Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
21.2.2023
Neuvontakumppanit, Rakastaako työ sinua?

Rakastaako työ sinua?

Tuntuuko sinusta siltä, että päivät vierivät ja suoritat elämää? Unohdatko elää tässä hetkessä tänään ja nyt? Vaatiiko elämä sinulta liikaa ja nukkumatti unohtaa sinut liian usein? Kannatko huolta omasta tai jonkun muun ihmisen jaksamisesta? Ehkä jonkun sellaisen, joka ei sitä itse tajua.

Seuraat huolestuneena vieressäsi elävän ihmisen väsymystä ja uupumusta. Voivottelua ja aikaansaamattomuutta. Ylipitkiä päiviä ja olemattomia yöunia. Zombia, joka pelottelee kanssaihmisiään silmäpusseilla ja yrittää olla yli-ihminen. Tuntuuko tutulta?

Viimeiset kuukaudet ja vuodet ovat keikauttaneet elämän hyvin erilaisiin uomiin. Sinunkin turvallisuuden tunnettasi on heilutettu. Juuri mikään ei ole pysynyt ennallaan. Paitsi hyvinvoinnin ja jaksamisen tärkeys. Tällaisina aikoina henkilökohtaisesta unesta, palautumisesta ja kokonaishyvinvoinnista huolehtiminen onkin poikkeuksellisen tärkeää.

  • On tärkeää saada riittävästi lepoa, sillä uni pitää kovalevysi kunnossa.
  • On tärkeää välttää informaatioähkyä.
  • On tärkeää antaa aivoille aikaa palautua.
  • On tärkeää olla positiivisesti itsekäs.

Elätkö sitku, mutku vai nytku-elämää?

Elätkö kuitenkin ”sitku – sitten kun”-elämää, jossa odotat, että sinulla on itsekseen menestyvä yritys, isommat lapset, suurempi koti, enemmän rahaa…? Vai onko sinulla aina selitys ”mutku – mutta kun”-elämällesi, eikä asioita tule tehtyä? Vai elätkö ”nytku – nyt kun”-elämää tässä hetkessä tänään ja nyt?

Joku minua paljon viisaampi on sanonut, että voit elää vain tässä hetkessä. Kaikki muu on illuusiota. Eiliseen et pääse. Aamukin meni jo. Huomisesta kukaan meistä ei tiedä.

Voit rakastaa työtäsi, mutta työ ei koskaan rakasta takaisin.

Se ei kirjoita rakkauskirjeitä. Ei puhu leperteleviä lauseita. Kysele kuulumisia. Hiero hartioita. Vai onko sinun työpöydälläsi rakkauskirjeiden pino? Ja oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa joku on jäämässä eläkkeelle ja hän valittelee, että teki liian vähän töitä? Liian moni kuitenkin harmittelee, ettei ymmärtänyt antaa riittävästi aikaa itselleen tärkeimmille ihmisille ja asioille.

  • Mitä siis teet heti tänään, jotta ei tarvitse myöhemmin katua?
  • Mitä teet tästä hetkestä eteenpäin, jotta ei tarvitse myöhemmin katua?

Tunnistatko uupumuksen riskitekijät?

Oletko uupumisriskissä? Onko jaksamisesi koetuksessa? Tunnista hyvissä ajoin uupumuksen riskitekijät: Työintosi on laskenut. Sinulla on kuitenkin kovia tavoitteita tuloksellisuuteen ja korvaamattomuuden tunne vaivaa kaikessa mitä teet. Kasaat työpaineita itsellesi, teet työtä vapaa-aikanakin ja on ainainen kiire. Et itse näe tilannettasi sellaisena kuin se näyttäytyy sivustaseuraajille.

  • Et rentoudu

Perhe, ystävät ja harrastukset kärsivät. Työpaineesi kasvavat päivä päivältä ja työt kasautuvat. Olet levoton. Odotuksiasi ei täytetä ja olet ärtyisä. Alkaako kuulostaa tutulta? Löydätkö kuvailuista itsesi, työkaverisi tai esihenkilösi, ehkä perheenjäsenesi, ystäväsi?

Epäonnistumisen tunne seuraa sinua kaikkialle. Alat eristäytyä. Olet epäluuloinen. Ennen kaikkea olet uupunut, eikä se vähene nukkumalla. Suoritustasosi heikkenee, motivaatiosi on alhaalla ja olet kyyninen. Millään ei ole enää mitään merkitystä. Olet kävelevä kuori, koliseva ja ontto. Olet ainakin sivusilmällä huomannut, että käytöksesi ja suhteesi työkavereihin on muuttunut. Näitä ovat vakavat burn out oireet.

Valpastu siis heti tänään joko itsesi tai jonkun toisen puolesta. Avun hakeminen ei ole noloa, vaan viisautta. Avun hakeminen kannattaa. Liian moni tuntee itsensä uupuneeksi. Liian moni muuttuu vain pakon edessä. Liian moni muuttaa elämäänsä vain pakon edessä.

Hae apua ajoissa. Kukaan meistä ei ole kone, robotti, joka jaksaa aina.

Ihminen vähättelee pahaa oloaan

On hyvä muistaa, että ihminen vähättelee puheissaan omaa vointiaan.

  • Olen ehkä mahdollisesti vähän väsynyt = Olen yleensä jo todella väsynyt.
  • Olen niin väsynyt = Olen jo aivan liian uupunut, täysin työepäkuntoinen.
  • Saatan olla vähän masentunut = Olen jo keskivaikeasti tai jopa syvästi masentunut.

Vaikka ihminen tuskin uskaltaa kuiskata sanan masennus edes hiljaa sisällään. Ei koskaan sanoisi sitä edes itselleen vielä ääneen. Ei ikinä uskaltaisi sanoa sitä kenellekään toiselle ihmiselle.

Essi Juvakka, Essive Oy

Blogin on kirjoittanut Varsinais-Suomen Yrittäjien neuvontakumppani Essi Juvakka, viestintävalmentaja, psykologi PsM ja psykoterapeutti ET, perheterapeutti

Hyvinvointi-, työhyvinvointi- ja työyhteisötaidot-, ajanhallinta-, esihenkilö, vuorovaikutus- ja viestintävalmennuksia yrityksille, kaupungeille, kunnille, ammattiliitoille, ministeriöille, seurakuntayhtymille, yhteisöille ja oppilaitoksille yli 25 vuoden ajan. Työyhteisöjen kehittämishankkeita, ristiriitatilanteiden selvittämistä ja sovittelua sekä työhyvinvointitutkimusten purkutilaisuuksia ja niiden jatkohankkeita. Työnohjausta ja coachingia esihenkilöille ja työntekijöille yksilöinä ja ryhmässä sekä johtoryhmien ja hallitustyöskentelyn kehittämishankkeita. Valmennuksissa yhdistyvät psykologiset ja viestinnälliset menetelmät.

Neuvontakumppanit