdoksi yritystoimintaa suunnitteleville.

Jo toiminnassa oleville yrityksille yritysosto voi olla tapa, jolla laajentaa nykyistä toimintaa alueellisesti ja hankkia markkinaosuutta nykyisellä toimialalla. Yritysoston kautta voi saada lisää henkilöresursseja, ottaa isompi osuus arvoketjussa sekä tehostaa nykyisten resurssien käyttöä.  

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puitteissa tarjottavaa omistajanvaihdosneuvontaa on rahoittanut 18 kuntaa. Lähes kaikki niistä on jo tähän päivään mennessä sitoutunut rahoittamaan toimintaa tulevaisuudessa toistaiseksi voimassa olevalla rahoitusmallilla. Se kertoo siitä, että alueemme kunnissa ymmärretään yritysten merkitys alueemme elinvoiman kannalta.

Yrityskauppojen aktivoimiseksi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Ilmajoen kunta sekä Alavuden ja Kurikan kaupungit järjestävät Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat 7.10. Alavudella. Siellä ostajien ja myyjien on mahdollista kohdata toisensa. Tapahtuma on merkittävin ostajien ja myyjien kohtaamispaikka Etelä-Pohjanmaalla. Kuntayhteistyötä tehdään siis myös hyvin konkreettisella tasolla.

Hyvät yrittäjät – hyödyntäkää tämä ainutkertainen mahdollisuus ja ilmoittautukaa mukaan. Ohjelma ja ilmoittautuminen www.epyritysmarkkinat.fi. Ilmoittautuminen päättyy jo 3.10., joten toimi heti.

Lopuksi myös huonompia ajankohtaisuutisia. Uuden hallituksen linjaukset ovat yritystoiminnan kannalta paljolti kannatettavia. Sen sijaan päätökset yritysten kehittämispalveluiden lopettamisesta välittömällä aikataululla on vähintäänkin järjetöntä. Yritysten kehittämistoimintaan ja yritysten omistajanvaihdoksiin sopivat ELY-keskusten myöntämät tuotteistetut asiantuntijapalvelut ovat olleet yrityksille edullisia, helppoja hakea ja saatavissa nopeasti tarpeeseen. Nyt niiden myöntäminen on päättynyt. Asiakaskunnassani niitä on käytetty runsaasti yritysten arvonmäärityksiin. Jatkossa arvonmäärityksen voi saada yksityisiltä yritysvälittäjiltä, tilitoimistoilta tai yrityskonsulteilta markkinaehtoiseen hintaan.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Jorma Ranta
Jorma Ranta