Maarit Marttila perusti vaateliikkeen tyttäriensä kanssa
Maarit Marttila perusti vaateliikkeen tyttäriensä Merimaarian (vas) ja Kiiramaarian kanssa.
29.7.2022 klo 14:02
Uutinen

Äidin ja kahden tyttären tuore vaateliike tunnetaan miesparkista ja Miss Suomi -semifinalistista

Oulun keskustassa vaateliikkeen tytärtensä kanssa avannut Maarit Marttila luottaa kivijalkamyymälän vetovoimaan.

Vaatealalla toimivan kivijalkamyymälän perustaminen ei ole välttämättä helpoin tapa aloittaa yritystoimintaa, sillä isot kansainväliset muotiketjut ovat vallanneet viime vuonna rajusti markkinaosuuksia.

Kolmen naisen vaatekauppa Oulun keskustassa aikoo taistella ketjuja vastaan muun muassa tarjoamalla vaatemerkkejä, joita ei myydä muissa kaupungin liikkeissä.

“Ajattelin, että heitänkö hukkaan pitkän kokemukseni, jos en jatka alalla jotenkin.”

Maarit Marttila

Maarit Marttilan työt sisäänostajana edellisessä työpaikassa päättyivät parisen vuotta sitten. Sen jälkeen hän jäi miettimään, mihin voisi parhaiten hyödyntää omaa osaamistaan vaatealalta.

– Ajattelin, että heitänkö hukkaan pitkän kokemukseni, jos en jatka alalla jotenkin. Yrittäjyys on ollut oikea valinta ja olen tyytyväinen siihen, että uskalsin tehdä sen päätöksen, Marttila sanoo.

Yrittäjiksi lähtivät myös Marttilan kaksi tytärtä Kiiramaaria ja Merimaaria. Muoti Maaria avasi ovensa maaliskuussa, mutta työt käynnistettiin jo viime syksynä.

– Teimme ostoja jo silloin, vaikka meillä ei ollut tiedossa edes liikepaikkaa. Sanoin tytöille, että jos emme löydä liiketilaa, myydään vaatteita vaikka torilla ensi kesänä, Maarit Marttila kertoo.

Onneksi sopiva tila löytyi Oulun keskustasta. Marttilat ovat käyttäneet aikaa liiketilan sisustamiseen.

– Rohkeiksi meitä on kehuttu. Kyllähän vaateliikkeen perustaminen sitä vaatii näinä aikoina, Marttila myöntää. Kolmikosta kenelläkään ei ole aikaisempaa yrittäjätaustaa.

Hän pitää kivijalkamyymälän suurimpana etuna sitä, että asiakkailla on mahdollisuus kokeilla vaatteita.

– Korona-aika on kasvattanut sen tarvetta. Naisen ilo on pitkälti siitäkin kiinni, että hän löytää vaateliikkeestä jonkin kivan jutun.

Lisäbuustia Miss Suomesta

Marttilan toinen tytär, Merimaaria, on parhaillaan mukana Miss Suomi -kilpailussa semifinalistina. Finalistit selviävät maanantaina 1. elokuuta.

– Edessä on jännittävä viikonloppu. Toisaalta olen kiitollinen jo siitä, että olen 20 joukossa. Tämä on ollut kaikkiaan varsin opettava matka, Merimaaria Marttila kertoo. Hän on saanut Miss Suomi -matkaltaan oppia myös yrittäjyyteen, sillä osallistujilla on mahdollisuus kouluttautua tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoon ammattikorkeakoulussa.

– Samalla sosiaalisen median ja henkilöbrändäämisen taidot ovat kehittyneet, Merimaaria kertoo. Hänen vastuullaan on tuoreen vaatekaupan verkkokauppa.

Maarit Marttila kertoo tyttöjen seuranneen läheltä vaatealaa jo pieninä, sillä äidin työpaikka oli tyttöjen isovanhempien omistamassa yrityksessä.

– Oli tämä yhteinen yrityksemme sitten heidän loppuelämänsä ura tai ei, tästä on varmasti hyötyä heille.

Kiitosta miesparkista

Yksi Marttiloiden vaateliikkeen ”vetonauloista” on miesparkki, jonka taustalla on yleinen ilmiö naisten vaateostoksilla.

– Idea lähti siitä, että miehet usein tuskastuvat naisten vaateliikkeessä, jossa aika tulee heille pitkäksi. Toteutimme nurkkauksen, joka on sisustettu viihtyisästi. Nykyään ei tarvita enää lukemista, kun jokainen nappaa taskustaan kännykkänsä ja viettää aikaa sen kanssa. Välillä naiset saavat huudella miehiään ulko-ovelta, että lähdetäänkö jo, Maarit Marttila hymyilee.

Pauli Reinikainen