Osakeyhtiö

Osakeyhtiö sopii monenlaiseen yritystoimintaan. Varsinkin, jos yritystoiminta on kasvuhakuista ja siihen liittyy riskejä ja investointeja, osakeyhtiö on usein toimivin yritysmuoto.

Plussat

+ Soveltuu erityisesti yritystoimintaan, jossa haetaan kasvua ja kun on osakkaita enemmän kuin yksi.
+ On asiakkaiden ja rahoittajien silmissä luottamusta ja arvostusta herättävä yhtiömuoto.
+ Helppo ottaa mukaan uusia liikekumppaneita tai ulkopuolisia sijoittajia.
+ Osakkaat vastaavat yhtiön veloista vain sijoittamallaan pääomapanoksella, elleivät ole taanneet velkoja omalla omaisuudellaan.
+ Voi jakaa omistajilleen osinkoa palkanmaksun rinnalla.

Miinukset

– Melko työläs ja tarkoin säädelty hallinto.
– Toiminnan lopettaminen hankalampaa kuin esimerkiksi toiminimiyrittäjällä.

Osakeyhtiö pähkinänkuoressa

Osakeyhtiö on juridisesti itsenäinen oikeushenkilö eli omistajistaan erillinen yksikkö, joka vastaa omista sitoumuksistaan ja veloistaan.

Osakkaat sijoittavat yhtiöön pääomaa ja omistavat yhtiön osakkeita. Jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus siirtää omistusosuutensa yhtiöstä kokonaan tai osittain jollekin toiselle ilman yhtiön tai muiden omistajien suostumusta. Omistusosuuden siirtäminen voi tapahtua esimerkiksi myymällä tai lahjoittamalla. Poikkeuksen siirtokelpoisuuteen voi kuitenkin tehdä esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä olevalla lunastus-tai suostumuslausekkeella tai osakkaiden yhteisellä osakassopimuksella.

Osakeyhtiö on omistajistaan erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse velvoitteistaan. Osakkeenomistajat vastaavat yhtiön tekemästä sitoumuksesta tai velvoitteesta vain yhtiöön sijoittamallaan pääomalla. Osakkeenomistajat voivat kuitenkin vapaaehtoisesti sitoutua laajempaan vastuuseen kuin heillä normaalisti on. Erityisesti pienehköissä yhtiöissä luotonantajat voivat vaatia yhtiölle myönnettävien luottojen vakuudeksi henkilökohtaisia takauksia tai muita vakuuksia. Osakkeenomistajat voivat siten asettua velkojaa kohtaa sopimusperusteiseen vastuuseen, vaikka osakeyhtiölain mukaan heillä ei olisi vastuuta osakeyhtiön velvoitteista tai muista sitoumuksista.

Osakeyhtiöiltä vaaditaan aina kahdenkertaista kirjanpitoa, minkä vuoksi osakeyhtiön kirjanpito on hiukan työläämpää kuin esimerkiksi toiminimen.

Osakeyhtiö on yleisin yritysmuoto Suomessa: vuoden 2022 alussa niitä oli 262 380 kappaletta.

Osakeyhtiön perustaminen ja hallinto

Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi ihminen tai oikeushenkilö. Jos osakeyhtiön perustaa yksin, laki edellyttää, että hallituksella on kuitenkin oltava varajäsen.

Osakeyhtiön voi perustaa verkossa sähköisesti tai paperisella lomakkeella. Osakeyhtiön perustaminen on edullisempaa tehdä sähköisesti Yritys-ja yhteisötietojärjestelmän verkkosivuilla. Sähköisesti tehtynä maksu on 240 euroa ja paperilla 380 euroa. Alkupääomaa ei nykyisin tarvita.

Osakeyhtiö on perustettu, kun se on merkitty PRH:n kaupparekisteriin. Osakkeenomistajat tekevät perustamissopimuksen, jossa ilmoitetaan kunkin osakkaan merkitsemä osakemäärä.

Yhtiön perustamissopimukseen liitetään yhtiöjärjestys, jossa määritellään yhtiön toiminnan keskeiset piirteet.

Ylintä valtaa osakeyhtiössä käyttää yhtiökokous. Yhtiölle on nimettävä hallitus, jossa on oltava vähintään yksi varsinainen ja yksi varajäsen. Toimitusjohtajan valinta ei ole pakollista.

Usein omistajien kesken laaditaan vielä vapaamuotoinen osakassopimus, joka voi olla hyvinkin yksityiskohtainen. Siinä sovitaan tyypillisesti muun muassa osakkaiden oikeuksista, vastuista ja velvollisuuksista. Sopimuksen laatimiseen kannattaa keskittyä huolellisesti, jotta yhteiset säännöt ovat kaikille selvät.

Osakeyhtiön verotus

Osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen, jonka tuloksesta maksetaan yhteisöveroa. Osakeyhtiö maksaa verot yleensä tilikauden aikana ennakkoveroina. Ennakkoverojen määrä perustuu arvioon yhtiön tilikauden tuloksesta tai edellisen tilikauden tulokseen.

Osakeyhtiön omistajan itselleen maksama palkka on yrityksen tulosta pienentävä kulu, ja se verotetaan omistajan ansiotulona.

Palkan lisäksi osakeyhtiö voi jakaa osinkoja sekä tarjota luontoisetuja kuten auto- tai puhelinedun.

Neuvontaa puhelimitse jäsenille oikeudellisissa asioissa

Ikoni kahdesta henkilöstä

Neuvontapalvelu

Jäsenpalveluna maksuton lakineuvonta ja asiantuntija-apu
Arkisin klo 8–18

Laaja valikoima maksuttomia asiakirja- ja sopimusmalleja

Nämä ja muut lomakepohjat löydät Asiakirjapankista:
Osakeyhtiön osakassopimus
Osakeyhtiön perustamissopimus
Osakeyhtiön hallituksen kokouskutsu
Osakeyhtiön hallituksen kokouksen pöytäkirja
Asiakirjapankki
Mies käärii hihat

Yrityksen perustaminen -opas

Miten valita oikea yhtiömuoto yritykselle? Entä minkälaisia velvollisuuksia yrittäjällä on? Näihin ja muihin perustamiseen liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen Yrityksen perustaminen -oppaasta.

Hyödynnä jäsenedut

Fennia
Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Vakuutukset

Elisa
Liittymät, verkko- ja IT-palvelut

Liittymät ja IT-palvelut

Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Työeläkevakuuttamisen palvelut

Liittymät, verkko- ja IT-palvelut

Hostingpalvelu

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi