1.6.2020 klo 10:00
Uutinen

5G-puhelimen saa jo alle 400 eurolla – Tuhannen euron OnePlus edelleen yrittäjien ykkössuosikki

5G-puhelinten määrä on lisääntynyt kevään aikana merkittävästi. Samalla edullisimman 5G-älypuhelimen hinta on painunut alle 400 euroon.

Nopeammat 5G-yhteydet ovat saavuttaneet yhä useamman suomalaisen. Samaan aikaan 5G-puhelinten valikoima on kasvanut ja laitteiden hinnat ovat laskussa.

– Yritysmyynti kiihtyy. Yrittäjät ovat ottaneet 5G-laitteet ja teknologian paremmin vastaan kuin yritykset. Yksittäisissä yrittäjissä on paljon edelläkävijöitä ja he voivat tehdä helpommin laitteiden hankintapäätöksen verrattuna isompiin yrityksiin ja keskitettyihin hankintapäätöksiin, Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson sanoo.

Elisassa on huomattu, että yhä useampi haluaa nopean yhteyden, eikä ole enää valmis palaamaan hitaampaan.

– Tässä puhutaan osittain ihmisten kärsivällisyydestä. Kaiken pitää toimia nopeasti.

Etätyöaikakausi on nostanut etenkin yrittäjäasiakkaiden keskuudessa 5G-reitittimien suosiota. Tällä on haluttu varmistaa aikaisempaa nopeammat yhteydet kotitoimistolla.

Xiaomin 5G-uutuus alle 400 euron hintaluokkaan

5G-teknologian yleistyminen on näkynyt luonnollisesti laitemyynnissä. Laitemyyntiä puolestaan piristää uusien mallien saapuminen markkinoille. Tilanne on muuttunut radikaalisti viime syksystä, jolloin saatavilla ei ollut kuin muutama 5G-puhelin.

– Valmistajille alkaa olla tarjolla edullisempia komponentteja. Se näkyy suoraan kuluttajahinnoissa, Svensson sanoo.

Elisan valikoimien uusin 5G-älypuhelin on Samsung Galaxy A51 5G, joka on 5G-teknologialla päivitetty versio jo aikaisemmin myynnissä olleesta A51-mallista. Korealaisjätin 5G-puhelin on varustettu 6,5-tuumaisella näytöllä, kuuden gigatavun keskusmuistilla ja 128 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla. Kuvia napsitaan 48 megapikselin pääkameralla, minkä lisäksi valittavana on 12 megapikselin ultralaajakulmalla varustettu kakkoskamera sekä viiden megapikselin makrokamera. Selfie-kamera on varustettu 32 megapikselin kennolla. Puhelimen hinta Suomessa on 479 euroa, joten se asettuu keskihintaluokkaan. Laitteen myynti alkaa 15. kesäkuuta.

Yksi tämän hetken edullisimmista 5G-älypuhelimista on Xiaomi Mi 10 Lite 5G (ylin kuva), jota myydään muun muassa Elisan, Telian ja DNA:n verkostoissa. Laitteen hinta on 399 euroa ja sen toimitukset aloitetaan 9. kesäkuuta.

Xiaomin on Suomen markkinoilla vielä kohtuullisen uusi tuttavuus. Edullisessa 5G-mallissa on 6,5-tuumainen näyttö, neljä takakameraa ja isokokoinen akku. Laite tukee pikalatausta. Samsung Galaxy A51 5G:n tavoin myös Xiaomin pääkamerassa on 48 megapikselin kenno.

– 5G-puhelinten kysynnässä on nähtävissä murros. Näemme todennäköisesti perinteisen tilanteen, joka on toistunut aikaisemmin verkkoteknologian muutoskohdissa. Haastajamerkkien kautta alkaa tulla laitteita halvempaan hintaluokkaan ja samaan aikaan perinteiset markkinaosuuksien haltijat yrittävät pitää 5G-mallit kalliimmassa hintaluokassa, Svensson selvittää.

OnePlus 8 Pro yritysasiakkaiden suosiossa

Vaikka 5G ottaa isoja harppauksia Suomessa, 4G-puhelimet tulevat olemaan vielä jonkin aikaa myydimpien listalla. Svenssonin mukaan 5G-puhelinten suosion kasvu on kuitenkin selkeästi nähtävissä. Kuuntele täältä 5G:tä käsittelevä Yrittäjän Podcastin jakso!

– Maaliskuussa yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla nousi ensimmäistä kertaa 5G-laite, sijalle 15. Huhtikuussa 5G-laite oli jo sijalla 12 ja toukokuussa top kympissä, hän vertaa.

5G-puhelimista suomalaisia on kiinnostanut eniten OnePlus 8 Pro, joka sijoittuu tuhannen euron hintaluokkaan. Se on yritysasiakkaiden myydyin 5G-puhelin Elisan verkostossa.

Lähikuukausien aikana Svensson odottaa markkinoille HMD Globalin 5G-teknologiaa tukevia Nokia-puhelimia.

– Nokia-brändi kiinnostaa edelleen suomalaisia. Odotan laitteita erityisellä mielenkiinnolla yrityspuolelle.

Millä perusteella 5G-kaupungit valitaan?

Elisan verkon alueella on tällä hetkellä hieman yli 850 000 suomalaista. Tuoreimpana 5G-paikkakuntana julkistettiin viime viikolla Kemi.

– 5G-paikkakuntien valintaan vaikuttaa useampi kriteeri. Katsomme kaupallista potentiaalia ja myös sitä, millä aikataululla verkko on rakennettavissa. Väestön määrä ja kaupallinen ovat tärkeimmät kriteerit, Svensson sanoo.

Elisa on avannut 5G-verkkoja tähän mennessä muun muassa Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle, Vantaalle, Ouluun, Turkuun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Poriin ja Kouvolaan.

Elisan myydyimmät 5G-puhelimet, toukokuu 2020

Yritysasiakkaat

1. OnePlus 8 Pro

2. Samsung Galaxy S20

3. OnePlus 8

4. Samsung Galaxy S20 Ultra

5. Samsung Galaxy S20+

6. OnePlus 7 Pro 5G

7. Huawei Mate 20 X 5G

8. Xiaomi Mi 10 Pro

9. Xiaomi Mi 10

10. Samsung Galaxy S10 5G

11. Motorola Edge 5G

12. ZTE Axon 10 Pro 5G

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi