12.11.2020 klo 07:38
Uutinen

5G-puhelinten suosio kasvaa nopeasti – Lähes joka kolmas älypuhelin tukee nopeaa mobiilidataa

5G-älypuhelinten myynti kasvaa Suomessa nyt nopeasti.

5G-puhelinten kysyntä on lisääntynyt tänä vuonna kuukausi kuukaudelta samalla kun 5G-mallien määrä valikoimissa on lisääntynyt.

– Myydyimpien joukossa 5G puhelimet ovat olleet mukana vaihtelevasti alkuvuodesta ja kesän jälkeen vahvemmin. Elokuussa ensimmäistä kertaa 5G-puhelin oli myydyin älypuhelimemme, Elisan kuluttajalaitteiden liiketoimintajohtaja Ville Valkama kertoo.

Tällä hetkellä 5G:n osuus Elisan myymistä puhelimista nousee kohti 40 prosenttia.

– Uskon kasvun jatkuvan, kun laitteiden hinnat laskevat. Kesällä pääsimme alle 400 euron, nyt olemme jo alle 300 euron hintaisissa malleissa. Uskon, että ensi vuonna nähdään jo tilanne, jossa valtaosa julkistettavista puhelimista on 5G-malleja. Silloin voidaan hyvin kysyä, kannattaako 4G-puhelinta enää ostaa, koska luonnollisesti 5G-puhelin toimii hyvin myös 4G-verkossa, Valkama jatkaa.

”Investointi tulevaisuuteen”

DNA puolestaan kertoo tiedotteessaan, että sen myymistä uusista puhelimista jo 30 prosenttia on 5G-malleja. 5G-puhelinten suosio on kiihtynyt kuluvan syksyn aikana. Vielä kesäkuussa 5G-mallien osuus myynnistä oli vain neljä prosenttia ja heinäkuussa seitsemän prosenttia. Elokuussa osuus kasvoi 15 prosenttiin, syyskuussa 20 prosenttiin ja lokakuussa jo noin 30 prosenttiin, DNA kertoo.

Yhä useampi keskihintainen älypuhelin tukee 5G-verkkoja. Tämä on ollut DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikon mukaan yksi syistä 5G:n nopeaan yleistymiseen.

– Kyseessä on investointi lähitulevaisuuteen, jolloin 5G:n mahdollisuudet kasvavat huomattavasti nykyisestä ja tarve 5G-laitteille on aivan eri kuin tällä hetkellä. Lisäksi 5G-mallin vaihto- tai jälleenmyyntiarvo pysyy seuraavat vuodet huomattavasti korkeampana kuin 4G-mallin, Aavikko kommentoi.

Hintaerot kaventuvat

Applen uusin iPhone 12 on valmistajan ensimmäinen 5G-malli. Uuden iPhonen myynnin käynnistyminen on niin ikään piristänyt 5G-puhelinten kysyntää. Samsungin, Huawein ja OnePlussan huippumallit ovat tukeneet 5G-yhteyttä jo hieman pidempään.

Aavikko odottaa, että hintaerot 4G- ja 5G-puhelinten välillä pienenee.

– Nyt ja lähikuukausina ollaan tilanteessa, jossa jopa samasta puhelinmallista löytyy 4G- ja 5G-versio niin, että hintaeroa on vain 50–100 euroa. Toki valmistajatkaan eivät halua viedä liian nopeasti valikoimaansa eteenpäin tiputtamalla hyvin myyviä 4G-malleja pois turhan aikaisin. Kevääseen mennessä uskon 5G-laitemyynnin saavuttaneen jo 50–60 prosentin osuuden uusista puhelimista, ja vuoden tai puolentoista päästä ylivoimaisesti suurin osa uutena myytävistä älypuhelimista on jo 5G:tä tukevia.

DNA:n, Elisan ja Telian 5G-verkot toimivat Suomessa kymmenillä paikkakunnilla. Elisan 5G-verkko on näistä tällä hetkellä kattavin. Sen peittoalue yltää yli 1,8 miljoonaan kuluttajaan.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi