19.10.2020 klo 10:14
Uutinen

Älypuhelimen vaihto edessä? Vertailu: Näin uutuus-iPhone pärjää pahimmille kilpailijoilleen

Älypuhelimen ostajalla on tiukka paikka. Miten Applen uusi iPhone 12 eroaa kilpailijoistaan ja kannattaako puhelimesta maksaa 1000 euroa?

Apple esitteli viime viikolla iPhone 12:n, joka on uusin lisäys suosikkipuhelimen mallistoon. Se kilpailee kalliimman hintaluokan älypuhelinten suosiosta muun muassa Samsung Galaxy S20:n ja OnePlus 8T:n kanssa.

IPhone 12 ja iPhone 12 Pro tulevat saataville 23. lokakuuta alkaen. Mallistoon esitelty pienikokoisempi iPhone 12 mini ja lippulaiva iPhone 12 Pro Max tulevat saataville marraskuun puolivälissä. OnePlus 8T on sen sijaan saatavilla lokakuun 20. päivä.

IPhone 12 on Applen ensimmäinen 5G-älypuhelinmalli. Aikaisemmin kilpailijat kuten Huawei, Samsung ja OnePlus ovat jo julkaisseet omat 5G-huippumallinsa. Käytännössä nyt ollaan tilanteessa, jossa jokainen huippupuhelin tukee 5G-verkkoja. Peittoalueet laajenevat hiljalleen, mutta jopa pääkaupunkiseudulla on edelleen useita alueita, joilla 5G-yhteydet eivät ole käytössä.

Ostaja saattaa huomata iPhone 12:n tuotepakkauksen avatessaan, ettei sen mukana enää tule langallisia kuulokkeita eikä laturia. Paketissa on puhelimen lisäksi ainoastaan latauskaapeli. Valmistajan tavoitteena on pienentää pakkausten hiilijalanjälkeä kutistamalla pakkauksen kokoa. Samalla Apple yrittää taivutella käyttäjiä langattomaan lataukseen ja hankkimaan erikseen langattoman latausalustan. Jos ostajalla ei ole kaapissaan iPhone-laturia, jonkinlainen soveltuva laturi on siis ostettava.

Samsungissa telelinssi, OnePlus tarjoaa makrokameran

Iphone 12:n ostaja saa käyttöönsä kaksi kameraa. Kalliimmassa Pro-mallissa niitä on kolme. IPhone 12:n kilpailijoista OnePlus 8T tarjoaa viiden megapikselin makrokameran, jota iPhonesta ei löydy. Samsung Galaxy S20:n kolmannessa takakamerassa on telelinssi, joka niin ikään puuttuu iPhonesta.

Etukamerat ovat melko samalla viivalla. Megapikselikilpailun vie OnePlus 8T, sen selfie-kamerassa on 16 megapikselin kenno. Iphone 12:ssa megapikseleitä on 12.

Videokuvaaja ei huomaa merkittäviä eroja kameroissa. Kaikilla kameroilla voi kuvata 4K-videokuvaa.

IPhonessa pelkkä kasvontunnistus

Isoa tallennustilaa hakevan kannattaa miettiä, haluaako kasvattaa puhelimen fyysistä tallennuskapasiteettia erikseen asennettavalla muistikortilla. IPhone 12 ja OnePlus 8T tarjoavat kalleimmissa malleissaan 256 gigatavua fyysistä tallennustilaa, mutta Samsung Galaxy S20 tarjoaa oman muistin lisäksi mahdollisuuden peräti yhden teratavun kokoisen muistikortin käyttöön. Toisaalta harvalla käyttäjällä on tarve tallentaa puhelimeen läheskään teratavun verran dataa.

Yksityisyydestä huolehtii iPhonessa kasvojentunnistus. Erillistä sormenjälkitunnistinta ei ole toisin kuin OnePlus 8T:ssä ja Galaxy S20:ssa. Jos siis pidät edelleen sormenjälkitunnistimen käytöstä, älä valitse iPhonea.

Apple on tunnetusti aina pitänyt omien liitäntäratkaisujen käytöstä. Niinpä iPhonesta ei löydy Android-mobiililaitteista tuttua USB-C -liitäntää. Jos et ole aikaisemmin omistanut iPhonea, tämä kannattaa ottaa huomioon.

IPhone 12 vesitiivis, OnePlus 8T ei

Kaikissa kolmessa huippupuhelimessa on luovuttu 3,5 millimetrin kuulokeliitännästä ja siirrytty USB-adapterien käyttöön. Hankalaa ratkaisua on jo pidemmän aikaa perusteltu tarpeella kehittää laitteista entistä ohuempia. Perinteinen kuulokeliitäntä on yksinkertaisesti liian isokokoinen ja vie tilaa myös laitteen sisuksista.

Uusi Iphone ja Samsung Galaxy S20 kestävät hyvin kosteutta, mikä on tärkeä ominaisuus Suomen oloissa. Molemmat puhelimet voi upottaa matalaan veteen enintään 30 minuutiksi. OnePlus ei sen sijaan takaa puhelimen vesitiiviyttä.

Sekä iPhone 12:n että Samsung Galaxy S20:n ostaja joutuu pulittamaan luuristaan lähes 1000 euroa. OnePlus 8T irtoaa sen sijnaan selvästi halvemmalla. Kahdeksan gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettu versio maksaa 599 euroa. Isommilla muisteilla varustettu versio on 100 euroa kalliimpi.

Samsungilla on myynnissä myös edullisempi versio Galaxy S20-huippumallista, Galaxy S20 FE. Sen 4G-versio irtoaa 679 eurolla ja 5G-versiokin alle 800 eurolla (779 €).

Se, kannattaako puhelimesta maksaa lähes tuhatlappunen, on kiinni pitkälti omista mieltymyksistä. Jos käyttäjä on tottunut Applen ekosysteemiin ja puhelinhankinta on ajankohtainen, iPhone on tuttu ja turvallinen valinta. Jos hinta on ykköskriteeri, OnePlus 8T tarjoaa erinomaiset tekniset ominaisuudet edullisemmalla hinnalla. Samsung Galaxy S20 on varma valinta tehokasta Android-huippupuhelinta kaipaavalle.

Kuva: Valmistajat

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi