19.6.2017 klo 15:00
Uutinen

16-vuotias Samuli ahertaa aamusta iltaan: ”Haaveena omakotitalo ja sähköalan yritys”

Vantaalainen Samuli Markkanen tekee ensin kahdeksan tuntia palkkatöitä ja lähtee sen jälkeen oman yrityksen keikkahommiin.

Markkanen on erinomainen esimerkki ahkeruudesta ja yrittäjähenkisyydestä. Sähköasentajaksi opiskeleva nuorukainen tekee päivisin rakennusalan palkkatöitä. Töiden jälkeen hän ottaa vastaan oman yrityksensä keikkoja, etupäässä maalaushommia ja pihatöitä.

– Teen hommia, jotka ovat tuttuja. Asumme omakotitalossa, missä olen tehnyt samanlaisia töitä.

Markkanen tekee yritykselleen töitä tällä hetkellä yksin, mutta hänen tarkoituksenaan on työllistää muita nuoria.

Oma yritys ja raksahommat pitävät nuoren miehen kesällä kiireisenä, sillä hommat loppuvat vasta myöhään illalla. Harvat vapaat hetket Markkanen viettää kaverien ja tyttöystävän kanssa. Työkeikat taittuvat mopolla.

– Syksyllä meinaan jatkaa yrityksen pyörittämistä koulun ohella. Talvella teen ainakin lumitöitä, Markkanen suunnittelee.

Kesän aikana säästöön jää parhaimmillaan useita tuhansia euroja kuukaudessa. Elämisen kulut ovat pienet, sillä Markkanen asuu vanhempiensa luona.

Säästyneet rahat menevät omakotitalon hankintaan, sitten kun se on mahdollista.

– Oma talo on haaveissa. Haluan ostaa saman tien oman asunnon.

”Työn jälki motivoi”

Markkasen firman palveluilla on ollut kysyntää. Seuraavat pari viikkoa ovat täyteen buukattuja. Keikkoja on yksityisasiakkaiden pihoilla sekä taloyhtiöissä. Markkanen leikkaa nurmikoita, leikkaa pensasaitoja ja siistii pihoja.

– Onhan tämä välillä rankkaa, mutta työn jälki ja menestys motivoivat. On mukava nähdä, kun yritys kasvaa. Ja voihan tästä tulla isokin bisnes.

Vanhempana Markkanen aikoo jatkaa yrittäjänä, mieluiten sähköalalla. Hän saisi tehdä sähköalan töitä jo nyt, mutta yrityksellä ei vielä ole vaadittuja lupia.

Ennen täysipainoista yrittäjän arkea Markkanen aikoo valmistua ammattitutkintoon Vantaan Variassa ja ylioppilaaksi Vantaan aikuislukiossa.

Markkasesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kuva: Samuli Markkasen kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi