Kirkkonummen Yrittäjät - Kyrkslätts Företagare rf

Susanne Hilden, Rehndahl Oy

VUODEN YRITTÄJÄ 2008

Rehndahlin kotieläinpiha

-Rehndahlin konsepti on ollut pysyä elävänä ja houkuttelevana jokaiselle, joka haluaa hiukan maanläheisempää kontaktia elämään ja eläimiin, totesi Kirkkonummen Vuoden Yrittäjäksi 2008 valittu Susanne Hildén, joka pyörittää Rehndahlin kotieläinpihaa osoitteessa Hilantie 100.

Kirkkonummen Yrittäjien torstaisessa syyskokouksessa 20.11. 08 Omnian tiloissa hyväntuulista Hildéniä muistettiin kukkien lisäksi kunniakirjalla ja yrittäjäpatsaalla.

Kirkkonummelle Susanne Hildén muutti vuonna 2008. Pian sen jälkeen hän ryhtyikin maaseutuyrittäjäksi kun kaupungista tuli liuta ystävien hevosia täysihoitoon saman vuonna valmistuneeseen talliin.

– Yrittäjyydestäni saan ”syyttää” Maatilapuodin isäntää Henrik Fröbergiä, jonka mukaan kotieläinkaartini hevosineen oli jo paisunut sen verran, että muutkin voisivat siitä nauttia. Henrik ehdotti eläinpihan perustamista ja yhden yön yli nukuttuani mietin, ettei se onnistu ilman lehmää ja sikaa. Niinpä ystävättäreni osti viikon sisällä vasikan ja minä suuntasin pienen paperisodan jälkeen Ruotsiin hakemaan minisikoja, sillä en osannut ajatellakaan ostavani tavallista sikaa, muisteli Susanne Rehndahlin kotieläinpihan alkuaikoja.

Eläinpihan nimeksi tuli Rauhanlaakson kotieläinpiha Susannen kennelnimen mukaan.

-Nimi oli alusta asti väärä ja odotin vain sopivaa tilaisuutta vaihtaa se vähemmän vakavaan ja velvoittavaan. Piha oli auki omasta mielestäni sopivasti kerran viikossa lauantaisin 12-15. , mutta silti kuulin  ihmisten valittavan ettei olla ikinä auki. Nykyään olemme varmaan Suomen ainoa yritys, joka oikeasti on auki ympäri vuoden.  Joka ainoa päivä klo 10-16,  jopa jouluaattona, kertoi Susanne.

Kotieläinpihan uudeksi nimeksi tuli hetken mietinnän jälkeen Rehndahl, saman kylän edesmenneen ja rakkaan Ove Rehnin luvalla.

 -Hankittuani tilalle aidot porot, nimi istui kaikilla kielillä kuin nenä päähän.
Rehnit ovat kaikki nämä vuodet olleet korvaamattomat kummit tilalle ja sen joka ikiselle eläimelle, sanoi Susanne.

Tilalle rakennettua taloa pyöritettiin joitakin vuosia ajatellen, että se jaksaa pikkuhiljaa tuoda minkä viekin ja ehkä hiukan ylimääräistäkin. Kävi kuitenkin niin, että vaikka eläinpihan kävijämäärä nousi tasaiseen tahtiin talon käyttö ei ollut kustannuksiin nähden riittävää.

 -Kun itse en voinut tehdä kaikkea loputtomiin, sillä päivät loppuivat kesken eikä palkollisten pitämiseen ollut varaa, piti silti supistaa toimintaa vaikka vielä viimeisenä keinonakin oli kokeiltu talon yritystoiminnan vuokraamista ulos. Kirjanpitäjäni kiitteli nopeita ratkaisuja ja kertoi miten moni yritys joutuu vaikeuksiin, kun ei ajoissa muuta linjaa vaikka tulokset niin näyttääi, kertoi Sussi vuosien varrella koetuista hankalista ajoista.

Rehndahlin konsepti on ollut pysyä elävänä ja houkuttelevana jokaiselle, joka haluaa hiukan maanläheisempää kontaktia elämään ja eläimiin. Sadat harjoittelijat ovat oppeja kartuttaneet Rehndahlin eläimiä ja tiloja hoitaen, jotkut innokkaasti hymyssä suin, jotkut taas lähteneet hyvinkin lyhyen tutustumisen jälkeen helpompiin tehtäviin.

– Täällä on sellaisilla tytöillä huomattavasti helpompaa, jotka ovat jo kotona joutuneet  päivittäin siivoamaan jälkiään ja joille on opetettu, että kohteliaisuus ja sosiaalisuus on osa aikuisuutta,  totesi Sussi.

Tällä hetkellä Rehndahlin emäntä odottaa innolla miten pikku hevosten eli Falabellojen ”kiertuetoiminta ” saadaan kannattavaksi ja miten muu, kahden Johannan pyörittämä oheistoiminta saadaan toimimaan.

Talvet ovat liian pitkät ja hiljaiset Rehndahlissa ja kustannukset korkeammat kuin lämpiminä aikoina. Nykyään tarjotaan pääkaupunkiseudulla maneesiratsastusta lähes joka tallilla, joten Rehndahlissa on huonommin vakioratsastajia talvisin kun toimitaan säiden armoilla

– Pihalla käyvät kuitenkin innokkaimmat vieraat ympäri vuoden satoi tai paistoi, ja eläimet ottavat heidät aina yhtä innokkaasti vastaan, mutta ne suuret ryhmät, jotka paikkaavat reiät kassassa talven jäljiltä tulevat vasta sesonkiaikana, eli alkukeväästä kesän loppuun, sanoi Sussi.

Rehndahlissa on kuitenkin elämää ympäri vuoden. Falabellat kirmailevat ja temppuilevat tarhoissaan, possut tonkivat maata kilpaa, kilit tekevät huikeita benjiloikkia kalliolla, kissat, koirat, marsut, tiput ja kaikki muut eläimet ovat täynnä elämää satoi tai paistoi, vuodenajasta riippumatta.

Kirkkonummella, osoitteessa Hilantie 100 sijaitseva kotieläinpiha on avoinna klo 10 – 16  joka päivä, tai sopimuksen mukaan. Pääsymaksu kahdeksan euroa/henkilö, käteismaksu. Uutuuksia Rehndahlissa ovat lapsiparkki sekä falabelloihin liittyvät tempaukset.

Voit tilata Falabellan erilaisiin tapahtumiin ,vaikka kotiin syntymäpäiviä kruunaamaan, tai piristämään vanhainkotiin tai sairaalaan. Keväällä 2009 Rehndahlissa alkaa ainutlaatuinen hevosmiestaitokurssi kaikenikäisille. Falabellat ja Johanna vetäjinä.

Rehndahlissa saa myös koiralle koulutusta ja ajanvietettä agilityn tapaan sovittuna aikana..
Mahdollisuuksista ja hinnoista voi kysellä Johannalta 044-5371772