14.10.2020 klo 09:56
Uutinen

Apple esitteli maltillisesti uudistetun iPhonen – Listasimme merkittävimmät muutokset

Iphone 12:n merkittävimmät uudistukset keskittyvät Pro-malliin.

Apple julkisti eilen illalla Suomen aikaa ensimmäiset 5G-yhteyksiä tukevat iPhone-mallinsa. Niitä on neljä: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max. Iphone 12:n hinta alkaa Suomessa 929 eurosta (64 gigatavua).

Apple uudisti kruunun jalokiveään tutun maltillisesti. Jokaisessa uutuusmallissa on Applen valmistama uusi järjestelmäpiiri ja näytöt ovat muuttuneet oled-teknologiaan. Tämän pitäisi parantaa muun muassa näyttöjen kirkkautta ja värintoistoa. Näytön päällä olevaa lasia on vahvistettu.

IPhone 12:ssa on kaksi takakameraa, joita on parannettu hieman, muun muassa valon tallennuskyvyn osalta. Kalliimmassa iPhone 12 Prossa ja sen isoveljessä Pro Maxissa kameroita on tuttuun tapaan kolme: pääkameran lisäksi käytössä on ultralaajakulma- sekä telekamera. Jokaisen kamerakennon tarkkuus on edellisen vuoden malliston tavoin 12 megapikseliä. Pro Maxin pääkamera on kuitenkin uudistettu, sillä siinä on suurempi pikselikoko ja aikaisempaa laadukkaampi optinen kuvanvakaaja. Pro-mallin ostaja saa käyttöönsä myös ProRAW-kuvausmoodin, joka miellyttänee etenkin ammattimaisemmin kuvausta harrastavia. Videokuvaajat sen sijaan hyötyvät 4K HDR -tallennusformaatista, joka on nyt tuotu Pro-malliin.

Uutta teknologiaa Prossa edustaa LiDAR-skanneri, joka on tuttu Applen aikaisemmin esittelemistä iPad Pro -tableteista. Kyseessä on lisätyn todellisuuden sovelluksia tukeva teknologia, joka skannaa ympäröivän todellisuuden muotoja muutaman metrin etäisyydeltä. Tällä hetkellä skannerilla ei ole peruskäyttäjän kannalta merkittävää hyötyä, mutta skanneri mahdollistaa monia mielenkiintoisia sovellusmahdollisuuksia lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen muun muassa peleissä sekä hyötysovelluksissa.

Pro-malliversion hinnat alkavat 1179 eurosta ja Pro Maxin hinnat 1279 eurosta.

Reunojen muotoilu muuttui

Uudet iPhonet ovat hieman aikaisempaa kevyempiä ja niissä on ”MagSafeksi” ristitty langaton lataus. Langaton lataus esiteltiin jo edelliseen mallisarjaan, mutta nyt takakuoren alle on lisätty magneetti, jotka kiinnittävät langattoman laturin tarkemmin kiinni puhelimeen. Magneetteja hyödynnetään myös muulla tavoin. Apple tuo myyntiin paitsi magneetilla varustettuja latureita, myös magneetilla kiinnittyviä korttikoteloita, joiden mukana tärkeimmät kortit kulkevat puhelimen mukana.

Ulkoisesti puhelimet ovat uudistuneet sivujen muotoilultaan. Siinä missä edellisen iPhone-mallin reunat olivat pyöristetyt, nyt Apple on vaihtanut takaisin takavuosilta tuttuun kulmikkaampaan muotoiluun.

Iphone 12-mallistoa täydentää pienikokoisempi iPhone 12 mini, jonka näytön koko on 5,4 tuumaa. Puhelin on teknisiltä ominaisuuksiltaan samalla viivalla iPhone 12:n kanssa. Hinta on hieman edullisempi, sillä 64 gigatavulla varustetun malliversion hinta on 829 euroa.

IPhone 12 ja Pro-versio tulevat ennakkotilattaviksi kuluvan viikon perjantaina 16. lokakuuta. Mini-version ennakkotilaukset käynnistyvät hieman myöhemmin, 6. marraskuuta.

Kuva: Apple

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi