1.2.2020 klo 10:28
Uutinen

Älypuhelinjättien kilpailu kiristyy Suomessa: Kaksi suosikkimallia myyntiin peräjälkeen

Samsungin hittipuhelimen uusi versio tulee myyntiin Suomessa tänään. Huawei sen sijaan tuo Suomeen rajatun erän maailman parhaaksi älypuhelimeksi valittua Mate 30 Prota.

Samsungin Galaxy A50 -älypuhelin osoittautui menestysmalliksi Suomen markkinoilla viime vuonna. Tänään Suomessa alkoi puhelimen seuraajan myynti.

Vajaan 400 euron hintainen Galaxy A51 (kuvassa) ei hätyyttele malliston huippumallin paikkaa, mutta tarjoaa monia kalliimmista puhelimista tuttuja ominaisuuksia. Näytössä yksi sellainen on etukamera, joka on sijoitettu pieneen reikään yläreunassa. Kyseessä on yleistynyt ratkaisu, jolla jätetään enemmän tilaa näytölle.

Puhelimen takana on neljä kameraa, joista pääkameran kennossa on 48 megapikseliä. Sitä tukevat 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 5 megapikselin makrokamera sekä niin ikään 5 megapikselin syvyyskamera. Makrokameraa ei ollut vielä edellisessä malliversiossa. Etenkin pääkameran kennon kokoa on petrattu edellisestä mallista.

Galaxy A51:n näyttö on 6,5-tuumainen. Sen yläosaan sijoitetussa etukamerassa on peräti 32 megapikselin kenno. Puhelimen virtalähteenä on 4000 milliampeeritunnin kokoinen akku. Puhelin tukee pikalatausta.

Suorituskykyä mitattaessa Galaxy A51 on pitkälti edeltäjänsä kaltainen. Keskusmuistia on mallista riippuen 4 tai 6 gigatavua. Tallennusmuistin määrä on 64 tai 128 gigatavua. Sitä voi lisätä microSD-muistikortilla.

Puhelimen värivaihtoehdot ovat valkoinen, pinkki, musta ja vaaleansininen.

Huaweilta odotettu malli Suomeen

Huaweilta on odotettu viime vuoden syksyllä julkistettua Mate 30 Prota myös Suomen markkinoille. Nyt kiinalaisyhtiö tuo rajatun erän puhelimia myyntiin Suomessa. Myynnin rajoitukset ovat seurausta Google-palveluiden puutteesta. Sen taustalla puolestaan ovat Yhdysvaltain hallinnon määräämät rajoitukset kiinalaisyhtiötä kohtaan.

Huawein kannalta Mate 30 Pron myynti on eräänlainen testi sille, miten kuluttajat ottavat vastaan valmistajan oman sovelluskaupan. Mate 30 Pro toimii Huawein omalla käyttöjärjestelmällä. Laitteeseen ei ole asennettu lainkaan Googlen sovelluskauppaa eikä muitakaan Googlen suosikkisovelluksia. Huawei käyttää laitteessa omaa AppGallery-kauppaansa.

Mate 30 Pro on saatavilla Helsingissä Huawei Experience Store -myymälässä ja Power Stockmann -myymälässä.

Noin 1000 euron hintainen puhelin komeilee teknisillä ominaisuuksillaan. Laitteessa on muun muassa 40 megapikselin kennolla varustettu ultralaajakulmakamera sekä niin ikään 40 megapikselin kakkoskamera. Kakkoskamera tarjoaa muun muassa 4K-videokuvauksen 60 ruudun sekuntinopeudella. Kolmas kamera on varustettu kolminkertaisella optisella zoomilla.

Mate 30 Pron myynti alkaa Suomessa 10. helmikuuta. Puhelin tulee myyntiin vain hopean värisenä.

Kuva: Samsung

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi